Åpner for ny covid-19 behandling

Forskere i Vestre Viken er med i en studie som kan åpne for ny behandling av covid-19 pasienter.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 21.09.2020
Sist oppdatert 13.01.2023

I en nylig publisert studie i det prestisjetunge tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) viser forskere fra Oslo universitetssykehus (OUS) og Vestre Viken at aktivering av det medfødte immunforsvaret bidrar til pustebesvær hos covid-19 pasienter.

Aktivert immunsystem

Kort fortalt har forskerne funnet ut at hvor alvorlig covid-19 sykdommen blir, ikke er avhengig av selve viruset, men hvor aktivert immunsystemet hos pasientene er.
Studien viser vi at komplementsystemet er mye mer aktivert hos pasienter som utvikler respirasjonssvikt.

Komplementsystemet er den delen av immunsystemet som representerer den første forsvarslinjen mot inntrengere som for eksempel virus og bakterier i kroppen. Komplementsystemet består av proteiner, som produseres i mange celler og organer i kroppen, og som hele tiden sirkulerer i blodet og vevet.

Pasienter fra Drammen sykehus

I studien er 39 pasienter med bekreftet covid-19 sykdom observert fra innleggelsesdagen (cirka åtte dager etter første sykdomssymptom) og de neste ti dagene mens de var på sykehus.

Store deler av pasientmaterialet er bidrag fra Drammen sykehus, under ledelse av forskningssjef og overlege Lars Heggelund. Han er også medforfatter i studien.

Forskningsarbeidet i Vestre Viken har foregått ved medisinsk avdeling på Drammen sykehus, men både avdeling for laboratoriemedisin og revmatologisk avdeling har begge levert avgjørende bidrag.

Lars Heggelund

MEDFORFATTER. Store deler av pasientmaterialet er bidrag fra Drammen sykehus, under ledelse av forskningssjef og overlege Lars Heggelund.

Åpner for ny behandling

Resultater fra forskningen og det gode samarbeidet mellom OUS, Universitetet i Oslo og Vestre Viken gjør at det nå kan vurderes å åpne for ny behandling av pasienter med påvist covid-19.

Kunnskapen om hvordan covid-19 utvikler seg kan veilede både hvordan nye studier skal utformes og medisiner evalueres, og ikke minst forhindre at nytteløse kliniske studier gjennomføres.

Studien viser også at godt samarbeid i norske sykehus og universitet gir resultater som blir lagt merke til i hele verden, og som fører til publikasjon i verdensledende tidsskrift.

Du kan lese mer om saken i denne bloggen til OUS.

Her kan du lese artikkelen «Systemic complement activation is associated with respiratory failure in COVID-19 hospitalized patiens» i PNAS.