Nytt behandlingstilbud fra Vestre Viken HF deles nasjonalt
Vestre Viken HF har videreutviklet og tilpasset det svenske behandlingstilbudet SKILLS til bruk i Norge. ADHD SKILLS Gruppebehandling er et behandlingstilbud for barn og ungdom med ADHD, med mål om å styrke de unges helsekompetanse, egenomsorg og mestring.

Behandlingstilbudet er utviklet som et delprosjekt under det overordnede prosjektet ADHD-FoFI (forsknings, fagutviklings- og innovasjonsprosjekt). Målet har vært å bidra til en forbedring av behandlingstilbudet til barn og ungdom med ADHD med vekt på brukermedvirkning, og barn og ungdom har også deltatt i prosessen. Nå er ADHD SKILLS Gruppebehandling overført til drift i BUPA, og klart for nasjonal deling.
Vil gi barn og ungdom med ADHD økt kunnskap om egen tilstand
Hensikten med ADHD SKILLS Gruppebehandling er å øke de unges kunnskap om tilstanden for å styrke helsekompetanse, egenomsorg og mestring. Denne ambisjonen er i tråd med myndighetenes strategi for ungdomshelse og for å øke helsekompetansen i befolkningen.
Helsekompetanse er sentralt for helsefremming og behandling av langvarige helseutfordringer. Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med ADHD anbefaler at første trinn i behandling av barn og unge med ADHD er informasjon og opplæring, også kalt psykoedukasjon.
Psykoedukative behandlingstiltak i gruppe hvor erfaringer deles og deltakerne lærer av hverandre, kan gi ny innsikt i hvordan utfordringer knyttet til tilstanden kan mestres.
Utgangspunkt i svensk program
Arbeidet har tatt utgangspunkt i SKILLS, en manualbasert psykoedukativ gruppebehandling utviklet og forsket på i Sverige. Forskere i Vestre Viken HF har samarbeidet med de svenske utviklerne Johan Isaksson ved Uppsala Universitet og Måns Lööf i Region Gävleborg om å oversette, videreutvikle og tilpasse programmet til bruk i Norge.
Barn og unge har deltatt aktivt i utviklingen
Forskerne ønsket å inkludere unge pasienter med diagnose ADHD i arbeidet, og inviterte sju barn i alderen 8–11 år og seks ungdommer i alderen 15–18 år med ADHD med som forskningsrådgivere i prosessen med å oversette og tilpasse behandlingstilbudene SKILLS barn og SKILLS ungdom til bruk i Norge. De unge hjalp til med språk og innhold, og både tekst, lysbilder, illustrasjoner, filmer og gruppeoppgaver ble gjennomgått.
Gruppene møttes jevnlig til forskningsverksteder sammen med det voksne forskerteamet. Ungdomsgruppen møttes til sammen elleve ganger sammen med de tre forskerne. Ungdommene delte også sine erfaringer med å være forskningsrådgivere på en nasjonal konferanse, og deltok på et felles seminar med de svenske utviklerne av SKILLS.
Noen av ungdommene hjalp også til i arbeidet med barnegruppen, både ved å være med å utvikle en rekrutteringsfilm, og ved å bidra i møtene med barnegruppen. Barnegruppen, eller «barneforskerne», et navn de selv kom opp med, møttes til åtte møter sammen med en av forskerne og en forskningsassistent med erfaring fra arbeid med barn med ADHD. Foreldrene var også til stede, men deltok ikke i forskningsverkstedene.
Deles nasjonalt
Prosjektet ble i 2022 tildelt innovasjons- og samhandlingsmidler fra HSØ. Et av kriteriene for tildelingen var at tjenesten skulle kunne deles ut over Vestre Viken HFs grenser, og det skjer nå.
Sykehuset Telemark HF deltok i testingen i prosjektet, og har allerede adoptert tilbudet. Det samme har St. Olavs Hospital HF gjort, og Akershus universitetssykehus HF og Sørlandet sykehus HF har meldt sin interesse. Helseforetakene som adopterer tjenesten får tilgang til en implementeringsguide for ledere, opplæringsvideoer for nye gruppeledere og kursmateriell for ADHD SKILLS Gruppebehandling for både barn og ungdom.
Les mer om ADHD-FoFi: ADHD-FoFI – forskning, fagutvikling og innovasjon: Psykoedukativ behandling for barn og ungdom med ADHD – Vestre Viken HF