Jubeldag: Endelig er føde- og barselavdelingen offisielt åpnet!
Etter fire og et halvt år med byggearbeider og renovering var det endelig klart for offisiell åpning av føde- og barselavdelingen på Ringerike sykehus.
Etter år med byggearbeider og renovering i 3. etasje på Ringerike sykehus kunne man invitere til offisiell åpning av en ferdig oppusset og totalrenovert føde- og barselavdeling. På grunn av restriksjoner var det kun et begrenset antall gjester, men tilstede var involverte personer fra bygge- og oppussingsprosjektet, ansatte, ledere både fra sykehuset og Vestre Viken.
- Endelig er dagen her!
Klinikkdirektøren på Ringerike sykehus, May Janne Botha Pedersen, struttet av stolthet da hun ønsket velkommen til offisiell åpning.
- Endelig er dagen kommet. Vi er klare til å samle kvinne, barn og ungdom til en enhet. I 3. etasje på sykehuset så er nå byggearbeidene og renoveringen fullført gjennom det såkalte BRK-prosjektet. Dette arbeidet har pågått i fire og et halvt år – samtidig som det har vært full drift her. Det er rett og slett imponerende av både gjengen bak byggeprosjektet – og de ansatte, pasienter og besøkende som tålmodig har holdt ut under arbeidene. Det er en enormt innsats som er lagt ned i dette prosjektet, sa May Janne Botha Pedersen under åpningen.
Hun peker på viktigheten av å ha god ryggdekning i helseforetaket.
- Det er godt å være en del av et helseforetak som viser vilje og evne til å satse på vedlikehold og investeringer på sykehusene gjennom BRK-prosjektet. Dette er et stort løft for Ringerike sykehus, og vi er stolte av å kunne vise frem hvordan det nå har blitt, sier klinikkdirektøren.
Enestående prosjekt
Administrerende direktør i Vestre Viken, Lisbeth Sommervoll, fulgte i sin tale opp det store vedlikeholdsprosjektet som omtales som BRK-prosjektet, og som pågår på sykehusene Bærum, Ringerike og Kongsberg.
- For meg er det stor stas å få være med på denne åpningen. BRK-prosjektet er faktisk ganske enestående, ikke bare i Helse Sør-Øst, men kanskje også i helse-Norge. Vi har altså et eget program der vi har satt av penger og forpliktet oss til aktivt vedlikehold, oppussing og modernisering av sykehusene. Og det ser vi blant annet resultater av her i dag. Jeg gleder meg veldig til å få en omvisning og se hvordan det har blitt. Takk for innsatsen til alle som har bidratt – og gratulerer, sa Lisbeth Sommervoll, som ble vist rundt på føde- og barselavdelingen.
SE VIDEO UNDER:
- Dette har vi gjort sammen
Klinikkdirektør for Intern service i Vestre Viken, Narve Furnes, påpekte at det er forskjell på å bygge nytt og vedlikeholde «gammelt».
- Det er på mange måter enklere å bygge et nytt sykehus enn å vedlikeholde et eksisterende sykehus. Et prosjekt som dette må nemlig gjøres i etapper og planlegges veldig nøye sammen med de som har den daglige driften på avdelingen. Det er dette gode samarbeidet som gjør at vi får det til. Derfor er det også nødvendig å bruke tid på det og la det gå over år for å ta det i etapper, og for å få det til å stemme overens med økonomien. Dette har vi fått til sammen, sa klinikkdirektør for Intern service i Vestre Viken, Narve Furnes.
2.885 barn født
Prosjektleder Morten Nyhammer Olsen i avdeling for eiendomsforvaltning og utvikling (EFU) i Vestre Viken fortalte litt om det store byggeprosjektet:
- Prosjektet har involvert over 1.800 kvadratmeter fordelt på tre fløyer og har vi håndtert et 30-talls utførelseskontrakter underveis. Estimert totalkostnad for hele dette prosjektet er på ca 80 millioner kroner, sa Nyhammer Olsen.
Her er litt om det som er gjort i prosjektet:
• Alle overflater er «nye»
• Ny ventilasjon
• Oksygen og medisinsk trykkluft og lystgass
• Grønn og vannbåren fjernvarme med nye radiatorer
• Døgnrytmebelysning i fødestuer, hittil eneste i landet som har dette
• Spesialbelysning på mottak og barnestue
• Barselrommene har fått varmekabler på bad
• Byttet 115 vinduer og 96 dører
• Sikker strøm og UPS-drift på fødestuene
• Solskjerming med automatikk
• Oppgradert dataanlegg, WIFI og telefoner
• Drøye 10.000 meter med datakabling
• Mye kabling for å få trådløs dekning
• Tettet samtlige bygningsmessige defekter med tilstandsgrad 3
• Satset på gjenbruk
Prosjektlederen avsluttet med en liten fun fact som hører hjemme når man er på en fødeavdeling:
- I løpet av oppussingsperiode har det blitt født 2885 barn her, fortalte Morten Nyhammer Olsen med et smil.
- Fineste avdelingen i landet!
Mette Kjensberg Nordbø er avdelingsjordmor og har ledet Kvinne/barn-enheten på Ringerike sykehus gjennom denne perioden.
- Det er en gledens dag for alle oss på Kvinne/barn-enheten. Vi er alle veldig fornøyde og stolte over det nye avdelingen vår. Vi synes vi har fått den fineste føde/barsel-avdelingen i hele Norge! Byggeprosessen har ført til at vi har brukt avdelingen mer fleksibelt, og samtidig blitt bedre kjent med hverandre. Vårt mål er å gi trygge fødsler med best mulig resultat for mor, barn og den nye familien. Det er viktig å gi gode fødselsopplevelser. Det er godt å være på de nye fødestuene våre, både for fødeparene og personalet. Vi har innredet rommene for å fremme aktivitet og det normale i en fødsel. Lyssettingen er helt ny teknologi som følger døgnrytmen ute, men også kan brukes til å fremme aktivitet og redusere stress, forteller avdelingsjordmoren.
Det er også en ny, stor fødestue med egen sluse. Hvis et barn trenger ekstra oppfølging etter fødsel er det utstyr inne på rommet, slik at man slipper å skille mor og barn.
- Nå gleder vi oss veldig til å vise frem de nye lokalene til gravide og fødepasienter, og vi håper dette vil bidra til å gode opplevelser og en god start for hele den nye familien, sa Mette Kjensberg Nordbø.