Hvem var den første skiløperen med atrieflimmer?
Under Ski-VM i Trondheim omtalte media flere tilfeller av atrieflimmer blant langrennsløpere, og studier har vist at deltakere i Birkebeinerrennet har en økt risiko for atrieflimmer.

Lørdag 15. mars arrangeres Birkebeinerrennet for 85. gang. Men visste du at det første tilfellet av atrieflimmer hos en langrennsløper ble diagnostisert allerede for 100 år siden?
Det norske idrettshjertet
I en artikkel publisert i Tidsskrift for Den Norske Legeforeningen kan du lese historien om det norske idrettshjertet og de første tilfellene av hjerterytmeforstyrrelser blant norske langrennsløpere.
Artikkelen er skrevet av overlege og forsker ved Bærum sykehus Marius Myrstad, som gjennom studier av «birkebeinere» har kartlagt sammenhengen mellom utholdenhetstrening og atrieflimmer.
Jo sprekere, jo bedre
- Mens regelmessig fysisk aktivitet forebygger atrieflimmer, ser det ut til at «jo sprekere, desto bedre», ikke gjelder for sammenhengen mellom fysisk form og risiko for atrieflimmer, forteller Myrstad.
Dette kan du lese mer om i artikkelen The fitter the better? The relationship between high cardiorespiratory fitness and the risk of atrial fibrillation and stroke, som nylig ble publisert.
Pågående studie
Selv om Myrstad og hans forskerkolleger i The Norwegian Exercise and Atrial Fibrillation Initiative (NEXAF) har bidratt med mye kunnskap om treningsrelatert atrieflimmer, gjenstår flere ubesvarte spørsmål.
Ved Bærum sykehus pågår nå en studie om hvordan treningsintensitet påvirker sykdomsforløpet og risikoen for tilbakefall hos godt trente personer som har fått diagnosen atrieflimmer.
Du kan lese mer om denne studien og sjekke om du kan delta i studien her.