Verdens hjerte- og lungeredningsdag: – Slik kan du hjelpe
Hvert år får omlag 3.500 mennesker hjertestans utenfor sykehus. I de kritiske minuttene før helsepersonell ankommer så kan tilfeldige personer utgjøre en stor forskjell.
Hvert får 3.500 mennesker i Norge hjertestans utenfor sykehus. Norge har akuttmedisinsk beredskap i verdensklasse, men i de kritiske minuttene før helsepersonell ankommer utgjør innsats fra de som tilfeldigvis befinner seg i nærheten ofte forskjellen på liv og død.
16. oktober markeres «Verdens hjerte- og lungeredningsdag» internasjonalt for andre gang. Dagen har hatt stor suksess gjennom syv år i Europa, men det er første gang det markeres på nasjonalt nivå i Norge.
Ring 113 for å få hjelp
Hovedregelen er at hvis en person er bevisstløs og ikke lar seg vekke, skal du ringe 113 både for å få hjelp til å undersøke videre og for at en ambulanse kan komme raskest mulig til unnsetning.
– Sjansen for vellykket gjenopplivning øker dersom hjertestans gjenkjennes tidlig, HLR (hjerte- og lungeredning) starter tidlig, og mulighet for elektrisk sjokk kommer tidlig. Alle disse tiltakene gjøres i et samarbeid mellom pårørende og publikum, 113-sentralene og ambulansetjenesten. Ring 113 så fort som mulig for å få god hjelp, oppfordrer Lise-Mette Lindland, avdelingssjef AMK, Prehospitale tjenester i Vestre Viken.
Norge best i verden – Vestre Viken best i landet
Det gjøres mye riktig av de som hjelper til når noen faller om.
– Ifølge Norsk hjertestansregister hadde noen startet HLR før ambulansen ankom i 82 prosent av tilfellene i 2018. Dette er en høyere andel enn i noen andre hjertestansregistre i verden, sier professor og overlege i anestesi Jo Kramer-Johansen ved legeambulansen i Oslo og NAKOS.
Tall som Helsedirektoratet har publisert viser at Vestre Viken helseforetak har de beste tallene i landet når det gjelder vellykket gjenoppliving etter hjertestans. Det kan du lese mer om her
Spennende innovasjonsprosjekt
Vestre Viken har fått tildelt 10 millioner kroner innovasjonsmidler for å utvikle løsninger i samarbeid med næringslivet for videosamtale mellom innringer og AMK-sentralen.
Ved behov for akutt helsehjelp ringer publikum 113. Der kommer de umiddelbart i telefonisk kontakt med en operatør på AMK som vil starte intervju av innringer. Operatøren kartlegger situasjonen, gir råd og veiledning parallelt med at en annen operatør varsler ressurser.
I dag har AMK operatørene ingen mulighet til video- eller bilde-kommunikasjon med innringer.
– Vårt innovasjonsprosjekt går ut på å finne en løsning for dette. Vi har tro på at å gi operatørene muligheten til å se det samme som innringer vil hindre misforståelser som kan føre til tap av liv og helse. Dette vil gi operatørene en riktigere forståelse av situasjon og dermed også muligheten til å gi bedre tilpasset veiledning og ressursutnyttelse, forteller Hilde Fredriksen Rikheim, rådgiver kvalitet og helsefag, AMK/Prehospitale tjenester i Vestre Viken.
Dette gjør du
Dersom noen i din nærhet skulle få hjertestans gjør du følgende:
1. Rist i pasienten, og sjekk om vedkommende er våken.
2. Løft hakepartiet opp og sjekk om vedkommende puster normalt. Se om brystet beveger seg.
3. Sørg for at vedkommende ikke har fremmedlegemer i svelget.
4. Rop etter hjelp. Be noen skaffe en hjertestarter.
5. Ring 113. Sett på høyttaler og legg telefonen ved siden av deg. AMK-sentralen veileder deg frem til ambulansen kommer.
6. Sett deg ned på kne med strake armer tett inntil pasienten.
7. Start brystkompresjon. 30 harde og raske trykk. Deretter to innblåsinger.
8. Hold på til du får hjelp eller tegn det er tegn til liv. Fortsett til tross for at ett eller flere ribbein skulle briste.
9. Ved bruk av hjertestarter, følger man anvisningene.
10. Er det flere til stede, bør man bytte på å utføre kompresjoner. Det kan være slitsomt og effekten kan bli dårligere når du blir sliten.
11. Dersom man er flere personer (og kun da), kan noen geleide nødetatene fram til stedet.
Få flere tips på www.113.no.