Julelys mot vinterdepresjon
Lysene vi tenner i juletiden og hyggen vi skaper rundt julefeiringen kan ha positiv effekt på helsen vår, og redusere omfanget av vinterdepresjon, mener Marte Roa Syversen, stipendiat og lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus.
Du har kanskje følt det selv. Litt mer nedfor, sliten og trøtt i vinterhalvåret når det er mørkt store deler av døgnet, sammenlignet med den norske sommeren som gir oss lange lyse dager og kvelder. Syvertsen mener at høytiden vi nå går inn i kan være med på å bekjempe omfanget av vinterdepresjon. – Julen representerer flere viktige faktorer som har betydning for psykisk helse; fellesskap, samvær og hygge, sier Marte Roa Syvertsen. |
– Omgivelsene vil også kunne påvirke hvordan vi føler oss. Det at vi rydder, pynter og gjør det pent, bidrar til økt trivsel. Og det er vel kanskje der julebelysningen spiller sin viktigste rolle, legger hun til.
Regulerer søvnrytmen
Lysene vi omgir oss med er viktig av flere grunner. Utover nødvendigheten av lys for å kunne se, er lyset viktig for kroppens døgnrytme. Når øyet eksponeres for lys, sendes signaler inn i hjernen som fører til at produksjonen av hormonet melatonin reduseres. Melatonin gjør oss søvnige og litt slappe, og på den måten forbereder kroppen at det er på tide å sove.
– Når det er mørkt, har vi altså mer melatonin i omløp, og vi blir klare for å roe ned og legge oss for kvelden. Om vinteren, når vi har færre timer med lyseksponering, har vi altså flere timer med mørke og melantoninutskillelse. Melantonin gjør at vi kan føle oss mindre energiske og mindre våkne enn vi er når vi eksponeres for lys, sier Syversen.
Hos enkelte kan mangelen på lys og mindre tiltakslyst om vinteren bygge seg opp til depresjonssymptomer som tristhet og nedstemthet, eller en allerede utviklet depresjon kan bli verre. Lyseksponering blir derfor brukt i behandling mot depresjon som forverres om vinteren.
– Slikt sett, kan en kanskje også tenke at alle lysene vi omgir oss med i jula, er med på å motvirke disse plagene. Imidlertid er nok ikke julelysene alene sterke nok til å påvirke melatoninutskillelsen direkte, slikt dagslyset gjør. Men julen representerer et prosjekt, altså at vi jobber mot noe. Vi holder på med aktiviteter som skal munne ut i et mål om felles hygge. Samvær med andre, trivsel i omgivelsene og det å føle at en gjør jo nyttig, er positive faktorer for psykisk helse, sier hun.
- Kom deg ut
Julen slutter brått et par dager inn i det nye året, og mange lys tas ned. Syvertsen tror imidlertid at de færreste vil oppleve en nedtur når jula er over.
– Jeg tror heller det er slik at vi kjenner litt på dopaminet, hjernens «belønningsstoff», som gir oss en god følelse når vi har arbeidet mot et mål vi har nådd.
Og uansett hvor mye julelys man pynter med. Legen har ett enkelt råd for å forebygge vinterdepresjon.
– Kom deg ut! Oppsøk det lille dagslyset vi har både før, under og etter jul. Å gå en tur, på beina eller på ski, er naturlig lysterapi i vintermånedene, sier Marte Roa Syvertsen.