«Høyvolumdag» på robotstua gir bedre utnyttelse av operasjonsroboten – og kortere ventelister
En gang i måneden er det en såkalt «høyvolumdag» på robotstua på Drammen sykehus. Dette gir god utnyttelse av operasjonsroboten, flere opererte pasienter og et innhugg i ventelistene.

Operasjonsroboten får virkelig kjørt seg på under den månedlige «høyvolumdagen» på Drammen sykehus.
Takket være et samkjørt operasjonsteam og en velsmurt organisasjon klarer de å utnytte operasjonsroboten til det fulle og opererer til sammen seks pasienter for lyskebrokk i løpet av dagen.
«Høyvolumdager»
Til tross for imponerende resultater – de hviler definitivt ikke på laurbærene.
For å utnytte operasjonsroboten enda bedre, arrangeres det hver måned såkalte «høyvolumdager» på operasjonsrobotstua på Drammen sykehus.
Vi fikk bli med overlegene Sigrid Groven og Hans Gunnar Botnen og deres team på innsiden - bokstavelig talt. Det er et imponerende og effektivt teamarbeid som ligger bak.
- Dette startet egentlig i fjor høst da vi diskuterte med firmaet som leverer operasjonsroboten til oss. Hvordan kan vi jobbe mer effektivt med den ene operasjonsroboten vi har? Roboten er i bruk hele dagen av urologisk seksjon og gastrokirurgisk seksjon, og vi ønsker gjerne å operere flere pasienter enn vi har mulighet til på planlagt basis. Jeg tok en gjennomgang av hvilke pasientkategorier som egner seg for raske pasientforløp med standard oppsett og forholdsvis kort operasjonstid. Vi landet på at lyskebrokk-pasienter og har nå gjennomført flere «høyvolumdager», forteller Sigrid Groven, seksjonsoverlege på gastrokirurgisk seksjon, Drammen sykehus.
To kirurger samarbeider
I løpet av en «høyvolumdag» kan de operere seks pasienter med robotkirurgi – med samme operasjonsteam.
- Vi er to kirurger som opererer annen hver pasient. Dermed har den som ikke opererer tid til forberedelser, prate med pasienten og sørge for at administrative oppgaver er gjort før neste operasjon. Samtidig så kan man bistå den opererende kirurgen hvis det er nødvendig.
- For å være så effektive som mulig har vi større fokus på pasientflyt på operasjonsstua denne dagen, bedre samkjøring av rutiner og et team som jobber effektiv og motivert sammen for å sørge for at tiden mellom operasjonene er så kort som mulig. Men pasientsikkerheten er som alltid det viktigste, og ingenting går på akkord med det. I løpet av en sånn dag klarer vi å operere seks pasienter, og det hender at en pasient kan ha flere brokktilfeller, forteller Sigrid Groven.
Stort teamarbeid i vid forstand
Pasientene møter opp til vanlig tid og merker ikke noe til at det er en spesiell dag på operasjonsstua.
- Dette er et stort teamarbeid i veldig utvidet forstand. Det er ikke bare teamet på operasjonsstua som gjør en viktig jobb, her er det avgjørende at alle ledd i hele kjeden fra inntakskontoret til pasienten er utskrevet til hjemmet fungerer optimalt. Et stort apparat er i sving i flere avdelinger for at vi skal ha den flyten som er nødvendig. Alle bidrar, og inntrykket mitt er at de som er på jobb disse dagene synes dette er både givende og inspirerende. Vi har jobbet mye med forberedelser i forkant og har med oss folk som liker å jobbe effektivt og gjøre ting parallelt, det er viktig når vi setter sammen teamet, forteller Sigrid Groven, som sammen med kollega Hans Gunnar Botnen var opererende kirurg i robotteamet denne dagen.

Fem dager – 30 pasienter
Så langt har de gjennomført fem slike «høyvolumdager» på Drammen sykehus – og totalt 30 pasienter er operert for lyskebrokk.
- Motivasjonen vår er å klare å operere flere pasienter med operasjonsroboten. Når vi får unna flere pasienter så gjør det selvsagt noe med ventelistene, men i denne sammenhengen så er det kapasitetsutnyttelse av roboten som er vår største motivasjon, forteller Groven.
Helt i Europatoppen
Det er nok ikke alle som er klar over det, men når det gjelder robotkirurgi så blir Drammen sykehus lagt merke til i europeisk sammenheng. Det er også mange sykehus både i Norden og resten av Europa som har vært innom Drammen for å lære.
Denne aktuelle dagen var et helt operasjonsteam fra Erstad Sjukhus i Stockholm på besøk for å se hvordan pasientflyten fungerer.
- Drammen sykehus er europeisk besøkssenter for robot-brokkirurgi, og vi var veldig tidlig ute med å ta i bruk robotkirurgi da vi startet i 2016/2017. Den gangen var det ikke mange sykehus i Europa som brukte dette – og i årenes løp har vi hatt mange besøk fra nordiske og europeiske sykehus som kommer til Drammen for å se hva vi gjør. Så Drammen sykehus blir lagt godt merke til, mye mer enn mange er klar over, smiler Sigrid Groven, som er en av de som har vært med på hele denne «reisen».
Ansatte fra Drammen sykehus får også mange invitasjoner til foredrag og kongresser for å dele sin solide kunnskap.
Blant alle de gode resultatene de ansatte kan skilte med kan vi nevne:
- De har passert 3.000 robotassisterte inngrep siden 2016. Dette er nesten 800 prosedyrer mer enn sykehus nummer to i Norge, med installasjon av sitt system i samme tid.
- Drammen sykehus har det robotsystemet i Norge med høyest utnyttelsesgrad, og er topp 10 i Norden. Drammen er europeisk besøkssenter for robot-brokkirurgi.
- Avdelingen opererer urologisk kreft for hele Vestre Viken og ligger i verdenstoppen på marginstatus. Nå vil pasientene behandles «hjemme» iVestre Viken i stedet for andre sykehus
- De var de første i Norge til å operere ventral- og lyskebrokk på daVinci-roboten og nummer to i Europa.
- De har europeisk sertifiserte læremestere innen robot-gastrokirurgi. Disse bistår norske og europeiske sykehus med utvikling av sine robotprogram, og er «key speakers» i flere internasjonale fora.
- Det er også publisert resultater fra Drammen som viser brokkresidivrate nær 0, kompliserte brokk inkludert. Nå er de godt i gang med rektum- og koloninngrepene med robot.
