14. juni er Verdens blodgiverdag:

- Glad for å kunne bidra som blodgiver

Verdens blodgiverdag markeres 14. juni hvert år. - Jeg er innom tre-fire ganger i året og gir blod. For meg er dette en liten innsats for å bidra i samfunnet. Du vet aldri når du selv eller familien din skulle trenge hjelp, forteller blodgiver Ilka Saastad fra Fiskum i Øvre Eiker.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 13.06.2021
Sist oppdatert 18.01.2024

Blodgiver på Kongsberg sykehus

VIKTIG INNSATS: Overbioingeniør Lars Johannessen, Bioingeniør Heirmon Sebahtu Tesfamichael og blodgiver Ilka Saastad er glad for at så mange gir blod.

14. juni står Verdens Helseorganisasjon bak markeringen av Verdens blodgiverdag.

Verdien av det blodgivere gjør for andre, er ubestridelig: Hvert år reddes millioner av liv ved overføringer av blod og blodprodukter. Blodgiverdagen skal skape bevissthet rundt behovet for blod og anerkjenne det viktige bidraget fra blodgivere.

Blod er et levende materiale som ikke kan fremstilles kunstig. Blodet brukes til mange typer pasienter for eksempel ved kreftbehandling, operasjoner, ulykker, svangerskap og fødsel. Mange pasienter er derfor helt avhengige av at noen gir blod til sykehuset.

Blod og blodprodukter redder ikke bare liv direkte, men de gir også økt livskvalitet til pasienter som behandles. Både det faktum at pasienter ofte føler seg bedre etter transfusjon, samt at de vet at de kan få blod og blodprodukter på en trygg måte når de trenger det, gir antakelig også en mental gevinst.

Fem steder i Vestre Viken

I Vestre Viken er vi takknemlige for den innsatsen som blodgiverne bidrar med.

I helseforetaket er det mulig å gi blod på Drammen sykehus, Bærum sykehus, Kongsberg sykehus, Ringerike sykehus og Hallingdal sjukestugu.

Vi tok turen innom blodbanken på Kongsberg sykehus i forbindelse med den internasjonale blodgiverdagen.

800 blodgivere på Kongsberg

- På Kongsberg sykehus har vi om lag 800 aktive blodgivere som gir livsviktige bidrag. En blodgiver kan gi blod maksimalt fire ganger i året. De fleste kommer innom oss 2-3 ganger i året og gir drøyt 4,5 desiliter med blod hver gang, sier overbioingeniør Lars Johannessen og seksjonsleder Grete Førlie ved blodbanken på Kongsberg sykehus.
Blodet som blodgiverne bidrar med dekker det lokale behovet på Kongsberg sykehus og bidrar til at Vestre Viken har nok blod. Vestre Viken har et sentralt depot som kommer alle sykehusene til gode.

- Mitt lille bidrag

Ilka Saastad fra Fiskum i Øvre Eiker har vært blodgiver i to år. Hun ser på dette som hennes bidrag til samfunnet.

- Jeg er innom tre-fire ganger i året og gir blod. For meg er dette en liten innsats for å bidra i samfunnet. Det koster meg ingenting å gjøre dette noen ganger i året. Du vet aldri når du selv eller familien din skulle trenge hjelp, forteller Ilka Saastad.

Trenger alltid nye blodgivere

Blodbanken har til enhver tid behov for nye blodgivere. De fleste friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgivere.

Gå inn på denne siden for å få mer informasjon