Ny studieapp skal gjøre kliniske behandlingsstudier mer tilgjengelige for alle pasienter i Norge
Appen er utviklet av onkolog Odd Terje Brustugun i samarbeid mellom Kreftseksjonen på Drammen sykehus og Institutt for Kreftgenetikk på Oslo Universitetssykehus.

Rekruttering til kliniske behandlingsstudier er en viktig suksessfaktor i legemiddelforskning. I lungekreftmiljøet har det i lengre tid eksistert en Studieapp for å hjelpe behandlere over hele landet med å finne studier som kan være aktuelle for en gitt pasient. Appen har som mål å øke inklusjonen i kliniske studier, tilgjengeliggjøre informasjon om åpne studier og bidra til å realisere målene i den nasjonale Handlingsplanen for kliniske studier 2021-2025.
Studieappen er mye brukt og sikrer at også pasienter på mindre sykehus får mulighet til å delta i utprøving av nye legemidler innen lungekreft.
Så god suksess for inklusjon i studier har appen hatt, at det nå er valgt å satse videre med ny drakt og utvidelse med flere kreftdiagnoser. Prosjektet har blitt drevet på frivillig basis, men har nå mottatt finansiering via CONNECT Norway (Norwegian Cancer Precision Medicine Implementation Concortium). Dette er et samarbeidsnettverk mellom legemiddelindustri og norske sykehus.
Tilgjengelighet og inkludering i fokus
I dag kan helsepersonell oppleve det som vanskelig å få oversikt over hvilke studier som finnes, og hvordan man kan delta.
– Vårt mål er at ingen pasient i Norge skal gå glipp av en mulig behandlingsmulighet fordi informasjonen ikke er tilgjengelig eller behandlende lege ikke har tid til å lese gjennom aktuell informasjon på flere studier for å finne ut om noen av dem kan passe en gitt pasient. Denne appen er et skritt i riktig retning for å skape like muligheter for deltakelse i kliniske studier, sier Odd Terje.
– Vi er glade for at appen nå også inkluderer brystkreft og gynekologisk kreft, sier Alina Porojnicu, onkolog ved Kreftseksjonen.
Enkel og brukervennlig prosess
Studieappen er designet for å filtrere åpne studier innen en diagnosegruppe basert på spesifikke inklusjonskriterier. Brukeren kan enkelt:
- Velge en primærdiagnose (per i dag Lungekreft, Brystkreft eller Gynkreft).
- Gå gjennom inklusjonskriterier som for eksempel kliniske parametere, mutasjonsstatus, sykdomsstadium og tidligere behandlinger.
- Få ett av to mulige resultater:
- En aktuell klinisk studie, med informasjon om formål, inklusjonskriterier og kontaktpunkter til deltakende sykehus.
- Henvisning til nasjonalt handlingsprogram for diagnosen, som gir videre veiledning og behandlingsmuligheter.
Selv om en studie ser aktuell ut basert på filtreringen, understrekes det at det kreves kliniske undersøkelser og nærmere vurdering for å avgjøre om pasienten oppfyller alle kriteriene.
Utvidelsen av studieapp kommer som følge av forespørsler fra kreftmiljøene og legemiddelfirma om kjører studier på kreftlegemidler i Norge. Fagmiljøene oppdaterer selv studier de har ansvar for, og det er etterspurt at også flere diagnosegrupper skal inkluderes i studieappen.
Støtter nasjonale mål for kliniske studier
Handlingsplanen for kliniske studier 2021-2025 legger vekt på å styrke Norges posisjon som en ledende aktør innen klinisk forskning og å gjøre studier mer tilgjengelige for pasienter. Studieappen er et viktig bidrag til å oppnå disse målene ved å effektivisere rekruttering og sørge for bedre samspill mellom helsepersonell og forskningsmiljøer.
Fremtiden for kliniske studier i Norge
Studieappen gjør det enklere for helsepersonell å koble pasienter med relevante studier, samtidig som den gir pasientene en tydelig vei videre – enten til en studie eller til handlingsprogrammet for deres diagnose.
For mer informasjon om hvordan appen fungerer, og for å ta i bruk løsningen, besøk Studieapp