Svangerskapskvalme:

Hjemmeoppfølging skal gi kvinner mer ro i hverdagen

Bærum sykehus starter nå opp med elektronisk oppfølging av kvinner med svangerskapskvalme. Målet er å redusere antall oppmøter på sykehuset – og gi pasientene mer ro i hverdagen.

Publisert 04.03.2025
En gruppe kvinner i hvite laboratoriefrakker
Gynekolog Milena Kresovic (fv), fagutviklingssykepleier Kristin Toppe Nansen og sykepleier Lise Pedersen er fornøyde med å kunne tilby en digital tjeneste som gir tettere oppfølging uten at pasienten trenger å møte på sykehuset.

Onsdag 5. mars starter gynekologisk seksjon på Bærum sykehus opp med elektronisk oppfølging av kvinner med svangerskapskvalme. Kvinnene vil få væskebehandling av hjemmesykepleien, og følges opp av sykehuset elektronisk. 

- Godt å være hjemme

- Prosjektet startet for et år siden, etter at vi fikk en positiv tilbakemelding fra en pasient som fikk behandling hjemme. Hun syntes det var godt å kunne være hjemme med familien, samtidig som hun fikk behandling. Det er slitsomt for denne pasientgruppen å ha mange oppmøter på sykehuset, da disse pasientene får væskebehandling daglig/annenhver dag, forteller fagutviklingssykepleier Kristin Toppe Nansen på gynekologisk seksjon.  

Sykehuset så på muligheten for å kunne følge opp flere pasienter hjemme med elektronisk oppfølging, redusere antall oppmøter og gi pasienten mer ro i hverdagen. 

- Vi har lenge hatt tilbudet om væskebehandling hjemme, men da har de måttet komme på kontroll en gang i uken for oppfølging. Nå gjøres denne oppfølgingen elektronisk, forteller Toppe Nansen.

Tettere oppfølging av pasientene

- Digital hjemmeoppfølging av pasienter med svangerskapskvalme gir trygghet og bedre oppfølging for dem som trenger det,  forteller, Aase Devold Pay, avdelingssjef på avdeling for gynekologi, fødselshjelp og plastikkirurgi på Bærum sykehus.

Mange opplever at de kan få raskere hjelp og bedre tilpasset behandling uten å måtte møte fysisk på sykehuset. 

- For oss som helsepersonell betyr dette også at vi kan følge pasientene tettere og gi mer målrettet veiledning, noe som kan bidra til færre sykehusinnleggelser og en bedre opplevelse av svangerskapet for den gravide, sier avdelingssjefen.