Vant Legeforeningens kvalitetspris
Lise Mørkved Helsingen og Anniken Riise Elnes ble tildelt Legeforeningens kvalitetspris for spesialisthelsetjenesten 2025 for prosjektet «Spirallæring for kvalitetsforbedring fra medisinstudent til LIS», utviklet i samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Vestre Viken HF.

Foto: Foto: Thomas Eckhoff, Legeforeningen
Prosjektet har koblet medisinstudenters forbedringsoppgaver til reelle kvalitetsprosjekter i spesialisthelsetjenesten. Gjennom spirallæring har leger i spesialisering (LIS) fått et konkret grunnlag for eget forbedringsarbeid, mens studentene har fått praksisnær erfaring med kvalitetsutvikling.
Samarbeidsprosjektet startet våren 2024, og har etter bare et år allerede vist til tydelige forbedringer – både i helsetjenesten og utdanningen. Eksempler på dette er
- Kompetansevurdering i LIS-utdanning
- Implementering av fadderordning for LIS
- Overforbruk av CT-caput
Modellen ble først presentert på Pasientsikkerhetskonferansen i 2024, og er på vei til å bli en modell for andre sykehus i Helse Sør-Øst, som Ahus og OUS.
– Det er en stor ære å motta Kvalitetsprisen for spesialisthelsetjenesten på vegne av KLoK-miljøet ved UiO og et bredt kollegium her i Vestre Viken, sier utdanningskoordinerende overlege, Anniken Riise Elnes.
– Denne annerkjennelsen betyr mye for oss, men prisen understreker også viktigheten av at vi som fagpersoner har og tar en aktiv rolle i utviklingen av legeutdanningen og helsetjenestene våre for fremtiden, fortsetter prisvinneren.

Foto: Foto: Thomas Eckhoff, Legeforeningen
Godt samarbeid
Vestre Viken HF og fagplanutvalget i KLoK (et fag ved medisinstudiet) ved UiO har sammen utviklet en modell som knytter teoretisk utdanning med praktiske forbedringsprosjekter i helsetjenesten. Den overordnede visjonen for samarbeidet er å etablere en velprøvd metode for spirallæring i kvalitetsarbeid fra student til LIS. Modellen benytter "KLoK-prosjektoppgaver" som et springbrett for praktisk forbedringsarbeid i sykehuset. Denne tilnærmingen skaper en kontinuerlig spiral av forbedring og læring fra studentnivå til profesjonell praksis.
Flere fagfelt og avdelinger har vært involvert i samarbeidet
Gynekologisk avdeling, Drammen sykehus
Team Kontiunerlig forbedring, Stab
Medisinske avdeling, alle sykehus i Vestre Viken
Ortopedisk avdeling, Bærum sykehus
– Vi håper med dette at flere kan bli inspirert til å bli med på samarbeidet- ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål eller en ide til konkrete prosjekt, avslutter Riise Elnes.