Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Verdifullt arbeid for alle involverte

Drammen sykehus har sykehusverter som hjelper og veileder pasienter, pårørende og besøkende.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 12.08.2022
Sist oppdatert 10.01.2023
Sykehusvertene Kari Johanne Eliassen og Sanna Tørring
Sykehusvertene Kari Johanne Eliassen (venstre) og Sanna Tørring utenfor hovedinngangen til Drammen sykehus.

Ordningen bidrar til større trygghet og har stor verdi for de involverte. Etter en måneds ferieavvikling er sykehusvertene tilbake og klare for å ta imot henvendelser. 

Takknemligheten er belønnin​​g nok

​Kari og Sanna jobber frivillig som sykehusverter hos Drammen sykehus. Førstnevnte har vært frivillig i 6 år, og sistnevnte har vært der i 13 år. Etter en prat med disse damene kommer det tydelig frem hvor stor verdi som ligger i jobben de gjør, og hvor takknemlige folk er for hjelpen de får. Damene er enige i at takknemligheten er belønning nok. 

Å være sykehusvert er basert på frivillig arbeid, og ordningen er avhengig av at folk som Kari og Sanna stiller opp. De forteller at henvendelsene de får varierer fra dag til dag. Veldig ofte handler det om å vise pasienter og besøkende vei til avdelingene de skal til.

De eldre er ofte redde fo​​r å ikke finne fram

Drammen sykehus er stort, og det kan være vanskelig å finne fram. Dette gjelder spesielt for eldre personer. Sanna forteller at de eldre ofte er bekymret for at de ikke skal finne fram, og at de viser stor takknemlighet når de får hjelp til stort og smått. Noen ønsker bare at de skal være til stede, mens andre ønsker å få hjelp til å ta heis. En pasient med krykker vil ha vanskeligheter med å bære et matbrett eller en kaffekopp, da er sykehusverter som Kari og Sanna til god hjelp. 

Noen pasienter ønsker også å handle i kiosken som befinner seg ved hovedinngangen, men har ikke mulighet til dette og ønsker at sykehusvertene skal handle for dem. Sykehusvertene kan med andre ord være behjelpelige med så mangt.​

Stoppet av co​​vid-19

​Da covid-19 rammet Norge i mars 2020 ble ordningen med sykehusvertene satt på vent av hensyn til smittevern. Kari og Sanna forteller at det skjedde veldig brått. Med unntak av et par måneder hvor det var lettelser i restriksjoner, har sykehusvertene måttet holde seg hjemme. 

Kari og Sanna er glade over å være tilbake på jobb, men merker at det fremdeles er ferietid. De forteller om rolige dager siden de startet igjen 1. august, men vet av erfaring at antall henvendelser vil stige de kommende ukene.

– Det er sjelden det er så rolig som det er i dag, vi har hatt rundt fire henvendelser i dag. Men det varierer, noen dager er så travle og vi får så mange henvendelser at vi ikke rekker gjennom alt, forteller Sanna.

​​​Behov for flere ​frivillige 

​​Det er behov for flere frivillige blant sykehusvertene. Alle oppfordres til å søke, men det er spesielt behov for flere menn. Det er også ønskelig med flere frivillige med minoritetsbakgrunn. Sanna tror dette vil hjelpe pasienter og besøkende som selv har minoritetsbakgrunn til å føle seg enda tryggere og bedre ivaretatt.

Hvem som helst kan bli frivillig, men det er en øvre aldersgrense på 75 år. Det er en fleksibel ordning og du velger selv når og hvor ofte du skal jobbe. 

Ønsker du å melde deg som frivillig eller bare få litt mer informasjon? Ta kontakt med Lærings- og mestringssenteret i Drammen på e-post LMS.drammen@vestreviken.no​ eller på telefon 32 80 40 25.​

Det er også sykehusverter på Ringerike sykehus og Bærum sykehus. Kongsberg sykehus har ikke sykehusverter.​ 

For Ringerike sykehus, ta kontakt med Hilde Mehlum Bjerknes på e-post hbje@vestreviken.no​ ell​er på telefon 32 11 62 49​. 

For Bærum sykehus, ta kontakt med Lærings- og mestringssenteret på e-post lms.bs@vestreviken.no​ eller på telefon 67 80 93 14.​