Slipper lang reisevei:
Stråleterapi-tilbud åpner på Drammen sykehus til høsten
Pasienter i hele regionen vil snart slippe å reise til Oslo for livsviktig kreftbehandling, takket være det nye stråleterapitilbudet som åpner på nye Drammen sykehus til høsten.

Akkurat nå pågår det stor aktivitet i lokalene til det nye stråleterapitilbudet på nytt sykehus i Drammen.
De nye strålingsmaskinene er snart klare til bruk, de ansatte jobber med målinger og kalibrering av det avanserte utstyret, og planlegger hvordan strålebehandlingen skal bli sømløs og trygg for pasientene.
Når tilbudet åpner etter innflytting høsten 2025, vil dette gi veldig viktig behandling til mange pasienter i hele Vestre Viken sitt nedslagsfelt.
Slipper lang reisevei
I dag må alle kreftpasienter som trenger strålebehandling reise til Oslo Universitetssykehus. Når det nye sykehuset åpner, vil de aller fleste av disse pasientene få et lokalt stråleterapitilbud.
Pasientene slipper dermed en lang reisevei daglig i opp til mange uker, i en situasjon som allerede er krevende.
- Nå får de strålebehandlingen sin her hos oss, i trygge omgivelser gitt av leger og personell de allerede kjenner. Det betyr mye for pasientene, forteller Lotte Rogg, som jobber som onkolog på Drammen sykehus.

Stråleterapibunkere i Drammen
Stråleterapitilbudet ligger i en spesialbygd del av sykehuset. Betongen er ekstra tykk og blandet sammen med jernmalm for ekstra beskyttelse mot strålingen som gis av kraftige strålemaskiner.
Inne i bunkeren er strålebehandlingsmaskin og annet utstyr allerede på plass, og nå foregår den viktige målingen og kalibreringen av stråleutstyret slik at det er klart til pasientene kommer til høsten.
Inne i lokalene jobber de medisinske fysikerne for fullt med dette arbeidet. I tillegg jobber også den medisinsktekniske staben med å klargjøre det nye utstyret.
Det er totalt tre slike stråleterapibunkere med en strålemaskin i hver – og et fjerde rom er klar for en eventuell fremtidig utvidelse.

80 prosent får tilbudet i Drammen
Nye Drammen sykehus er lokalsykehus for 200.000 mennesker og områdesykehus for en halv million mennesker. Disse bor i 22 kommuner i Buskerud, deler av både Akershus og Vestfold.
Om lag 80 prosent av alle som trenger strålebehandling i nedslagsfeltet til Vestre Viken vil på sikt kunne få tilbudet i Drammen.
Det vil i første omgang gjelde alle pasienter som trenger strålebehandling for å lindre plager fra kreftsykdommen sin.
Fra 2026 vil tilbudet gradvis utvides til pasienter med bryst-, lunge-, prostata-, og endetarmskreft som skal ha stråling for å bli kurert for sin kreft.
- De resterende 20 prosent er pasienter med sjeldnere krefttyper som fortsatt skal få behandlingen sin i Oslo. Vi samarbeider tett med kollegaene våre der og i resten av landet, for å være sikre på at kvaliteten på behandlingen vi gir hos oss holder den høyeste standarden, sier onkolog Elin Høie Østrem.
Morten Egeberg Evensen er stråleterapeut og enhetsleder ved Enhet for stråleterapeuter. Han er begeistret for å kunne jobbe på et nytt sykehus med topp moderne utstyr.
Med ny teknologi kan man være helt sikker på at behandlingen holder topp kvalitet.
- Vi kan gi kraftige, målrettede behandlinger. Det handler om å treffe nøyaktig på svulsten, og å spare mest mulig friskt vev. Det gjør at vi klarer å drepe kreftcellene og samtidig behandle trygt, forklarer stråleterapeuten.

Bygger et godt, velkvalifisert team
Etableringen av det nye stråleterapitilbudet på det nye sykehuset på Brakerøya gjør at en gruppe godt kvalifiserte ansatte nå bytter arbeidssted til Drammen.
Et erfarent team av stråleterapeuter, onkologer, medisinske fysikere, ingeniører, sykepleiere og sekretærer gjør seg klare til å ta imot pasientene.
Det å være med på å bygge opp en stråleavdeling fra bunnen av er det ikke mange som får oppleve i løpet av karrieren.
Det har også gjort sitt for å tiltrekke seg høyt kompetente folk til Drammen:
- Vi har fått inn fagfolk med ekstremt høy kompetanse. Mange har over 15 års erfaring fra de største sykehusene i landet. Nå gleder vi oss til å komme i gang med pasientbehandlingen. Her bygges fremtidens kreftbehandling, og dette kommer til å bety mye for folk i hele regionen, sier Morten Egeberg Evensen.
Onkolog Lotte Rogg stemmer i:
Det er en helt unik mulighet å få være med på dette. Vi bygger opp et fullverdig stråleterapitilbud fra bunnen av – med det nyeste utstyret og et sterkt fagmiljø, sier den erfarne onkologen.

