Bli kjent med portørene:
Går 20.000 skritt i løpet av en arbeidsdag
De er eksperter på «small talk». I løpet av et arbeidsår går portørene i snitt en distanse på jobb som tilsvarer avstanden fra Lindesnes til Nordkapp!
I Vestre Viken har vi portører på sykehusene både i Drammen og Bærum. En portør har en allsidig jobb.
- Vi frakter pasienter fra avdelingene og til/fra undersøkelser og behandlinger. Vi henter også rene senger og frakter dem ut til avdelingene. Vi henter prøver på avdelingene og leverer dem til mikrobiologen, patologien og sentrallaben. I tillegg til det henter vi også pasienter som kommer med Helseekspressen. For å nevne noe. Det er travle, men veldig innholdsrike og interessante arbeidsdager, forteller portørene Thomas Alme (38) og Marlene Strand Higraff (23), som jobber på Drammen sykehus.
Selv om de jobber på sykehuset, så er de organisert som en avdeling i Klinikk for intern service i Vestre Viken HF. I Drammen er det 25 portører som jobber, men det i Bærum er 18 portører.
De har begge jobbet som portører forholdsvis kort tid. Thomas siden desember 2019 og Marlene har nå lagt to år bak seg i yrket. Trivselen hos portørene i Drammen og Bærum er så god at det er sjeldent at noen slutter i yrket.
- Stortrives på jobben
Akkurat det kan veteranen Per Olaf Simensen skrive under på. Han har jobbet som portør siden 2002 og har dermed tatt fatt på sitt 19. år på Drammen sykehus.
- Trivselen og samholdet blant oss portørene er veldig godt. Det er nesten ingen som slutter hos oss. Mange av mine kolleger har jobbet her i over 15 år. Selv om vi ikke er så mange portører, så føler jeg vi er en del av et stort og variert arbeidsmiljø på Drammen sykehus. Vi er over alt. Innom de fleste avdelingene og har et godt forhold til mange av de andre ansatte. Jeg tør påstå at det ikke er noen andre som er så godt kjent på sykehuset som portørene, forteller Per Olaf Simensen.
SE VIDEO UNDER:
Treffer mange pasienter
I løpet av en arbeidsdag treffer de et stort antall mennesker, både pasienter og andre ansatte. De blir gode på å prate med andre. Rett og slett gode menneskekjennere.
- Ikke alle pasienter ønsker – eller orker – å prate noe særlig. Vi ser an hver enkelt person og tar sjeldent initiativ til praten, men svarer på spørsmål og tar en prat når det passer seg. Og like viktig: Vi vet også når det ikke er OK å prate, sier den erfarne portøren Per Olaf.
Det er ikke fritt for at det blir litt venting i jobben, både på prøver, pasienter – og for eksempel heisen.
- Det blir mye venting, ja. Vi skal opp og ned mange etasjer og er avhengig av heis. I koronaperioden går det færre personer inn i heisen, og dermed blir det mer venting. Men det tåler vi. Sånn sett blir det deilig å komme til nytt sykehus om noen år. Der blir det flere heiser og færre etasjer, forteller Simensen.
- Utrolig effektive og flinke
Thina Alice Andersen er seksjonsleder for transport i Klinikk for internservice på Drammen og Kongsberg sykehus. Hun er full av lovord og gir ros til de flinke portørene hun har ansvaret for.
- Det er kjempeflinke. Dedikerte, hyggelige og profesjonelle. Portørene i Drammen er svært langt fremme når det gjelder bruk av planleggingssystemer og vaktbøker på data. Det gjør at de er veldig effektive og klarer å planlegge oppgavene sine bra. Det gjør at avdelingen har null brudd på arbeidsmiljøloven og overtidsbruk er helt fraværende. Jeg er veldig stolte av dem, smiler Thina Alice Andersen.
Bærum: jobber hele natten
På Bærum sykehus har de 18 portører som jobber i turnus som fordeler vaktene på dag, kveld og natt gjennom hele uka.
Fatma Hammarlund (30) og Lars Thomas Hoel (43) er to av portørene som jobber på Bærum sykehus. De er i likhet med kollegene i Drammen svært glad i jobben sin.
- Ja, jeg trives godt. Vi må være til rett plass til rett tid og treffer masse mennesker over hele sykehuset. Jeg føler definitivt at den jobben vi gjør utgjør en forskjell, mener Lars Thomas Hoel.
- Du blir jo en menneskekjenner etter hvert. Noen trenger stillhet, men andre pasienter ønsker å slå av en prat mens vi frakter dem rundt på sykehuset. Vi må møte alle med en profesjonell, men varm innstilling, smiler Fatma Hammarlund.
Går 20.000 skritt i løpet av en arbeidsdag
Det er ikke til å legge skjul på at en arbeidsdag i portøryrket også innebærer mye gåing. Det er ikke uvanlig at en portør tilbakelegger 15.000 – 20.000 skritt i løpet av en arbeidsdag.
- 1,5 til 2 mil i løpet av en arbeidsdag er ikke uvanlig. Vi går stort sett hele arbeidsdagen og får nok gjort unna mye av hverdagstrimmen, smiler de to portørene i Bærum.
Det betyr at en portør i snitt tilbakelegger en distanse på jobb hvert arbeidsår som tilsvarer en distanse fra Lindesnes til Nordkapp!
Enkelt å være leder
Seksjonsleder Christian Karst Hodne i Bærum har jobbet i portøryrket siden 1985 og har vært leder siden 2002. Å være leder for en gjeng med portører er fin jobb.
- Det er enkelt for meg å være leder for så flotte folk som jobber i min avdeling. Vi er heldige som har så selvstendige ansatte og en stabil arbeidsstokk. Får du jobb her, blir du stort sett værende - her er det høy trivselsfaktor og en veldig sosial gjeng. En god portør er glad i mennesker og klarer å samarbeid med mange personer og avdelinger på en gang. Portørene også har høy anseelse ute på avdelingene på sykehuset, forteller Christian Karst Hodne.
Flere hundre pasienter i døgnet
Portørene på Bærum sykehus transporterer cirka 70.000 pasienter i løpet av et år. Det utgjør i snitt 250-300 pasienter hvert eneste døgn.
- Det betyr at hver portør i snitt frakter fem pasienter i timen på vanlige vakter. Det gir et lite bilde av arbeidsmengden hos oss. Selv om det er travelt, så er det viktig å holde på det gode arbeidsmiljøet. Men jobben vår krever at vi er mentalt tilstede i alt vi gjør. Det er tross alt mennesker vi skal behandle, og de fortjener den beste servicen vi kan yte, smiler Karst Hodne.
- Er du nysgjerrig på jobb i Vestre Viken? Klikk deg inn her for å se ledige stillinger: vestreviken.no/jobb