Tildelt Forskningsprisen for 2024
LIS-lege Mariam Anjum er tildelt Forskningsprisen 2024 i Vestre Viken for sin forskning på blodfortynnende behandling for å forebygge hjerneslag.
Mariam Anjum er stipendiat ved Forskningsavdelingen på Bærum sykehus, og lege i spesialisering (LIS) ved medisinsk avdeling på sykehuset.
Forskningsprisen ble delt ut av administrerende direktør Lisbeth Sommervoll under en hyggelig seremoni på Bærum sykehus fredag 23. august.
Der vanket det både taler, blomster, diplom og gode hilsener fra både kollegaer, ledelsen i Vestre Viken og Bærum sykehus og en rekke andre gjester som hadde møtt opp for å hedre prisvinneren.
Dypt takknemlig og ydmyk
- Det er utrolig gøy, og en stor ære å motta denne prisen. Jeg er dypt takknemlig og ydmyk for å ha fått denne anerkjennelsen, for arbeidet mine kolleger og jeg har lagt ned i forskningen, sier Mariam Anjum.
- Prisen er en bekreftelse på at arbeidet vårt har en betydningsfull innvirkning, og det gir meg motivasjon til å fortsette å jobbe målrettet og bidra til feltet mitt. Dette er også veldig gøy for hele forskningsteamet mitt og gir økt synlighet til vårt arbeid - så tusen takk til Vestre Viken og juryen, sier Anjum.
Halvert risiko for hjerneslag
- Blodfortynnende behandling (antikoagulasjon) for å forebygge hjerneslag er en viktig del av behandlingen ved atrieflimmer. Flertallet av pasienter med atrieflimmer bør ha slik behandling, men det er likevel en del usikkerhet rundt nytteverdien hos pasienter uten høy risiko for å få hjerneslag, for eksempel 65-åringer uten annen hjerte- og karsykdom, forteller Anjum.
Anjum har sammen med forskere på Folkehelseinstituttet (FHI) sett på registerdata fra hele Norge, og vurdert alle kvinner og menn med atrieflimmer som har en såkalt «intermediær» risiko, det vil si CHA2DS2-VASc score på 1 (hos menn) og 2 (hos kvinner). Dette kan for eksempel være ellers friske 65-åringer, eller 55-åringer med høyt blodtrykk. Pasientene ble fulgt opp med tanke på hjerneslag og alvorlige blødninger. Hovedresultatet i studien var at blodfortynnende behandling i hovedsak var gunstig i denne gruppen, med 53 % lavere risiko for hjerneslag enn pasienter som ikke mottok slik behandling.
Stor internasjonal oppmeksomhet
Avdelingssjef Arnljot Tveit i Forskningsavdelingen på Bærum sykehus forteller at Mariam Anjum som førsteforfatter publisert artikkelen «Stroke and bleeding risk in atrial fibrillation with CHA2DS2-VASC risk score of one: the Norwegian AFNOR study» i European Heart Journal den 23. november 2023. Artikkelen ble publisert sammen med en egen editorial som applauderte både den sofistikerte metoden og viktigheten av resultatene for denne pasientgruppen.
European Heart Journal er et av de høyest rankede tidsskrift innen kardiovaskulær medisin (nr. 2 i 2022, med «impact factor» 39,3).
Artikkelen har fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og ble i desember 2023 presentert på European Society of Cardiologys ESC TV, samt i American College of Cardiologys ukentlige podcast Eagles Eye View. Den fikk også en lang omtale i den amerikanske podcasten This Week in Cardiology.
Studien ble videre omtalt med et førstesideoppslag i VG, og har også fått omfattende dekning på X/Twitter og andre sosiale medier.
- Mariam Anjum har publisert denne artikkelen som del av sin doktorgrad, og har utført det krevende arbeidet med å håndtere data på mer enn 1 million mennesker og de avanserte statistiske analysene, og har vært hovedansvarlig for å utforme artikkelen, forteller Tveit.
Juryens begrunnelse
Professorene Kristian Bjøro og Frank Larøi ved Universitetet i Oslo har utgjort vurderingskomiteen, og de er begge fulle av lovord om Anjums arbeid.
«Anjums arbeid utmerker seg helt klart. Dette er et stort arbeid av vesentlig klinisk interesse. Anjum og medarbeidere viser med dette arbeidet at antikoagulasjonsbehandling høyst sannsynlig er indisert til denne gruppen med pasienter. Nytten av antikoagulasjonsbehandling blant pasienter med intermediær CHADVASC risikoskår er noe omdiskutert. Problemstillingen er klinisk meget viktig og svært mange pasienter omfattes av dette. Arbeidet er derfor å betrakte som originalt, det er av meget stor klinisk relevans og er publisert i et høyt rangert tidsskrift», heter det i juryens begrunnelse.