Marte Sofie fra Vestre Viken ble Årets lærling 2020

Helsefagarbeider Marte Sofie Thorbjørnsen fra Vestre Viken ble kåret til Årets lærling 2020 i Viken fylkeskommunes prisutdeling.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 18.06.2021
Sist oppdatert 11.01.2024
FEIRING: Marte Sofie Torbjørnsen feires av glade kollegaer ved ortopedisk sengepost på Drammen sykehus.

FEIRING: Prisvinner Marte Sofie Thorbjørnsen feires av glade kollegaer ved ortopedisk sengepost på Drammen sykehus. (Foto: Hallvard Mørk Tvete, Viken fylkeskommune)

Prisen ble delt ut av Siv Henriette Jacobsen, Fylkesråd utdanning og kompetanse i Viken. I juryens begrunnelse heter det blant annet:
 
«Vinneren av prisen tar ansvar, er omgjengelig og bidrar positivt til arbeidsmiljøet. Hun blir beskrevet som en medarbeider som man kan stole på, får andre til å føle seg trygge, og er meget godt egnet i sitt yrke. Lærlingen har allerede fått store ansvarsoppgaver, og står på for sine kollegaer. Hun blir omtalt som rett dame på rett plass.»
 
– Det er spesielt å høre om seg selv sånn, og det ikke har sunket helt inn ennå, sier den ferske prisvinneren. – Det føles veldig spesielt at noen har husket på meg og dette i koronatiden. Jeg er stolt og rørt!
 
– En stor overgang
Marte Sofie forteller om to gode år som lærling ved ortopedisk sengepost ved Drammen sykehus.
 
– Jeg kom rett fra to års videregående med helse- og oppvekstfag ved Lier videregående skole, med helsefremmende arbeid som programfag. Det ble en stor overgang å begynne på sykehuset. På skolen hadde man ofte god tid på en oppgave, og tid til å gjøre ting perfekt. Så kom realiteten med en veldig travel hverdag!
 
Da hun begynte fikk hun høre at de tre første månedene er de tøffeste. Det skulle vise seg å være en treffende beskrivelse.
 
– I starten føler man seg litt som en hodeløs kylling som er mye i veien, samtidig som man skal være til hjelp. Heldigvis hadde jeg en veldig god veileder hele veien, og nå elsker jeg det!
 
Helsefagarbeideren forteller at det også kan være tøft å jobbe med mennesker som befinner seg i vanskelige situasjoner, og at det blir mange sterke inntrykk.
 
– Det var krevende som en 17-åring som kommer rett fra skolebenken å skulle vie seg helt til en pasient. Det kan være utfordrende å skille privatliv og jobb. Samtidig er det fint å kunne være der for pasienter i en vanskelig periode og kunne gjøre en forskjell. Jeg elsker å prate og skravle med pasientene, og prøver å gjøre stell til noe hyggelig, selv om dagene er hektiske. Det er viktig å forsøke å skape øyeblikk som betyr noe for pasientene.
 
Fra lærling til fast ansatt
- Det som er fantastisk med sykehuset er at du har et ekstremt godt nettverk med alt av helsepersonell rundt deg. Når du har en pasient for en kortere periode, så betyr det at du lærer noe nytt hele tiden, sier Marte Sofie.
 
Etter å ha gjennomført to års læretid ved ortopedisk sengepost på Drammen sykehus, er Marte Sofie nå i fast jobb som helsefagarbeider ved avdelingen. Avdelingssykepleier Hanne Louise Hoelstad er glad på kollegaens vegne etter prisutdelingen. 
 
– Marte Sofie hadde praksis ved Drammen sykehus mens hun var elev ved Lier videregående skole, og hun gjorde et veldig godt inntrykk fra første stund, sier avdelingssykepleieren.
 
– Tiden som lærling er en modningsprosess. Som lærebedrift forsøker vi å bidra til å gi lærlingene en god ballast. Marte har hatt en veldig god utvikling og har tatt alle skritt innenfor normert tid. Hun er veldig omgjengelig, hun er faglig sterk, og hun tør å ta ansvar. Hun har en bra «drive» som merkes godt på sengeposten. Hun har det lille ekstra, og det er ikke uten grunn at hun ble valgt til vinner blant de mange nominerte, sier Hoelstad.
 
Drivkraft og engasjement
​Det store engasjementet hennes har ført til at Marte Sofie i dag er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet, og i tillegg er hun plasstillitsvalgt for ortopedisk sengepost.
 
​– Det synes jeg er kjempespennende! Jeg lærer mye om hvordan det er «bak kulissene», og kan bidra til å endre det jeg ikke liker. Jeg vil jobbe for at Vestre Viken skal beholde helsefagarbeidere, og for at det skal bli flere hjelpepleiere og helsefagarbeidere ved sykehusene.
 
Prisen ble delt ut i en digital fellesutdeling i Viken fylkeskommune onsdag 16. juni. I tillegg til heder og ære får årets lærling også en pengepremie på 25.000 kroner, og Marte Sofie er klar på hva den skal gå til:
 
– BSU!