Diagnose
Ansiktskader - akutte, Drammen sykehus
De hyppigste årsakene til ansiktsskader er trafikkulykker, fall, overgrep og idrett. Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, vil du som oftest bli operert.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om brudd i ansiktet blir du undersøkt av lege. Dersom fastlege eller legevaktlege finner grunn til å tro at du har fått et ansiktsbrudd, blir du henvist videre til undersøkelse hos øre-nese-hals-lege eller kjeve- og ansiktskirurg.
Utredning
Ved mistanke om brudd blir du som regel henvist til røntgenundersøkelse. Bildene vil kunne bekrefte eller avkrefte brudd. Vurdering og behandling skjer fortløpende.
Behandling
Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, blir du som oftest operert. Operasjonen blir gjort for å få beinkantene så godt sammen som mulig, og for å holde dem i ro. For å sikre dette blir det operert inn små titanplater som vi skrur fast med skruer i beinet. Titanplatene trenger du som regel ikke å fjerne.
Informasjon om ulike typer akutte ansiktsskader
Oppfølging
Etter at du er operert for ansiktsskaden blir du som regel innlagt i ett døgn til observasjon. Kontroll blir avtalt med behandlende lege.
Det tar litt lengre tid å bli frisk av brudd i underkjeven enn andre brudd, men du er som regel ikke sykmeldt i mer enn to uker. Du skal være forsiktig med å tygge harde ting i åtte uker etter operasjon, og du kan den første tiden kan spise mat som krever tyggekraft.
Kontakt
Drammen sykehus
Øre-, nese-, halsavdelingen, Drammen sykehus
Oppmøtested
Ta heis A til 12. eller 13. etasje.Drammen sykehus
Dronninggata 28
3004 Drammen