Samlet inn penger til mammografiapparat på to uker

Venneforeningen for Hallingdal sjukestugu har, på to uker samlet inn 350 000 kroner til nytt mammografiapparat. Sparebankstiftelsen har bidratt med 3 000 000 kroner så nå er finansieringen på plass.

Publisert 26.02.2024
Samlet inn penger til mammografi i Hallingdal

​Historien startet med et ønske om lokalt mammografitilbud. Innsamlingen kom i gang da ledelsen ved Hallingdal sjukestugu kunne fortelle Venneforeningen at dette var et etterlengtet tilbud i dalen. Venneforeningen tenkte da at dette var et tilbud som ville være til stor fordel for innbyggerne. 

– Jeg er glad for det store engasjementet fra flere hundre givere. Dette blir et flott tiltak for hver enkelt bruker, for samfunnet og for Hallingdal sjukestugu. Fantastisk tiltak fra venneforeningen, sier Øystein Walle, Daglig leder i Sparebankstiftelsen Hallingdal. 

Og nok en gang viste det seg at lokalbefolkningen samler seg rundt sin lokale sjukestugu. I løpet av snaue to uker samlet innbyggerne inn 350 000 kroner. Og med lovnadene fra Sparebankstiftelsen på at de skulle gi ti kroner per krone, kunne de nylig overrekke summen på 3 000 000 kroner. 

Overveldet og takknemlige

– Med en slik gave vil Hallingdal sjukestugu (HSS) bli mer robuste og dette vil bli et veldig viktig tilbud til befolkningen, forteller avdelingssjef ved HSS, Marit Øen Li. Hun legger ikke skjul på at engasjementet fra lokalbefolkningen er rørende.

Øen Li påpeker også at med eget mammografiapparat vil hallingene sette mindre miljøavtrykk. 

– Med et lokalt tilbud er det mange som slipper å bruke en hel dag på reise for å utføre undersøkelsen i Drammen. Det blir mindre transport, mindre fravær fra arbeid– ja rett og slett en litt enklere hverdag, legger Øen Li til. 

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Undersøkelsen brukes som en screeningsundersøkelse for å oppdage kreft i brystet på et tidlig stadium, før sykdommen gir symptomer. Formålet er å redusere dødeligheten av brystkreft.

Gir større robusthet

Klinikkdirektør May-Janne Botha Pedersen forteller dette vil bidra til at man får et bredere tilbud.

– Hallingdal sjukestugu er Vestre Viken i miniatyr, sier Botha Pedersen.  

– Det er bra for Hallingdal sjukestugu, bra for samfunnet og viktigst av alt - bra for hver enkelt pasient. Dette gir større robusthet for BILDE på HSS, også med tanke på CT og røntgen. Det er også positivt for driften ved Brystdiagnostisk senter, sier avdelingssjef for Bildediagnostikk, Jon Haakon Malmer-Høvik.