Designpris til AMK-prosjektet

"Hadde jeg bare kunnet se" er en vanlig frase blant de som bemanner nødnummertelefonene. Vestre Viken HF tok sine ansattes bønn om en videoløsning på alvor, og det har blitt lagt merke til.

Publisert 24.02.2023
Sist oppdatert 10.01.2024

​AMK-prosjektet som førte til videoløsning for nødsamtaler til 113 har fått DOGA-merket . DOGA-merket for design og arkitektur er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.​​​

De som mottar DOGA-merket for dette prosjektet er:

  • Vestre Viken HF
  • NoA Ignite
  • Kind People AS
  • Incendium APS
  • Public Intelligence​

    ​​
videosamtale AMK

Mobilkameraet gir trygghet i nødsituasjoner

​ ​Videosamtale med AMK er et viktig bidrag i å bedre kartlegge pasientens tilstand og dermed avgjøre riktig respons. Video gjør AMK-operatøren i stand til å se at råd som blir gitt utføres riktig. For innringer/ pasient oppleves videosamtale som en trygghet da det er flere øyne som kan vurdere situasjonen, sier avdelingssjef ved AMK, Lise-Mette Lindland.

​ I innovasjonsarbeidet sammen med våre samarbeidspartnere var målet å lage en løsning som var brukervennlig og intuitiv - både for innringer og AMK-operatør. De ansatte på AMK var delaktig i dette arbeidet ved å delta i workshops og simulering. 
Å få DOGA prisen er en anerkjennelse på at vi har laget en løsning som både er funksjonell og som bidrar til økt pasientsikkerhet, avslutter Lindland.
 

Begrunnelsen fra juryen:

Nå er det enkelt å ta i bruk mobilens videofunksjon når du ringer nødsamtaler til 113. 

Vi i juryen er imponert over hvor kompromissløst design- og teknologiselskapet NoA Ignite har jobbet for å utvikle en superenkel løsning. Vi mener den grundige, tverrfaglige prosessen med research, brukermedvirkning, produktutvikling og testing setter en ny standard for tjenestedesign og designledelse. 

Videoløsningen for nødsamtaler til 113 får DOGA-merket for design og arkitektur fordi det gir operatører og ambulansepersonell en ekstra sans og dermed enda større mulighet til å redde liv.

Les mer om AMK og videosamtaler i artiklene under.

Nå kan AMK-sentralen ha videosamtaler​
​​​Gode erfaringer ved bruk av video i AMK-samtaler​