Raymond Tollefsen holdt foredrag ved EUs største helseaktivitet noen sinne

Dette i forbindelse med EU sin storsatsning på folkehelse, og prosjektet «Joint Action prevent NCD», ledet av Norge i samarbeid med 25 andre EU land.

Publisert 15.02.2024
En mann som sitter på en høyde
Raymond Tollefsen, brukerspesialist ved avdeling for rus og avhengighet (ARA) i Vestre Viken

​Prosjektet Joint Action prevent NCD er en storsatsning på folkehelse, hvor det er lagt inn store ressurser. (NCD står for ikke-smittsomme sykdommer). Prosjektet ledes av Norge, og er et samarbeid med 25 andre land fra EU. Denne uken, tirsdag til torsdag, samles representanter fra alle de 25 landene i Oslo for kickoff til prosjektet. 

Raymond Tollefsen, som i dag jobber som brukerspesialist ved avdeling for rus og avhengighet (ARA) i Vestre Viken ble invitert til å holde foredrag ved denne konferansen, som for øvrig per dags dato er EUs største helseaktivitet noen sinne. Blant foredragsholderne var det både nasjonale og internasjonale store navn. Raymond hadde selskap av blant annet Norges helseminister Ingvild Kjerkol, direktør i helsedirektorartet Bjørn Guldvog og generalsekretær i Helse- og omsorgsdepartement Cathrine Marie Lofthus.

En mann som står ved siden av en bærbar datamaskin
Raymond Tollefsen under foredraget sitt på konferansen.
Foto: Helsedirektoratet/Dragana Njegic

For 10 år siden var det nok få som kunne forutse det livet Raymond har i dag, at han ville bli invitert til å holde foredrag ved en stor og viktig konferanse, eller at han hadde jobben som brukerspesialist ved ARA. Raymond er tidligere rusmisbruker, men klarte å komme seg ut av rusen for litt over 10 år siden. Noe av det som har hjulpet han ut av rusen er utendørsterapi og selvhjelpsgrupper. 

Dette er også kjernen i hva foredraget hans inneholder, bruk av fysisk aktivitet og friluftsliv som behandling/forebygging innenfor rus og psykisk helse:

– Jeg snakket litt om bruk av fysisk aktivitet og friluftsliv som helsefremmende medisin. Først og fremst som forebyggende aktivitet og ettervern/aktivitetstilbud innafor psykisk helse og rus, men også hvordan det fører til ekstra helsegevinster. Ved å ta i bruk naturen og turer, forebygges både hjerte- og karsykdommer, diabetes, kols osv. og gjennom å slutte med rusmidler senkes risikoen for kreft, tidlig død osv. osv. forteller Raymond. 


I tillegg fortalte han hvordan man kan etablere grupper, fellesskap og tilbud med fysisk aktivitet og friluftsliv for de innenfor rusfeltet:

– Dette er jo først og fremst selvhjelp og folkehelse, og ett eksempel på hvordan en gruppe selv tar ansvar for egen helse og får med seg flere mennesker uten kostnader for helsevesenet. Og det er akkurat det denne satsningen dreier seg om, sier Raymond.

Videre forteller Raymond at han fikk litt sommerfugler i magen når han skulle opp på scenen for å holde det 18 minutters lange foredraget: 

– Sommerfuglene roa seg med en gang jeg begynte å prate. Dette er ting jeg kan og er trygg, og jeg følte publikum responderte godt, forteller han.

En person som snakker på et podium
Foto: Helsedirektoratet/Dragana Njegic

Han fikk veldig god tilbakemelding av publikum etter foredraget, og flere mente foredraget var berørende og gjorde inntrykk på dem. Halstein Oskarsen, er avdelingssjef i avdeling for Rus og avhengighet, sier at han er mektig stolt over vår gode og dyktige medarbeider Raymond.

– Han er en flott representant for avdelingen. Han yter stor respekt for det han har prestert de siste 10- 12 årene, og at han nå står på Scenen under denne Europeisk konferansen er en enorm annerkjennelse for det viktige arbeidet han gjør både i og utenfor avdelingen, forteller Halstein Oskarsen.

 

Her kan du lese mer om historien til Raymond.