Helseministeren berømmer motet i KI-satsingen til Vestre Viken HF

Vestre Viken HF er det første helseforetaket som har tatt i bruk kunstig intelligens i stor skala. Mandag ble KI lansert på Drammen sykehus – og satsingen høster lovord fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. SE VIDEO!

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 13.11.2023
En gruppe mennesker som står i et rom
Helseminister Ingvild Kjerkol (til høyre) får grundig info om KI-prosjektet av radiolog Jonas Vardal, radiograf Line Johannessen og seksjonsleder Marie Sømme Sjølie.

Vestre Viken HF er først i Norge når det gjelder bruk av kunstig intelligens (KI) i tolkningen av røntgenbilder.

I slutten av august tok avdeling for billeddiagnostikk i bruk teknologien på Bærum sykehus. I oktober ble lansert på Kongsberg sykehus, og mandag 13. november var det duket for lansering på Drammen sykehus. Ringerike sykehus skal i gang før nyttår.

Ved å ta i bruk denne teknologien vil pasienter med mistanker om brudd få røntgenbildene tolket av kunstig intelligens. Dette vil gi raskere avklaringer, mindre ventetid for pasienter og frigjort tid for ansatte.  

Prosjektet var nylig pris under den største konferansen for e-helse i landet.

Ministerbesøk under lanseringen

Mandag 13. november klokken 10.00 ble KI-løsningen lansert på Drammen sykehus. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol deltok på lanseringen sammen med representanter fra Helse Sør-Øst, ledelsen i Vestre Viken HF og andre samarbeidspartnere.
 
Administrerende direktør Lisbeth Sommervoll tok imot helse- og omsorgsministeren utenfor lokalene til bildediagnostikk/KMD på Drammen sykehus.

I et demorom ga avdelingssjef Jon Haakon Malmer-Høvik god informasjon om prosjektet til de fremmøtte, og det var tydelig at statsråden var imponert over det taktfaste arbeidet som Vestre Viken har lagt ned i implementering av kunstig intelligens i bildediagnostikken.

SE HELSEMINISTEREN ROSE VESTRE VIKEN I DENNE VIDEOEN

Ros til Vestre Viken HF

- I forrige uke vant Vestre Viken HF pris for KI-satsingen, og juryen begrunnet det blant annet med tidsbesparelse. Men de begrunnet det også med mot. Mot til å gå foran. Mot til å teste og å bruke KI til det beste for både fagfolkene, pasientene og pårørende. Dette motet vil jeg berømme, sa helseminister Ingvild Kjerkol i sin tale på Drammen sykehus mandag. Hun fortsatte:

- Når vi i dag markerer at dette verktøyet tas i bruk her på Drammen sykehus, markerer vi også motet som ligger til grunn. Takk til Vestre Viken HF – og gratulerer til Drammen sykehus. Dette er en merkedag, og jeg gleder meg til å følge arbeidet med KI videre, sa statsråden til de fremmøtte på lanseringen.

Ser allerede resultater

Helse- og omsorgsministeren fikk med selvsyn sett hvordan KI-prosjektet funger gjennom en demonstrasjon, og hun fikk også anledning til å prate med radiograf Line Johannessen og radiolog Jonas Vardal.

Tidslinjen for implementeringen av KI i Vestre Viken er imponerende.

Fra første undersøkelsen ble gjort med KI 26. mai gikk det bare tre måneder før lanseringen på Bærum sykehus 29. august. Innen året er omme skal alle de fire sykehusene i Vestre Viken være i gang med KI i tolkning av røntgenbilder.
 
- Vi har mest data fra Bærum sykehus foreløpig. Der ser vi at prosjektet så langt har spart legevakten for over 300 legekonsultasjoner og pasientene har spart mye ventetid siden de slipper å vente på resultatene. De drar videre i stedet for å vente på en legeundersøkelse. Det er 35.000 pasienter som årlig får et bedre pasientforløp ved hjelp av KI –14.000 pasienter fra Drammen sykehus. Det sparer pasientene for mye ventetid hver eneste dag, fortalte avdelingssjef Jon Haakon Malmer-Høvik.

- Hjelper oss å prioritere

Fagdirektør Anders J. Debes i Vestre Viken peker på at KI-prosjektet gjør det lettere å prioritere det som trenger hjelp mest. 

- Det er lettere å se hvilke pasienter som ikke har brudd og hvilke pasienter som må undersøkes nærmere. Dermed kan vi bruke tiden på de som trenger hjelp, og er et viktig ledd i å kunne prioritere riktig og bruke fagfolkene våre på rett måte, sier Anders J. Debes.

Rune Simensen, direktør teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst RHF, understreket viktigheten av at noen tør å gå i front i jobben med å utvikle kunstig intelligens.

- Jeg vil berømme ledelsen i Vestre Viken for at de har vært modige og gått i front, også vil jeg rette en honnør til fagfolkene i Vestre Viken, som jo faktisk er de som har gjort jobben og virkelig brøytet vei. Dette arbeidet er selvsagt veldig verdifullt for Vestre Viken, men også for hele Helse Sør-Øst. Nå jobber Vestre Viken sammen med oss og andre for å få dette breddet ut til andre helseforetak, fortalte Rune Simensen.

I KI-prosjektet har Vestre Viken samarbeidet tett med Sykehuspartner og leverandøren Philips.

En person som håndhilser på en person
Statsråden ble tatt imot utenfor Drammen sykehus av administrerende direktør Lisbeth Sommervoll i Vestre Viken HF.
Noen få kvinner smiler
Administrerende direktør Lisbeth Sommervoll i samtale med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
En person som ser på en annen kvinne
Helseministeren sammen med seksjonsleder Marie Sømme Sjølie.
En mann og en mann på et kontor
Radiograf Line Johannessen forklarer for helseministeren.
En mann og en kvinne som snakker
Radiolog Jonas Vardal forteller om KI-prosjektet.
En lege som snakker med en pasient
Helseministeren er imponert over det arbeidet som har blitt lagt ned i Vestre Viken HF.
En mann som peker på en skjerm
Avdelingssjef Jon Haakon Malmer-Høvik i KMD/Vestre Viken HF.
Tekst
Fagdirektør Anders J. Debes i Vestre Viken HF.
En mann i dress
Rune Simensen, direktør teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst RHF
En mann og en kvinne som sitter ved et bord
Pasient Ethem Erdem (18) fra Lier var en av de som fikk møte helseministeren. Den unge bryteren var til undersøkelse og full av lovord for at KI nå er implementert i Vestre Viken HF.