Radiografene gjør en viktig jobb

8. november er det radiografenes dag. Vi gratulerer alle radiografene i Vestre Viken med dagen!

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 08.11.2022
Sist oppdatert 10.01.2023
Radiograf Lasse Klepp Paulsen tester benken
Radiograf Lasse Klepp Paulsen tester benken mens kollega og radiograf Nina Vibeke Hegge undersøker "pasienten" på Drammen sykehus.

I Vestre Viken helseforetak jobber det om lag 200 radiografer spredt rundt på våre sykehus. De har ansvaret for cirka 300.000 undersøkelser gjennom et år – og gjør en viktig jobb.

​- Det er en veldig allsidig jobb, og radiografer jobber med mange forskjellige typer oppgaver i Vestre Viken. Vi jobber tett på pasientene og er en viktig brikke i driften av et sykehus. Yrket begynner å bli veldig spesialisert, og flere arbeidsoppgaver krever videreutdanninger for å ivareta kvaliteten som samfunnet etterspør, forteller radiograf Lasse Klepp Paulsen. Han er ansatt i Klinikk for medisinsk diagnostikk, men har arbeidssted Drammen sykehus.

For å bli radiograf må du gjennom en treårig høyere utdanning som blant annet tilbys lokalt hos Universitetet i Sør-Øst Norge, campus Drammen.

Til tross for travle dager og mange arbeidsoppgaver stortrives han som radiograf.

Det er et utrolig godt kollegialt miljø blant oss radiografer med gode kolleger som holder et høyt faglig nivå. Et allsidig og fint yrke, sier Klepp Paulsen, som er vara-tillitsvalgt for radiografene på Drammen sykehus og medlems av Norges Radiografforbund sitt forbundsstyre i Vestre Viken HF.

Radiografene Rune Dahlgren og Siv Fjæstad Amundsen ved siden av MR-maskinen på Drammen sykehus

Radiografene Rune Dahlgren og Siv Fjæstad Amundsen ved siden av MR-maskinen på Drammen sykehus

Kom til Norge i 1896

Det er nå 127 år siden Wilhelm Conrad Røntgen i 1895 (8. november) oppdaget røntgenstrålene som blant annet revolusjonerte medisinsk bildediagnostikk. Allerede året etter, i 1896 - ble de første røntgenbildene tatt i Norge.
Radiografene og stråleterapeutene er de profesjonene i helsevesenet som i dag viderefører arven etter Røntgens oppdagelser. De er blant de første pasientene møter når de kommer til utredning. 

Bildene som radiografen og stråleterapeuter tar, er ofte avgjørende for det videre behandlingsforløpet og pasientenes prognose.

Radiografene på sykehus, røntgeninstitutt og stråleterapiavdelinger over hele landet utfører undersøkelser som resulterer i diagnostiske bilder som bidrar til å redde pasienters liv - hver eneste dag, skriver Norsk Radiografforbund på sine nettsider i anledning dagen.

Dagen markeres også internasjonalt 8. november: https://www.internationaldayofradiology.com/

Samir Yawar og Natalie Kowalik jobber som radiografer i Vestre Viken HF.​

Samir Yawar og Natalie Kowalik jobber som radiografer i Vestre Viken HF.​