Her anbefaler vi flere bøker som omhandler temaet psykisk helse til fordypning for de som måtte ønske det. I tillegg har vi en liste over relevante mediesaker og podkaster som foreksempel kan brukes i VIP-undervisningen eller som forarbeid når det skal snakkes om psykisk helse i klassen.
Elevenes psykiske helse i skolen (Marit Uthus red.)
«Å mestre skolen er å mestre livet. Å mestre livet er å mestre skolen.»
Denne boken er delt i to, der del en tar for seg elevenes psykiske helse i møte med skolens krav og del to omhandler skolens helsefremmende ressurser. Boken tar for seg begreper som mentalisering og sosioemosjonell læring i et skoleperspektiv. Den reflekterer også rundt skolens prestasjonsorienterte målstruktur og hvordan denne kan påvirke skolestress. Videre sier den noe om spesialundervisning, lærer-elev-relasjonen samt sier noe om psykisk helse som eget fag i skolen. Her nevnes også VIP-programmet (som nå har skiftet navn til ""VIP Snakk om det").
«En god psykisk helse har sentral betydning for læring, utvikling og livsutfoldelse. Skolen har en viktig oppgave i å fremme barns og unges psykikse helse og gi hjelp til elever som sliter psykisk» (fra baksiden av boken).
Boken inneholder flere kapitler som redegjør for ulike utfordringer elever kan slite med, og hvordan lærere og skolen kan håndtere disse. Feks: De stille elevene, Angst, Depresjon, Spiseforstyrrelser, Skolevergring, Mobbing i et traumeperspektiv o.l. Et av kapitlene redgjør også for VIP-programmet (som nå heter "VIP Snakk om det") og forskningen på dette.
Empatisk Kommunikasjon - et verktøy for menneskesmøter (Lisbeth Brudal)
Empatisk kommunikasjon som verktøy beskrives inngående ut fra eksempler fra forfatterens erfaringer som psykoterapeut. De fire trinnene i dialogen tar utgangspunkt i anerkjente psykologiske teorier og forskningsresultater innen narrotologi, affektbevissthet og mentalisering.
Artikler kan være et godt utgangspunkt for gjennomføring av VIP i klassen. Her finner du relevante og aktuelle artikler om psykisk helse i media. Artiklene er sortert etter publiseringsdato. De nyeste og mest aktuelle vil du alltid finne
nederst på vår forside.
(10.2016) Skolen spiller en stadig viktigere rolle i tidlig oppdagelse av psykose hos ungdom, skriver Johannes Langeveld og kolleger i en ny bok som psykologisk.no forteller om her.
(09.2016) Her oppleves det et gap mellom ansvar og kompetanse, sier forskning. Lærerne nevner stigma knyttet til psykiske vansker som en av grunnene til at elever skjuler problemene, forklarer forsker Ekornes på uio.no.
(12.02.16) Hvorfor sykeliggjør vi en hel generasjon ambisiøse og hardtarbeidende kvinner ved å kalle dem for «flinke piker», underforstått slike som er for flinke for sitt eget beste? Av blogger Karen Golmen.
(06.03.15) Norsk dokumentarserie fra P3. I møte med åtte unge mennesker som har mistet noen de er glad i, prøver Martin å finne ut av hvordan man er en god venn i døden. Her møter han Hildur som mistet lillesøsteren sin på Utøya (1:8).
En europeisk studie viser at skoleprogram for bevisstgjøring av egen psykisk helse, forebygger selvmord blant unge. VIP-programmet blir nevnt.
Å lytte til en podkast sammen i klassen, eller alene som forarbeid til en VIP-time, er en god måte å lære mer om psykisk helse på. Nedenfor følger noen forslag til aktuelle podkaster som handler om ungdom og psykisk helse.