Varm feiring av ridder Jannicke

Jannicke Mellin-Olsen er utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Fredag 10. september mottok hun ordenen under en seremoni i Oslo.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 10.09.2021
Sist oppdatert 06.06.2023
Jannicke Mellin-Olsen er ridder av 1. klasse
STÅENDE APPLAUS: Hedersgjesten fikk stående applaus fra de fremmøtte på Edderkoppen scene fredag 10. september. Til høyre står Anders J. Debes, som loste forsamlingen gjennom arrangementet som toastmaster på en glimrende måte.

Anestesilegen, som til daglig jobber på Bærum sykehus, er utnevnt til ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden. Hun mottar utmerkelsen for sin innsats for norsk klinisk samfunnsmedisin, og fredag ble hun hedret.

Lang merittliste både nasjonalt og internasjonalt

Jannicke Mellin-Olsen blir hedret for sin mangeårige innsats i både nasjonalt og internasjonalt arbeid (se faktaboks). Hun har blitt omtalt som en «medisinsk globetrotter».

Blant de internasjonale oppdragene står hennes presidentverv i World Federation of Societies of Anesthesiologists (WFSA) høyt. I fire år var hun leder for 500.000 anestesileger i 150 land, et verv hun avsluttet i 2020.

Både internasjonalt og nasjonalt har Mellin-Olsen vært svært aktiv i pasientsikkerhetsarbeid. Hun var også den første ikke-amerikaner i styret i organisasjonen Patient Safety Movement Foundation, som samarbeider tett med WHO, pasienter, pårørende, politikere, sykehuseiere og industrien for å bedre pasientsikkerheten.

I Norge har hun vært aktiv i Legeforeningens tillitsapparat og en pådriver for å styrke den fagmedisinske aksen.

- I Legeforeningen har jeg vært opptatt av at vi ikke bare skal være en fagforening, men jobbe for å styrke det faglige nivået, forteller Jannicke Mellin-Olsen.

DIPLOM: Her mottar Jannicke Mellin-Olsen diplomet fra kansellisjef Mette Tverli fra Slottet.

DIPLOM: Her mottar Jannicke Mellin-Olsen diplomet fra kansellisjef Mette Tverli fra Slottet.

- Vi må lære av feil

I pasientsikkerhetsarbeid har Mellin-Olsen vært opptatt av at man skal finne rotårsakene til pasientskader, og gjennom det lære - og så bygge barrierer for unngå at det skal skje igjen.

- Dette ledet meg inn i arbeidet for å få opprettet en undersøkelseskommisjon for helsetjenesten, som helseminister Bent Høie fikk opprettet.  Åpenhet er nødvendig. Når pasienter skades, må vi være ærlige overfor pasient og pårørende og ta vare på dem og også involvert helsepersonell, forteller Jannicke Mellin-Olsen.
Kommisjonen gjør egne undersøkelser uavhengig av helsetilsynet ved alvorlige hendelser i helsetjenesten.

Et brennende engasjement

Ved siden av toppverv internasjonalt og engasjement nasjonalt har Jannicke Mellin-Olsen jobbet trofast som anestesilege på Bærum sykehus.

Mange spør hvor hun heter kreftene til det store engasjementet.

- Ingen får til alt, døgnet har jo tross alt bare 24 timer for alle. Jeg har null barn, lar meg lett begeistre og tenker raskt «dette må vi gjøre noe med». Så går jeg på. Det er sånn jeg er laget. Det å jobbe sammen med andre mot et felles mål og trekke på hverandres ressurser, det er utrolig stimulerende, sier Jannicke Mellin-Olsen.

SE VIDEOHILSEN FRA HELSE- OG OMSORGSMINISTEREN:

 

Glad i Bærum sykehus

Bærum sykehus er ikke bare hennes kjære arbeidsplass, men det er også lokalsykehuset hennes. Hun er oppvokst i Bærum og gjennom det hatt et livslangt forhold til sykehuset.

- Jeg begynte å jobbe på Bærum sykehus første gang i 1992, var tilbake og jobbet der igjen en periode mellom 1995 og 1997. Men siden 2002 har jeg vært fast på Bærum sykehus. Der trives jeg utrolig godt. Selv om det ikke er et universitetssykehus, har jeg sett verdien av at det er mye breddekompetanse i veggene der. Jeg synes Bærum sykehus er et helt fantastisk sykehus og helt passe stort å jobbe på. Og mange dyktige og trivelige mennesker å jobbe sammen med, smiler Jannicke Mellin-Olsen.

Gjennomført 45 maraton

Når vi spør om hva hun liker å gjøre utenom jobb og faglig engasjement, svarer hun kontant:

- Jeg jobber mye og har brukt mye tid på å reise rundt i verden i faglig sammenheng og ferie.  Jeg får påfyll og klarer tankene ved å bevege meg. Jeg har fullført 45 helmaraton, men det kan jeg ikke drive med lenger etter at en sene bak på låret løsnet. Men jeg er i skogen en mil om dagen, forteller Mellin-Olsen.

- Holdt på å falle av stolen

Da hun fikk beskjeden om at Kong Harald hadde utnevnt henne til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, holdt hun på å ramle av stolen.

- Jeg hadde aldri tenkt tanken en gang. Det kom som en stor overraskelse. For meg var det derfor ekstra hyggelig å høre at det var arbeidsgiveren min som hadde tatt initiativet til utmerkelsen. Å ha en arbeidsgiver som verdsetter at jeg har et engasjement som strekker seg utenfor sykehuset fire vegger - det er helt utrolig, og ingen selvfølge. Å bli sett av sine egne, det er veldig hyggelig og betyr mye for meg. Jeg er helt overveldet av alle de fine meldingene som har kommet, og varmen jeg kjenner rundt meg, sier Jannicke Mellin-Olsen.

- Gjør en forskjell

Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør i Vestre Viken HF, er full av lovord om Jannicke Mellin-Olsen.

- Det er en del mennesker som gjør seg bemerket. Noen utmerker seg til og med. Men det er få som faktisk gjør en forskjell, og som setter spor etter seg. Jannicke Mellin-Olsen er et slikt menneske, forteller Sommervoll, som fortsetter:

- Jeg er stolt over å få lov til være en bitte liten del av dette.  Stolt over at det er i Vestre Viken og Bærum sykehus Jannicke har sitt arbeidssted. Det er veldig få mennesker som tildeles St Olavs orden av 1. klasse, og det skal henge høyt. Dette er et ugjendrivelig bevis for at du i ditt liv har oppnådd helt usedvanlige ting. Vi gratulerer så mye!, sa Lisbeth Sommervoll til Jannicke Mellin-Olsen.

GRATULERTE: Klinikksjef på Bærum sykehus, Trine Olsen, talte til Jannicke Mellin-Olsen.

GRATULERTE: Klinikksjef på Bærum sykehus, Trine Olsen, talte til Jannicke Mellin-Olsen.

- Et hjertelig engasjement

Klinikkdirektør Trine Olsen på Bærum sykehus gratulerer sin trofaste ansatt med utnevnelsen.

- Gratulerer til Jannicke med velfortjent og ærefull utnevnelse. Hun møter oss kollegaer med varme, humor og hjertelig stort engasjement. Særlig er Jannicke opptatt av å se menneskene i systemene hun går inn og bidrar til å ivareta både pasienter og kollegaer. Med sin innsats gjør hun en stor forskjell for mange, både lokalt og internasjonalt. Inspirerende viser Jannicke også vei for oss andre. Alle skulle hatt en Jannicke på lag, sier Trine Olsen.

KOLLEGA. Toril Morken pekte på det sterke engasjementet til Jannicke Mellin-Olsen.

KOLLEGA. Toril Morken pekte på det sterke engasjementet til Jannicke Mellin-Olsen.

- Veldig tilstede i livet

Toril Morken er overlege på Bærum sykehus, foretakstillitsvalg og kollega til Jannicke Mellin-Olsen gjennom mange år.

- Det er nesten ikke til å fatte hvor mye Jannicke har klart å gjøre for andre. I tillegg til alt hun har utrettet som en god anestesilege gjennom et langt legeliv på Bærum sykehus har hun gjort utrolig mye for at verdens fattige også skal  få samme hjelp som vi tar for gitt når vi blir operert eller er skadet, sier Morken.

- Hun er sterkt engasjert i faglige spørsmål, omtenksom mot pasienter og kolleger og er lett å snakke med. Hun er veldig til stede i livet, alltid opptatt med å sende e-poster, forberede og holde foredrag om de viktige hjertesakene. Hun har et nettverk over hele kloden, kjenner utallige hardt arbeidende anestesileger i alle verdens hjørner og har møtt viktige beslutningstagere internasjonalt, blant dem Jo Biden og Bill Clinton. Ved siden av alt dette følger hun nøye med på alt på Bærum sykehus, som også er en hjertesak for henne, forteller Toril Morken om kollegaen.

Vestre Viken gratulerer stolt Jannicke Mellin-Olsen med utnevnelsen Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden!​

DUO: Saksofonisten og solisten Håkon Kornstad spilte sammen med tidligere klinikkdirektør Jardar Hals.

DUO: Saksofonisten og solisten Håkon Kornstad spilte sammen med tidligere klinikkdirektør Jardar Hals.

PIANO: Erik Engebretsen deltok under seremonien.

PIANO: Erik Engebretsen deltok under seremonien.

Vegard Dahl fremførte en sang med egenkomponert tekst.

Vegard Dahl fremførte en sang med egenkomponert tekst.Fakta - Jannicke Mellin-Olsen

  • ​Lege- og spesialistutdannet fra NTNU med folkehelseutdannelse fra Göteborg.
  • Har vært medisinsk sjef for Midtøsten, Afrika og Europa i MedAire, Inc som behandler folk som blir syke på fly.
  • Den første kvinnelige legen som fullførte førstegangstjenesten i Forsvaret, de skjedde i FNs fredsbevarende styrker i Libanon. Da hun så soldater fikk problemer i ettertid, startet hun Trøndelag FN-veteranforening og ble senere visepresident i Norges FN-Veteranforbund, nå NVIO.
  • Har jobbet for Røde Kors i Pakistan med afghanske mineskadde, samt i Serbia med ambulansetjenesten.
  • Tidligere leder for Norsk anestesiologisk forening, president European Board of Anaesthesiology og sekretær European Society of Anaesthesiology .
  • President i verdensføderasjonen for anestesilegeforeninger (WFSA)
  • Æresmedlem i anestesilegeforeninger i ni land.
  • Glad i løping: Løpt 45 maraton i mange land – også vært norsk veteranmester.
  • Arbeidet fast på Bærum sykehus siden 2002