Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Søvnlengde etter hjerneslag kan predikere utvikling av kognitiv svikt

Forskere ved Bærum og Kongsberg sykehus, i samarbeid med kolleger ved St. Olavs hospital i Trondheim, har nylig publisert artikkel i det amerikanske tidsskriftet Journal of the American Heart Association (JAHA) undersøkt om søvnlengde etter hjerneslag kan forutsi utvikling av kognitiv svikt og demens.

Publisert 30.04.2025

Søvnforstyrrelser er i økende grad anerkjent som en modifiserbar risikofaktor for kognitiv svikt.

En mann som smiler til kameraet
Håkon Ihle-Hansen.

Flere studier har vist en sammenheng mellom søvnlengde og kognitiv funksjon, der både redusert (<7 timer) og forlenget søvn (>9 timer) har vært assosiert med negative kognitive utfall. Om dette også gjelder for pasienter som har gjennomgått hjerneslag, har imidlertid vært uavklart. Både søvnforstyrrelser og kognitiv svikt er vanlige etter hjerneslag – sistnevnte rammer mellom 20 og 50 % av pasientene.

Ved hjelp av activPAL, en aktivitetsmåler, beregnet forskerne søvnlengde tre måneder etter hjerneslaget, og undersøkte om dette kunne forutsi kognitiv svikt opptil 18 måneder senere.

Studien viste at både forkortet (<7 timer) og forlenget søvn (>9 timer) var forbundet med økt risiko for å utvikle kognitiv svikt.

 

En lege som poserer for et bilde
Ragnhild Munthe-Kaas.

Dette er spennende funn som introduserer søvnforstyrrelser som en mulig risikofaktor for kognitiv svikt etter hjerneslag. Studien viser til en sammenheng, men det gjenstår å undersøke om behandling av søvnforstyrrelser også kan redusere risikoen for å utvikle kognitiv svikt, sier artikkelens førsteforfatter, Håkon Ihle-Hansen.

Hele artikkelen kan leses her