Viktig forskning på elektrokonvulsiv terapi - ECT

ECT-enheten ved Blakstad sykehus er klare for inkludering av pasienter til multisenterstudien «Consortium for Precision Treatment with ECT in Severe Depression (PRECISE)».

Publisert 28.11.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Prosjektdeltagere, forskere og studiesykepleiere i prosjektet - fv. Elin Langlitrø (AHUS), Miriam Zangani (AHUS), KaijaJärventausta (Tempere University, Finland), Guro Pauck Bernhardsen (AHUS), Soili Marianne Lehto (AHUS/ UIO), Amir- Homayoun Javadi (University of Kent, UK), Jørgen Digranes ECT-VV, Rebecca Eilevstøl ECT-VV, Wenche Ryberg, FoU-avd. Vestre Viken Ikke tilstede: Studiesykepleier Kristin Alice Løe ECT-VV

​PRECISE-studien skal se på elektrokonvulsiv terapi gitt til pasienter med moderat til alvorlig depresjon. Vi ønsker å kartlegge den kombinerte effekten av fysiologiske og psykiatriske faktorer på behandlingsrespons og sykdomsforløp. Vi vil også se på hva som skjer fysisk med kroppen før, underveis og etter behandling, og hva pasientene selv opplever av forandring. Alle som blir henvist til ECT med diagnose moderat eller alvorlig depresjon, vil kunne være kandidater for studiet. Pasientene i Vestre Viken vil inkluderes fra Blakstad sykehus og DPS.

 

Her kan du lese mer om PRECISE-studien

 

Multisenterstudiet ledes av Ahus, ved prosjektleder dr. Soili Marianne Lehto, og er finansiert med forskningsmidler fra Helse Sør-Øst. Etter tid med planlegging og forberedelser, er Blakstad sykehus nå klare for å inkludere første deltager. For Vestre Viken er målet å inkludere 50 prosent av den årlige pasientstrømmen, med rett diagnose, i løpet av prosjektperioden. 

En mann og en kvinne som står foran et projektorlerret
Fra venstre: Konstituert seksjonsleder ved ECT, Jørgen Digranes, og studiesykepleier Rebecca Eilevstøl demonstrerer SmartShirt til prosjektet for behandlere på Blakstad sykehus

I tillegg til å være et samarbeidsprosjekt mellom AHUS og Vestre Viken, har prosjektet internasjonale samarbeidspartnere fra Finland, Sverige og England. Målet er at alle land skal delta aktivt i prosjektet. PRECISE har potensialet til å bli en av de største ECT-studiene på verdensbasis!

Fra Vestre Viken er det studiesykepleier Kristin Alice Løe, og studiesykepleier Rebecca Eilevstøl som vil stå for den daglige driften i prosjektet. Dette med god støtte fra FoU avdelingen ved forsker/psykologspesialist Wenche Ryberg.