Tok imot pengegave på 20 millioner kroner

Nå blir det operasjonsrobot på Ringerike sykehus – takket være generøs gave fra gode sykehusvenner.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 20.10.2023
Sist oppdatert 18.03.2024
En gruppe mennesker som holder et skilt
Fra venstre: Bente Krogstad og Anna Kvernvolden (nestleder og kasserer i venneforeningen), adm.dir. Lisbeth Sommervoll, klinikkdirektør May-Janne Botha Pedersen og Sten Magnus, leder Venner av Ringerike sykehus.

Styret i Vestre Viken besluttet å takke ja til en pengegave som er øremerket til kjøp av en operasjonsrobot. 

Gaven på 20 millioner kroner, som er gitt under forutsetning at operasjonsroboten plasseres på Ringerike sykehus, er gitt av foreningen Venner av Ringerike sykehus. Det er EWS Stiftelsen og Sparebankstiftelsene i Ringerike, Jevnaker, Lunner og Nittedal som har finansiert den generøse gaven.

Les også: Vestre Viken takker ja til robotgave

Tok imot gaven

Torsdag 19. oktober var det duket for en tilstelning i Glassfoajeen på Ringerike sykehus. Der ble pengegaven offisielt overlevert til fra venneforeningen og til Vestre Viken HF.

Klinikkdirektør May-Janne Botha Pedersen på Ringerike sykehus er både rørt og takknemlig for det store engasjementet som sykehusvennene og giverne viser.

– Vi er så utrolig heldige som har så rause venner. Dette er helt fantastisk. Jeg håper gaven vil få betydning for pasienter fra hele Vestre Viken HF, ikke bare Ringerike, sa klinikkdirektøren. Hun poengterer også at en slik operasjonsrobot vil ha betydning og en positiv effekt for rekruttering av ansatte til sykehuset.

En mann som snakker inn i en mikrofon
Øivin Fjeldstad har vært primus motor i kronerullingen for ny operasjonsrobot.

– De pengene skal jeg skaffe

– Det er en stor glede å kunne stå her i dag – og at vi endelig har kommet i mål. Jeg var lagt inn på sykehuset for en tid tilbake og der kom jeg i snakk med leger på avdelingen. Jeg spurte blant annet om Ringerike sykehus har operasjonsrobot. Det fikk jeg bekreftet at sykehuset ikke har.

– Senere på dagen kom Branislav Aazanjac innom (avdelingsoverlege, kirurgisk avdeling) og vi fortsatte samtalen. Før han gikk, så sa jeg til han: «Disse 20 millioner kronene som dere trenger – de skal jeg pinadø skaffe dere», fortalte Øivin Fjeldstad, som dermed satte i gang med kronerullingen som nå altså har resultert i ny operasjonsrobot.

En person som snakker inn i en mikrofon
Sten Magnus, leder Venner av Ringerike sykehus.

– Vi kan gi gaven

Sten Magnus, leder av Venner av Ringerike sykehus, forklarte hvorfor det er venneforeningen og ikke stiftelsene som gir pengene direkte til sykehuset. 

– Det skyldes at stiftelsene har noen statutter som sier at de ikke kan gi penger direkte til drift i en virksomhet. Men det kan vi i venneforeningen gjøre. I løpet av de 30 årene venneforeningen har eksistert så har vi samlet inn mellom 15 og 20 millioner kroner som har gått til pasientrettede tiltak. Det er jo ikke så verst, smilte lederen av venneforeningen, før han fortsatte:

– Nå er det en fryd å få lov til å dele disse pengene videre til Ringerike sykehus og innkjøp av operasjonsrobot.

En person som snakker inn i en mikrofon
Lisbeth Sommervoll er administrerende direktør i Vestre Viken HF.

– Takk for en raus gave

– Takk for en utrolig raus gave. Den kommer til å få stor betydning for hele Vestre Viken HF og alle pasientene våre, ikke bare på Ringerike sykehus. Nå jobber vi med planer for hvordan denne fantastiske gaven til å virke på sitt aller beste for alle pasientene som vi har ansvaret for, sa Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør i Vestre Viken HF.

Anders J Debes er fagdirektør i Vestre Viken HF. Han fortalte litt om bruken av den nye operasjonsroboten: 

– Jeg har nå gitt  oppdrag til Ringerike sykehus å utarbeide et mandat på hvordan de skal bruke denne operasjonsroboten. I det ligger viktigheten av at den skal komme hele Vestre Viken til gode og at vi videreutvikler kirurgien i helseforetaket. Gaven gjør oss i stand til å øke kapasiteten og også hjelpe noen av våre pasienter som ellers hadde fått hjelp andre steder. Tusen takk for gaven, sa Anders J. Debes.

SE VIDEO:

Nå starter anskaffelsesprosessen 

– På vegne av mine fantastiske kolleger vil jeg takke for en gave som kommer pasientene til gode, men også ansatte som får anledning til å bruke verktøyet, sa Branislav Aazanjac, avdelingsoverlege på kirugisk avdeling under overrekkelsen.

Nå starter arbeidet med anskaffelsen av operasjonsroboten. Hvis alt går som planlagt, kan det være på plass på Ringerike sykehus i løpet av noen måneder. Før den kan tas i bruk skal det gjennomføres opplæring og kursing for ansatte.

Under gaveoverrekkelsen var det også kunsterisk innslag ved musiker Anders Dahlberg fra Hønefoss, som sang to sanger for publikum.