Nedenfor ser du presentasjonene kursledere i Vestre Viken bruker. Hensikten med å vise våre presentasjoner er å gi kursledere ved andre helseforetak et utgangspunkt eller støtteverktøy for gjennomføring av kursene hos seg. Dere står fritt til å bruke presentasjonene og eventuelt endre dem.
Om kurspakken
Pasientkurs i bipolar lidelse og kurspakken © er utarbeidet av psykolog Nina Andresen ved Josefinesgate DPS, voksenpsykiatrisk poliklinikk, i prosjekt «Forebygging av bipolar lidelse» (2005-2007) – ansvarlig Gunnar Morken, St. Olavs Hospital. Bidrag til kurset har kommet fra Elin Wullum, psykolog, St. Olavs Hospital, avdeling Østmarka og Ole Andreassen, professor dr. med., Ullevål universitetssykehus.
Rådet for psykisk helse tildelte midler til prosjektet på vegne av Helse og Rehabilitering, med Extra-midler (Norsk Tipping)
Ansatte i Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken, ved Forsknings- og utviklingsavdelingen har i 2018 videreutviklet og revidert presentasjonene i kurspakken slik de fremstår i denne kursrekken.
Kurs 2 - Stemningsdagbok
På denne kursdagen engasjeres en erfaringsformidler som forteller om egne erfaringer med bipolar lidelse, betydningen av å gå på kurset, bruk av stemningsdagbok og andre mestringsstrategier.
I tillegg underviser kursleder i bruk av stemningsdagbok.
Kurs 3 - Årsaker, forløp og bipolar lidelse vs bordeline
Kurs 4 - Mani og hypomani - symptomer og tiltak
Kurs 5 - Depresjon og blandet episode - symptomer og tiltak
Kurs 6 - Bevissthet om følelser
Hos Vestre Viken underviser en ekstern psykolog om temaet «Bevissthet om følelser» på kursdag 6.
Det er ingen presentasjon tilgjengelig for denne kursdagen.
På denne dagen underviser kursleder, og i tillegg kommer en ekstern fagperson som introduserer og gjennomfører noen enkle mindfulness-øvelser.
Kurs 9 - Livsførsel og regelmessighet
Deltakerne blir spurt om de har spørsmål vedrørende arbeid, trygd og rettigheter slik at disse temaene kan tas opp på kursgang 10.
På denne kursdagen brukes mest tid på undervisning i del 2.
På denne kursdagen brukes mest tid på undervisning i del 2.
På kursdag 11 er det en erfaringsformidler som snakker om betydningen av selvhjelp og muligheten for oppstart av selvhjelpsgruppe. Hvis det er interesse for en selvhjelpsgruppe blant kursdeltakerne bistår erfaringsformidleren med oppstart av en selvhjelpsgruppe som kursdag nummer 12.
Kurs 12 Oppstart av selvhjelpsgruppe.
Her er det ingen presentasjon.
For mer informasjon om oppstart av selvhjelpsgrupper kan du se nettstedet selvhjelp.no