La ned digital grunnstein

Helseministeren la ned grunnsteinen til Vestre Vikens virtuelle sykehus. Se bilder fra arrangementet.

Publisert 01.11.2022
Sist oppdatert 21.02.2024
Blomsteroverrekking
Direktør teknologi, Cecilie B. Løken overrekker blomster til Lisbeth Sommervoll etter åpningen av det virtuelle sykehuset. Direktør fag, Ulrich Spreng var også tilstede.

Tirsdag​ 1. november la helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ned grunnsteinen for Vestre Vikens virtuelle sykehus.

– ​Det her er en viktig markering av et tilbud som brukerne etterspør; nemlig digitale tjenester som gjør pasienthverdagen enklere, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under grunnsteinsmarkeringen tirsdag 1. november.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under grunnsteinsmarkeringen tirsdag 1. november. (Skjermdump)

Gjør det enklere

I det virtuelle sykehuset skal foretaket samle alle sine digitale tjenester under en felles merkevare. Det skal gjøre det lettere for brukere og pasienter å finne frem og ta i bruk tjenestene. I tillegg skal det virtuelle sykehuset utvides med nye tjenester som utvikles i årene som kommer.

– Det å ha "én vei inn" gjør det enklere for pasientene og pårørende å orientere seg. Da øker også sjansen for at de gode tjenestene brukes, sier Kjerkol.

Se nettsiden til Vestre Vikens virtuelle sykehus 

Grunnsteinsnedleggelse virtuelle sykehus i Vestre Viken


Hun retter også en stor takk til de som jobber med å utvikle digitale tjenester.

–​ La meg gi en stor honnør til alle dere som har stått på i utviklingsarbeidet - det er et eksempel til etterfølgelse, sier ministeren.

Står på hoppkanten

Det finnes allerede erfaringer fra hjemme- og digital oppfølging. Overlege ved nyfødt intensiv, Kristoffer Hochnowski, kunne fortelle om god erfaring med DigiHopp - digital hjemmeoppfølging av premature.

– Siden oppstart (i 2021) har vi allerede​ passert 1250 hjemmeliggedøgn. I fremtiden vil flere virtuelle avdelinger gjøre det mulig å skrive ut pasientene tidligere fra sykehuset under trygge rammer, forteller overlegen.​​​

Det var også flere som ville si noen ord om det nye virtuelle sykehuset. 

– Vi i brukerutvalget er i dag veldig glad for å kunne være med på å legge ned en grunnstein til det nye virtuelle sykehuset. Vi har selvsagt store forventninger til at det nye sykehuset ikke skal ha noe dårligere digitale løsninger enn resten av det digitale samfunnet, sa leder av brukerutvalget, Rune Kløvteit.

Han deltok på lanseringen sammen med avdelingssjef for brukermedvirkning og brukerstyrte helsetjenester, Anne Lise Kristensen, som også hadde noen ord.

– Vi står på hoppkanten. Nå må gode krefter og brukerstemmer være med så vi ikke lander på kulen. Gratulerer med dagen, avsluttet Kristensen.​​

Digital grunnstein

Det var en heldigital markering på videoplattformen Teams der helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol la ned den digitale grunnsteinen utformet som en QR-kode. En QR-kode er en grafisk kode som er optisk lesbar og som inneholder informasjon. I denne sammenhengen inneholdt koden en lenke til det virtuelle sykehusets nettside. Etter at statsråden hadde skannet koden med sitt mobilkamera og lastet ned nettsiden, ønsket hun lykke til.

– Gratulerer og lykke til med oppstarten og det videre arbeidet, sier Kjerkol.

Ministeren var også opptatt av at alle digitale løsninger som utvikles skal være brukervennlige.

–​ Slik at tilbudet også kan brukes av grupper med lavere digital kompetanse. Det gjør dere også med dedikerte ressurser til brukermedvirkning. Slik fremmer vi likeverdig tilgang til helsetjenester, sier ministeren.

Helse- og omsorgsminister Ingvil Kjerkol


Se bilder fra den virtuelle grunnsteinsnedleggelsen

​En teknisk feil hos leverandøren gjør at vi dessverre ikke kan vise video fra den digitale grunnsteinsnedleggelsen. Men her er et knippe bilder fra arrangementet:

Kommunikasjonsdirektør Henning Aarset ønsket velkommen til den virtuelle grunnsteinsnedleggelsen. Helse- og omsorgsminister Ingv

Kommunikasjonsdirektør Henning Aarset ønsket velkommen til den virtuelle grunnsteinsnedleggelsen. Helse- og omsorgsminister Ingvild KJerkol deltok digitalt.

Administrerende direktør Lisbeth Sommervoll fortalte om bakgrunnen for det virtuelle sykehuset.

Administrerende direktør Lisbeth Sommervoll fortalte om bakgrunnen for det virtuelle sykehuset.

Leder for brukerutvalget Rune Kløvtveit og avdelingssjef for brukermedvirkning og brukerstyrte tjenester, Anne-Lise Kristensen,

Leder for brukerutvalget Rune Kløvtveit og avdelingssjef for brukermedvirkning og brukerstyrte tjenester, Anne-Lise Kristensen, holdt også innlegg.

Statsråd Ingvild KJerkol holdt innlegg og gratulerte Vestre Viken med prosjektet.

Statsråd Ingvild KJerkol holdt innlegg og gratulerte Vestre Viken med prosjektet.

Her legger statsråden ned den digitale grunnsteinen.

Her legger statsråden ned den digitale grunnsteinen.

Barnelege og spesialrådgiver Krzysztof Hochnowski snakket om innholdet i det virtuelle sykehuset.

Barnelege og spesialrådgiver Krzysztof Hochnowski snakket om innholdet i det virtuelle sykehuset.


Styreleder Siri Hatlen talte i starten av arrangementet:
 

Se videohilsener fra samarbeidspartnere: