Forskere ved Drammen sykehus har undersøkt hvordan helsepersonell på sykehus kan hjelpe pasienter med hjerte- og karsykdommer til å slutte å røyke.
Pasienter som røykte daglig før sykehusinnleggelse, ble invitert til å delta i en studie hvor halvparten av deltakerne ble tilfeldig valgt ut til å få en «motiverende samtale» med sykepleier. Formålet med samtalen var å øke pasientens egen indre motivasjon for å delta på røykeslutt-kurs.
Deltakerne i studien ble kontaktet av frisklivssentralen i kommunen og aktivt invitert til å delta på røykeslutt-kurs etter at de var utskrevet fra sykehuset. Deltakerne i kontrollgruppen fikk vanlig oppfølging på sykehuset med råd om røykeslutt, skriftlig informasjon om kurstilbudet i frisklivsentralen samt tydelig beskjed om hvordan de kunne melde seg på røykeslutt-kurs.
- Vi fant overraskende store forskjeller mellom gruppene. Hele 48 prosent av pasientene som hadde en samtale med sykepleier deltok på røykeslutt-kurs, men bare 7 prosent av de som kun fikk råd og skriftlig informasjon deltok, sier Karin Pleym, spesialsykepleier og doktorgradsstipendiat på Drammen sykehus.
Pleym forteller videre at 48 prosent av de som hadde hatt en samtale med sykepleier før røykeslutt-kurset faktisk greide å slutte å røyke. I kontrollgruppen sluttet 25 prosent å røyke.
- Vi i NORCOR forskningsgruppe ved Medisinsk avdeling på Drammen sykehus synes dette er lovende resultater, og ser frem til å utforske samtaler før røykeslutt-kurs i en større studie hvor flere sykehus og frisklivsentraler er involvert, sier Pleym.
Forskningsresultatene er publisert i "European Heart Journal Open"