Som første norske helseforetak skal Vestre Viken ta i bruk kunstig intelligens som støtteverktøy til å tyde bilder innen radiologi.
Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 13.06.2023
Det har blitt anskaffet en skybasert plattform som gjør det mulig å installere ulike kunstig intelligens-applikasjoner.
Disse er statiske og vil ikke benytte aktuelle data til egen læring. Det er strenge sikkerhetsmekanismer som sørger for at IKT-sikkerhet og personvern er ivaretatt. Alle applikasjoner er CE-merket og er i drift på institusjoner i Europa. Det ble i anskaffelsesprosessen inngått en rammeavtale hvor andre foretak får mulighet til å gjøre avrop. På denne måten bidrar vi til at flere foretak i Norge kan benytte denne teknologien.
Den første applikasjonen som skal tas i bruk er en frakturløsning (Boneview) fra leverandøren Gleamer. Plattformen og applikasjonen er allerede installert, og det jobbes nå med å validere løsningen for å sikre at den leverer som antatt. Dersom resultatene er gode, planlegges det idriftsetting i august, deretter bredde til de andre sykehusene i Vestre Viken.
Inntil videre brukes resultatene kun til validering av løsningen.
- Kvalitetssikrer løsningen
- Nå jobber våre kunstig intelligens-leger med å kvalitetssikre løsningen. Alle røntgenundersøkelser med indikasjon brudd på Bærum sykehus sendes til analyse. Vi er spente på hvor godt løsningen fungerer for våre pasienter, sier prosjektleder for kunstig intelligens (KI) i Vestre Viken, Bjørn Anton Graff.
Når løsningen settes i drift i slutten av august, skal den fungere som et støtteverktøy for vårt helsepersonell. Foreløpig vil alltid en lege vurdere bildene i tillegg til kunstig intelligens-applikasjonen sin analyse. Omtrent to minutter etter billedtagning kommer svarrapporten fra kunstig intelligens applikasjonen. Dette svaret vil benyttes for å bedre arbeid -og pasientflyt videre.
En pasient med negativt svar fra applikasjonen vil kunne sendes hjem av radiograf i stedet for å vente på at en lege har vurdert bildene. Forutsetningen er naturligvis at det ikke er behov for annen behandling.
Ved positivt svar sendes pasienten direkte til behandlende lege. I etterkant (ofte dagen etter) vil radiolog sikre at svaret fra kunstig intelligens-applikasjonen er korrekt. Forutsetningen for å kunne endre pasientflyten er at valideringen viser at løsningen fungerer så godt som forskningen ved andre institusjoner i Europa tyder på.
Bedrer pasientflyten for tusenvis av pasienter
- Når løsningen settes i drift i august vil den forbedre pasientflyten for flere tusen pasienter ved Bærum sykehus årlig. Vi planlegger å bredde løsningen til våre andre sykehus så raskt som mulig for å kunne gi alle Vestre Vikens pasienter det samme gode tilbudet, sier forskningskonsulent Line Tveiten.
Det er avdeling for bildediagnostikks første steg til å utnytte denne teknologien på en sikker og god måte, dette for å skape bedre pasientforløp og frigjøre helsepersonell. Legevakten Asker og Bærum, samt Avdeling for ortopedi er viktige samarbeidspartnere, og prosjektet mottar økonomisk støtte fra Helse Sør-Øst.