Over 100 pasienter undersøkt med fjernstyrt CT i Hallingdal
Prosjektet med fjernstyrt CT av pasienter på Hallingdal sjukestugu er unikt i verdenssammenheng. Nå har over 100 pasienter blitt undersøkt siden starten i 2018 – og resultatene er svært gode.
Nå har dette unike prosjektet gått over fra å være nettopp et prosjekt til å bli en del av den daglige driften hos Hallingdal sjukestugu, Ringerike sykehus, klinikk for medisinsk diagnostikk og ambulanseavdelingen i Vestre Viken HF.
Kort om prosjektet: Rask diagnostikk av mulig hjerneslag er helt avgjørende for å starte riktig behandling. På Hallingdal sjukestugu har ambulansepersonellet fått opplæring i bruk av CT-maskinen. Sammen med radiograf og lege på Ringerike sykehus kan de undersøke pasienter med symptomer på hjerneslag, og kan starte behandling raskere.
Tilbud siden 2018
Siden prosjektstart har nå over 100 pasienter blitt undersøkt på denne måten i forbindelse med slagbehandling.
Fjernstyrt CT av slagpasienter på Hallingdal sjukestugu har vært et tilbud fra mars 2018. Som første lokasjon i Norge, og i verden for øvrig, tilbys slagbehandling 24/7 ved hjelp av spesialtrent ambulansepersonell onsite og medisinsk LIS og radiograf på videolink.
- Vår forlengede arm
Ved et hjerneslag dør om lag 1,7 millioner hjerneceller hvert minutt. Rask og korrekt behandling er essensielt for denne pasientgruppa. Ved opplæring, trening og oppgavegliding oppnås nettopp dette. Kompetansen ivaretas gjennom ukentlige øvelser og en fagdag hvert år.
- Modellen går ut på at vi kan fjernstyre CT-maskinen på Hallingdal sjukestugu i Ål – og vi bruker ambulansepersonell på stedet som vår forlengede arm for å gjennomføre en CT-skanning, undersøke pasienten nevrologisk og starte akutt behandling når det er nødvendig på sjukestugu på Ål, forteller overlege Jørgen Ibsen ved Ringerike sykehus, som i flere år har jobbet med et forskningsprosjekt knyttet til dette konkrete prosjektet.