Kronprinsessen åpnet Kulturdagene på Blakstad

Solen strålte om kapp med kronprinsesse Mette-Marit da hun besøkte Blakstad sykehus tirsdag for å åpne de tradisjonsrike Kulturdagene.

Publisert 28.05.2024
En mann og kvinne som holder hender
Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Blakstad sykehus og ble tatt imot av blant andre sykehussjef Marit Opsahl, klinikkdirektør Kirsten Hørthe og fagdirektør Anders J. Debes i Vestre Viken HF.

Kulturdagene på Blakstad sykehus har blitt arrangert i over 30 år. Formålet med arrangementet er å skape gode og meningsfulle opplevelser for våre pasienter, mange med en hverdag som ellers er preget av sykdom.

I 2025 flyttes virksomheten fra Blakstad inn i nytt sykehus i Drammen. Årets Kulturdager blir derfor det siste arrangert på området i Asker. Samtidig er det nå 120 år siden sykehuset offisielt åpnet sine dører for første gang.

En gruppe mennesker som holder flagg
Kronprinsessen ble møtt av blide barnehagebarn da hun ankom Blakstad.

Det var derfor ekstra stas at kronprinsesse Mette-Marit som la turen innom Blakstad sykehus tirsdag 28. mai for å åpne Kulturdagene.

I talen trakk hun frem viktigheten av kultur – også i møte med psykisk helse.

- Kunsten og kulturens kraft

- Jeg har gledet meg til å være sammen med dere her i dag. Kulturdagene på Blakstad er en årlig begivenhet som jeg vet mange ser fram til. De gir et pusterom, og er en fin anledning til å feire det kunsten og kulturen betyr for oss, i livene våre. For hva skulle vi gjort uten musikken, filmene, bildene, diktene, sa Kronprinsessen i sin tale.

- Vi trenger næring til de rommene i oss som søker et annet språk enn det vi bruker til daglig. Ord, bilder, uttrykk, som møter oss et annet sted. Som åpner opp, skyver oss litt ut av vår vante bane. Som møter oss med humor og gjenkjennelse, med en myk hånd over kinnet – eller som en knyttneve i magen. Noe som rører og berører, noe viktig, noe som gjelder oss. Det er kunstens og kulturens kraft. 

Den skaper glede, helse og lyse øyeblikk. Den vekker også vonde minner og kan slå opp gamle sår. På sitt beste kan den bidra til å forsones med oss selv, fortsatte kronprinsesse Mette-Marit.

I dagene som kommer håper jeg dere alle får noen fine kulturopplevelser. Og at dere får samlet gode minner fra de siste kulturdagene her på dette vakre området i Asker hvor Blakstad sykehus har holdt til i 120 år, sa Kronprinsessen helt til slutt i sin tale – før hun erklærte Kulturdagene på Blakstad 2024 for åpnet.

En person som står ved siden av et bord
Sykehussjef Marit Opsahl talte utenfor administrasjonsbygget.

- En viktig tradisjon

Sykehussjef Marit Opsahl ønsket publikum, ansatte og gjester velkommen til åpningen – og pekte på den viktige tradisjonen Kulturdagene har vært for Blakstad i mange år.

- Kulturdagene har blitt en svært viktig tradisjon her på Blakstad og har blitt arrangert i over 30 år takket være Kulturutvalget og engasjerte pasienter, frivillige og medarbeidere, sa Marit Opsahl i sin tale.

- Dette året er også ekstra spesielt. Tenk at det er 120 år siden Blakstad åpnet dørene for første gang! I tillegg er det siste gang vi markerer Kulturdagene på denne lokasjonen. Neste sommer skal vi flytte inn i nye lokaler på Brakerøya i Drammen. Og dit skal vi også ta med oss kulturen.

Fordi kultur er viktig. Kultur kan bidra til kreativitet, glede og trivsel. Kultur kan skape engasjement og interesse, og sette i gang tanker, følelser og interessante samtaler. Alt dette er viktig for oss mennesker - og kan være spesielt etterlengtet og verdifullt for de som er i behandling på sykehuset her eller i DPS, påpeker Opsahl.

- Åpner nye dører

- Når vi flytter fra Blakstad til nytt sykehus i Drammen kan det kjennes litt vemodig. Samtidig er det vi kommer til også svært flott. Vi får nye, moderne og lyse lokaler. Vi får fjordutsikt fra mange av pasientrommene. Vi skal få takterrasser, atrier, et uteområde mot Drammensfjorden. Dette gir gode rammer for videre kulturliv. Vi får også flere sengeplasser i sykehuset, og en umiddelbar nærhet til andre avdelinger og somatiske helsetjenester. Dette har vi ønsket oss. 

Så når en dør lukkes, åpnes gjerne en ny. Nytt sykehus i Drammen blir en ny dør for oss inn til fremtidens helsetjenester, som vi skal være med på å forme. Her har kulturen uten tvil en viktig plass, fordi den gir håp og liv, så la oss markere dette sammen i dag og resten av uka, sa sykehussjef Marit Opsahl til de fremmøtte.

En mann med gitar
Espen Lind spilte for publikum på Blakstad.

Artisten Espen Lind bidro under arrangementet med å fremføre til sammen fire sanger. Etter han fulgte det innslag fra «Cabaret for Øyeblikket», som ga verdifulle perspektiv gjennom sangen og musikken.

Historisk pilsmykke i gave

Før kronprinsesse Mette-Marit forlot Blakstad, fikk hun et historisk smykke i gave fra Vestre Viken HF og Blakstad sykehus.

- Mellom bygg 2 og 3 her på Blakstad ligger det en gammel gravhaug, trolig fra middelalderen. Gravhaugen ligger vakkert til på bakkekammen ut mot sjøen. På begynnelsen av 70-tallet fant den daværende gartneren en pilspiss på området. Spissen ble sendt til Universitetet i Oslo sin oldsaks-samling, fortalte Marit Opsahl.

I forbindelse med 100 års jubileet til Blakstad i 2004, fikk smykke-kunstner Kirsten Mørch i oppdrag å lage et smykke basert på denne pilspissen.

- Smykket har siden det ble laget, blitt delt ut til personer som har hatt en betydning for og gjort en innsats for kulturlivet her på Blakstad. Hvert år – og alltid under Kulturdagene, sa sykehussjefen.

- Takk for hjertevarme og ekte engasjement

Psykisk helse står sentralt i Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessens arbeid. Kronprinsessen er beskytter for Rådet for Psykisk Helse. 

Med varme, nærhet og ekte engasjement har Kronprinsessen gjennom mange år stått opp for de som på ulike måter har utfordringer knyttet til psykisk helse. Kulturelle aktiviteter og opplevelser åpner dører og bygger broer.

- Kronprinsessens tilstedeværelse her i dag på åpningen av Kulturdagene betyr mye for mange. Vi ønsker å overrekke Kronprinsessen det siste pilspiss-smykket som er laget, sa Marit Opsahl – til stor applaus fra publikum.

Et nærbilde av et halskjede
Pilspiss-smykket som ble delt ut til Kronprinsessen.
En person som synger inn i en mikrofon foran et band som spiller instrumenter
«Cabaret for Øyeblikket».
En gruppe mennesker som går nedover et fortau
Blomsterhilsen til Espen Lind som takk for at han atter en gang stilte opp under Kulturdagene på Blakstad.
En gruppe mennesker som går
Kronprinsessen i samtale med Asker-ordfører Lene Conradi, statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland og Gry Lene Sem (med ryggen til) - leder for enhet vest i Oslo politidistrikt.
En gruppe kvinner som sitter utenfor
Kronprinsessen tilbrakte en times tid på Blakstad i forbindelse med åpningen av Kulturdagene 2024.