FORSKNINGSPRISEN 2022:

Positivt nytt for ivrige mosjonister

Vinneren av Forskningsprisen 2022 i Vestre Viken, lege og forsker Eivind Sørensen ved Bærum sykehus, har besvart et spørsmål som mange ivrige mosjonister i Norge lurer på.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 12.05.2023

Lege og forsker Eivind Sørensen (i midten) ved Bærum sykehus ble tildelt Forskningsprisen 2022 av fagdirektør i Vestre Viken, An

PRISVINNER. Lege og forsker Eivind Sørensen (i midten) ved Bærum sykehus ble tildelt Forskningsprisen 2022 av fagdirektør i Vestre Viken, Anders J. Debes og avdelingssjef ​Kristine K. Sahlberg i Avdeling for forskning og innovasjon.

 

Er det slik at langvarig hard fysisk trening, herunder løping og langrenn kan føre til irreversible endringer i hjertekamrene? 

Ifølge forskningen til Sørensen kan alle ivrige mosjonister nå bokstavelig talt puste lettet ut. 

Ikke en sykdomsprosess

I forskningsstudien til Sørensen har 151 eldre «Birkebeinere», hvorav 62 med atrieflimmer, gjennomgått en undersøkelse av hjertet og resultatene blitt sammenlignet med en tilsvarende kontrollgruppe fra generell befolkning.

Studien viser at selv om høyre forkammer og hovedkammer viste en økende størrelse avhengig av trening, var kamrenes funksjon upåvirket. 

De som hadde atrieflimmer hadde forstyrrelser i høyre forkammers funksjon, uavhengig av eksponering for fysisk trening. 

Det tyder på at økningen av hjertekamrenes størrelse er en naturlig tilpasning til kroppens behov for mer blodforsyning under hard trening, og ikke et uttrykk for en sykdomsprosess som har vært antydet tidligere. 


Svært aktuell om trening

Sørensen har selv utført ultralydundersøkelsene og har dermed vært med i alle fasene av forskningsprosjektet. 
 
Betydning av kunnskapen er svært aktuell med tanke på råd om trening. I tillegg er forskningen et produkt av et solid forskningsprosjekt som har pågått over tid, og studien legger til rette for fremtidige studier. 


Anerkjennelse

- Jeg er glad for å få prisen og synes det er stas at noen legger merke til det du gjør og at det blir noe ut av mange års arbeid, sier prisvinner Eivind Sørensen.
 
-  Det å få anerkjennelse fra kolleger og en uavhengig komité betyr veldig mye for meg. Man legger jo sjela si ned i en slik artikkel og doktorgrad. Det å vite at det har endt opp med et produkt som ligger på bordet og som noen setter pris på, det synes jeg er veldig fint, sier Sørensen like etter at prisen ble delt ut på Bærum sykehus torsdag 11. mai.
 
Se intervju med prisvinneren i denne videoen:
 


Internasjonal oppmerksomhet

Artikkelen er publisert i Journal of the American Society of Echocardiopgraphy som er et svært godt tidsskrift med impact factor på 8.4.

Artikkelen har fått mye oppmerksomhet. Blant annet er artikkelen behørig omtalt i en leder i samme tidsskrift, der man gir forskerne honnør for å ha fremskaffet viktig ny kunnskap om treningsinduserte endringer i hjertet.

Imponert jury

Komiteen som har evaluert kandidatene til Forskningsprisen 2022 er generelt imponert over bredden av tematikken, samt kvalitet og originalitet på forskningen til de fem kandidatene. 

Komiteen leste innledningsvis gjennom de fem artiklene og rangerte individuelt sine tre favoritter. Deretter ble de tre toppkandidatene drøftet i et eget møte. 
Det var full enighet om hvilke tre artikler som var de mest aktuelle for prisen. 

I sin avgjørelse av toppkandidaten – og vinneren av Forskningsprisen 2022 - har komiteen vektlagt de tre kriteriene for prisen, herunder originalitet, betydningen av den nye kunnskapen som blir presentert og hvilket tidsskrift den er publisert i.