Behandling

Narkose ved tannbehandling og kjevekirurgi, Drammen sykehus

Narkose er en bedøvelse (anestesi) som virker i hele kroppen. Du blir smertefri, sover og kroppen blir helt slapp. Vi bruker narkose dersom det av ulike årsaker ikke er mulig å gjennomføre operasjonen/ behandlingen med lokalbedøvelse.
For at vi skal kunne gjennomføre en tannbehandling eller kirurgisk operasjon, er det viktig at du faster og følger alle forberedelsene før narkose.

Før

Forberedelser hjemme


Blodfortynnende medisiner

Noen blodfortynnende medisiner må du ikke ta før behandlingen, dette avtaler du med kirurg/tannlege. Ellers skal faste medisiner tas som vanlig bortsett fra Insulin og andre diabetesmedisiner og vanndrivende medisiner. Husk og å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk.

Ta med medisiner

Ta med deg alle medisiner som du bruker til vanlig (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). 

Bedøvelsesmiddel/plaster                                                                                                       

Hvid du ønsker, kan du kjøpe bedøvelseskrem/plaster reseptfritt på apoteket. Kremen er i et plaster som kan settes på handa (og evt på innsiden av albuen) en time før behandling starter. Dette kan være spesielt til hjelp for barn.

Røyking

Det er påvist at røyking oftere fører til lungekomplikasjoner (lungebetennelse) og sårinfeksjon. Dersom du røyker tar det også lenger tid å bli frisk. Du bør derfor slutte å røyke 4-8 uker før operasjonen. Selv om du ikke klarer å slutte å røyke flere uker før inngrepet, er det viktig at du ikke røyker den dagen du skal opereres.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før. Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.


Munnhygiene

Skal du operere i munnen, bør du pusse tennene og tungen kvelden før og om morgenen operasjonsdagen og skylle med munnskyllevann som Corsodyl  eller Paroex i forbindelse med tannpuss.

Påkledning

Briller og høreapparat kan du ha på deg/med deg. Du må fjerne ringer, klokker, øredobber, piercinger, kontaktlinser, sminke og neglelakk før operasjonen. 
Du må gjerne gå kledd i joggebukse eller annet lettsittende tøy. Ta gjerne med et ekstra par bukser.

Forberedelser på sykehuset      

Før du blir lagt i narkose vil du igjen bli spurt om nakkeplager, allergier og tannstatus. Du har blitt spurt om dette tidligere, men sjyehuset ønsker å være på den sikre siden. 

Tannstatus

Sykehuset må vite om du har proteser, bro, kroner, stifter eller løse/kunstige eller dårlige tenner. Du kan bruke proteser frem til du kommer inn til operasjonsstuen. Vi tar ut protesene før du sovner.

Allergi

Du må si ifra om allergier og matintoleranse. Det er viktig at vi får opplysninger om medisiner du ikke tåler eller kan bruke.

Under

Når du kommer til operasjonsstuen får du et plastrør (venekanyle) i en blodåre på hånden eller armen. Gjennom dette plastrøret får du de ulike medisinene. Først får du smertestillende, da blir du som oftest døsig, men du er fremdeles våken og kan følge med på forberedelsene til operasjonen. Deretter får du sovemedisinen som virker i løpet av kort tid, denne kan hos enkelte svi i blodåren. Dette går raskt over og er ufarlig. I noen tilfeller (særleg hos barn) gir vi narkosegass via en maske.

Pårørende

Pårørende kan være med inn på narkoserommet fram til pasienten sovner. Under behandlingen venter pårørende utenfor.

Hjelp til å puste

Når du er i narkose trenger du hjelp til å puste. Derfor fører vi et plastrør (en tube) inn i luftrøret (tube). Dette kan føre til at du blir hes i etterkant av operasjonen for en tid. I sjeldne tilfeller kan tenner bli skadet, spesielt dersom de er løse eller i dårlig stand.

Nøye overvaking

Noen er redde for å våkne opp under operasjonen utan at de kan si ifra om dette, at de skal kjenne smerte selv om de har fått narkose, eller de er bekymra for ikke å våkne etter narkosen. Vi kan forsikre om at under hele narkosen er anestesisykepleiar eller anestesilege rett ved siden av deg og passar på at du sover godt og får riktig mengde bedøvelse. Blodtrykk, puls og mengde surstoff i blodet måles kontinuerlig. Dersom det er tegn til at narkosen ikke er dyp nok, øker vi tilførselen av bedøvelse. I samarbeid med kirurgen reduserer/stopper vi tilførselen av narkosemiddel etter inngrepet er gjennomført.

Tømme blæra    

Før du kommer til operasjonsstuen ber vi deg om å tømme blæra. Men varar operasjonen/ behandlingen over en viss tid, vil vi kontrollere urinblæra med en såkalt blærescanner, og i enkelte tilfelle må vi tømme blæra med et urinkateter.

Komplikasjonar

Dersom du har dårlig helse og/eller har høy alder, er en operasjon i narkose en belasting for kroppen. Særlig ved kjent hjerte/lungesykdom. Alvorlige komplikasjoner er uvanlig hos friske personer.

Etter

Når du våkner opp fra narkosen, overvåker vi hjerterytmen din, samt puls, blodtrykk og pust normalt i mellom 1-2 timer.

Pårørende

Etter avtale kan du ha følge av pårørende (ledsager) til Oppvåkningsavdelingen. 

Smerter

Noen opplever smerter etter en operasjon/tannbehandling, men du får smertestillende medikament etter behov.
Noen blir kvalme, spesielt personer som har lett for å bli bilsyke. Si ifra dersom du blir kvalm etter narkosen, da kan vi gi deg medikament mot dette.

Eldre kan bli forbigående forvirret etter en narkose.

Kost                                                                                                                                            

Når du blir operert /behandlet i munnen, får du lokalbedøvelse i tillegg til narkose. Lokalbedøvelsen er grunnen til at du etter narkosen normalt må vente i omtrent to timer med å spise og drikke. Bruk av snus og røyk må du vente med i minimum 6 timer etter inngrepet er avsluttet.  

Hjemreise

De aller fleste reiser hjem samme dag både etter tannbehandling og kjevekirurgi. Enkelte ganger må en overnatte på sykehotellet /sykehuset, men det varierer. Det kommer an på hva slags operasjon du har gjennomgått og hvor du bor.  

Følge heim operasjonsdag

Alle må ha følge hjem operasjonsdagen. Du skal heller ikke være alene hjemme den første natta etter narkose.

Bilkjøring
Du kan ikke kjøre bil selv samme dag som du får narkose.

Vær oppmerksom

Når operasjonsdagen nærmer seg: Dersom du får annen sjukdom, feber, hoste eller andre infeksjoner, som for eksempel forkjølelse - ta kontakt med sjukehuset slik at vi kan vurdere om vi kan gjennomføre operasjonen. Gi også beskjed dersom du er blitt gravid.

Kontakt

Drammen sykehus Anestesi, Drammen sykehus

Kontakt Anestesi, Drammen sykehus

Oppmøtested

Vi holder til flere steder på sykehuset. Hvis du er pasient, se informasjon om hvor du skal møte opp i innkallingsbrevet.
En by med mange bygninger og trær

Drammen sykehus

Dronninggata 28

3004 Drammen

Transport

Resepsjonen finner du til høyre, rett innenfor hovedinngangen. Her kan du spørre om hjelp, eller du kan bruke informasjonstavlene ved resepsjonen for å finne avdelingen du skal besøke.

Resepsjonens åpningstider er:

Mandag-fredag kl. 07:30–20:00.
Lørdag-søndag kl. 11:00–19:00.

Praktisk informasjon

​Apotek på Drammen sykehus

På apoteket ved Drammen sykehus får du ekspedert resepter og kjøpe reseptfrie legemidler og sykepleieartikler.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Apoteket finner du til venstre når du kommer inn hovedinngangen på sykehuset.

​Besøkstider Drammen sykehus

​Besøkstidene ved Drammen sykehus er fra 17–19, men kan variere litt fra avdeling til avdeling.

For å unngå unødvendig smittespredning inn i sykehusene, ber vi deg vurdere å vente med sykebesøk dersom du er syk, for eksempel med forkjølelse eller omgangssyke. 

Vi oppfordrer også til at du vasker hendene på vei inn og ut av sykehuset. 

​​Betaling for timer ved våre behandlingssteder

Har du vært til undersøkelse eller behandling ved en av våre poliklinikker, må du betale egenandel, som du kan lese mer om på helsenorges nettsted

I enkelte tilfeller kan man være fritatt for egenandel ​(ta med dokumenatasjon).

NB! Vær oppmerksom på at du uansett kan bli belastet for kostnader til materiell (f.eks. bandasje) som brukes under konsultasjonen, selv om du har frikort eller er fritatt fra å betale egenandel.

Er du ikke medlem av norsk folketrygd, kan det hende du må betale selv

Her kan du lese mer om situasjoner som kan medføre andre betalingsordninger

Du kan også kontakte NAV for å finne ut mer om hvilke rettigheter du har før timen hos oss

Dersom du har time hos oss og ikke kan møte til timen, må du avbestille eller endre timen senest 24 timer (kun hverdager) før avtalt tid. Hvis timen din er en mandag må du avbestille den senest fredagen før.

Sier du ikke ifra om timeendring eller avbestilling innen fristen, må du betale gebyr for ikke å ha møtt til timen.


 Info om dekning av reiseutgifter

Som pasient kan du ha rett til å få dekket utgifter du har hatt i forbindelse med reiser til og fra behandling.  Hovedregelen er at du får dekket rimeligste reisemåte til nærmeste behandlingssted.

Les mer om hvordan du går frem på helsenorge.no

​Vestre Viken drifter Helseekspressen i Buskerud. Dette er busser med medisinsk utstyr ombord og som går til og fra Hallingdal, Numedal og Kongsberg mot Drammen og Oslo.

Plass på bussen bestilles enten via Pasientreiser hvis det er trafikalt grunnlag, eller via ansvarlig behandler (lege) hvis det er medisinsk årsak til å reise med bussen.​ 

Tidtabeller og mer informasjon om Helseekspressen

Før du blir utskrevet fra behandlingsstedet skal du ha en samtale med helsepersonell. I samtalen oppsummeres behandlingen du har fått og hva du må være oppmerksom på de neste dagene.

Vi forteller deg også hva som er planlagt hvis du skal ha videre oppfølging på sykehus, hos fastlege, om du skal ha hjemmesykepleie eller om du skal på en institusjon.

Følgende kan være viktig for deg å vite om før du drar:

​Vi anbefaler alle pasienter å være aktive deltagere i egen utredning og behandling.

Før du blir utskrevet bør du få vite:

 • Om medisinene dine påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr.
 • Hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen.
 • Om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen.

Dette bør du spørre helsepersonellet om før du blir utskrevet:

 • Hva er det som er mitt hovedproblem?
 • Hva er det jeg selv skal passe på?
 • Hvorfor er det viktig at jeg gjør dette?

Før du reiser bør du sjekke at du:

 • forstår hva du har vært lagt inn for og hvilken diagnose og behandling du har fått hos oss.
 • vet hvilke medisiner du skal ta etter utskrivelse, at du vet hvorfor og hvordan du skal ta dem og at du har fått medisinliste og resepter.
 • vet hva du skal være oppmerksom på etter utskrivelse.
 • vet hvem du skal kontakte hvis du har spørsmål om oppholdet hos oss.
 • vet om du skal til oppfølging eller kontroll på behandlingsstedet, eller hos fastlege, og om du skal bestille time selv.
 • vet om utstyr eller andre hjelpemidler du trenger er bestilt samt når og hvordan det blir levert til deg.
 • har fått tilstrekkelig veiledning og opplæring i bruk av hjelpemidler og utstyr.

​Kiosk og kafé på Drammen sykehus

Pasienter, pårørende og andre besøkende har mulighet til å kjøpe mat i kafeene på sykehusene. Her finner du også lesestoff og andre typiske kioskvarer.

Åpningstider

Normale åpningstider for Kantine/Kafé:

Mandag–fredag: kl. 08:00–15:00.
Lørdag–søndag: stengt.

Stengt røde dager i påsken.

Stengt alle røde dager i mai. 

 

Kiosken ved Drammen sykehus

​Mandag–fredag: kl. 08:00–19:00.
​Lørdag–søndag: kl. 11:00–18:30.​

Åpningstider for kiosken i påsken 2024:

Skjærtorsdag: 11:00–18:30.
Langfredag: 11:00–18:30.
Påskeaften: 11:00–18:30.
1. påskedag: 11:00–18:30.
2. påskedag: 11:00–18:30.

Mat og drikke til inneliggende pasienter

Som pasient hos oss får du alle måltidene servert. Det finnes også mulighet for selvbetjening i enkelte avdelinger. Måltidenes innhold og når de serveres vil variere fra avdeling til avdeling. Informasjon om dette får du på avdelingen der du er innlagt.

Allergier og spesielle behov

Vi tilbyr kost ut fra sykdomstilstand og diagnose, mat med tilpasset konsistens og tilpasser måltidet til pasientens behov når det er nødvendig.

Dokumentasjon og oppfølging av ernæring

For å ivareta pasientens behov har vi tilrettelagt for screening av ernæringsstatus hos alle inneliggende pasienter. Vi dokumenterer ernæringsstatus, ernæringsplan og ernæringsinntak. Dette føres i pasientjournalen for å kunne gi best mulig oppfølging.​

​Minibank på sykehuset

Sykehuset har ikke minibank. Du kan betale med kort og ta ut penger i sykehusets kiosk.

​Offentlig transport til og fra Drammen sykehus

Besøksadresse: Dronninggata 28, Drammen.

Drammen sykehus ligger i gangavstand fra Drammen sentrum. Fra togstasjonen i Drammen tar det 15-20 minutter å gå. Du kan ta buss til sykehuset. Stoppestedet heter "Drammen sykehus".

​Enkelte pasienter tåler ikke parfymelukt. Derfor har Vestre Viken prosedyre for uniformbruk, der helsepersonell i hvit eller grønn uniform ikke skal bruke parfyme. Det er derimot ikke totalt parfymeforbud for pasienter og pårørende, annet enn ved Lungeposten (Medisin 2) ved Drammen sykehus. På avdelinger med kreft- eller lungepasienter blir det påpekt at man bør vise hensyn dersom besøkende har sterk parfymelukt. Dersom en pasient ikke tåler parfyme legger vi til rette for å ivareta pasienten så godt som mulig i forhold til dette hensynet.

Parkering ved Drammen sykehus

Generell info

Det er flere parkeringsplasser i umiddelbar nærhet til sykehuset, men det er stort press på disse. Derfor anbefaler vi at pasienter og besøkende benytter offentlig transport så langt det er mulig.

Les skiltene nøye og se parkeringskart på området.

Klikk deg inn her for å lese mer om parkering ved Drammen sykehus​

​Vi har ikke hotell for pasienter og pårørende ved sykehuset.

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Alle sykehusene i Vestre Viken er røykfrie.

Sykehusene i Vestre Viken er røykfrie. Det er totalforbud mot å røyke inne, og ute er det kun tillatt å røyke på anviste plasser.


Vi ønsker dine synspunkter og tilbakemeldinger på våre tjenester – enten du er pasient, pårørende eller helsepersonell.

Se hvordan du går frem for å klage, gi ros eller hjelpe oss å bli bedre

 • ​Ta med den faste medisinen du bruker. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
 • Morgenkåpe eller romslig treningsbukse med strikk i livet som kan reguleres.
 • Gode innesko som er stødige og lette å ta på. Det er av hygieniske årsaker ikke tillatt å gå barbeint i sykehuset.
 • Toalettsaker som tannbørste, tannkrem, kam, deodorant og eventuelt barbermaskin.
 • Hjelpemidler du er avhengig av: for eksempel stokk, krykker, rullator og rullestol.

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander du tar med deg til sykehusoppholdet. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilder eller video som et minne fra tiden ved et behandlingssted. Det blir som regel tillatt så lenge det kun er et sted, deg selv, pårørende eller venner som blir avbildet eller tatt opp og alle synes det er ok.

Samtidig er det viktig å vite at behandlingsteder ikke er offentlige rom og at det kan være folk som ikke ønsker å bli fotografert, filmet, eller at lyd blir tatt opp av dem. Inne på behandlingssteder skal personvernet ivaretas og folk har rett til å forbli anonyme hvis de ønsker det. På behandlingssteder er det ikke lov til å ta bilder av, filme, eller ta lydopptak av medpasienter, besøkende eller ansatte uten at de har gitt tydelig samtykke til det først.

Bakterier

Har du tidligere fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL), må du gi oss beskjed. Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til sykehuset/behandlingsstedet.

Virus

Her kan du se info om koronavirus, pandemien, våre tiltak for å bekjempe den, hva du skal gjøre om du har time hos oss m.m.

 

​Blomster på Drammen sykehus

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehus, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er noen avdelinger blomsterfrie. 

Det er ikke er tillatt med blomster på følgende avdelinger:

 • Medisin 2
 • Medisinsk intensiv
 • Nyfødt intensiv
 • Kirurgisk intensiv
 • Ortopedisk sengepost

Åpningstider for blodprøvetaking:
mandag–torsdag kl. 08:30–16:00, fredag kl. 08:30–15:00.
Hasteprøver: mandag–torsdag kl. 08:00–16:00, fredag kl. 08:00–15:00.

Spesielle åpningstider: Onsdag før skjærtorsdag, jul– og nyttårsaften kl. 08:30–11:00. Hasteprøver kl: 08:00–11:00.

Oppmøtested

Bruk hovedinngangen ved Drammen sykehus og ta heis B til 4. etasje.

Medisinsk biokjemi Drammen sykehus