22. JULI - 10 ÅR ETTER:

Gikk vakt utenfor sykehuset – bevæpnet med gule vester

22. juli 2011 ble Ringerike sykehus sett på som et mulig terrormål. John Solberg gikk vakt utenfor sykehuset sammen med kollegaer – kun bevæpnet med gule vester.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 07.07.2021
Sist oppdatert 11.01.2024

VAKT:  22. juli ble Ringerike sykehus sett på som et mulig terrormål. John Solberg ble satt ut som vakt - kun bevæpnet med gul v

VAKT: 22. juli ble Ringerike sykehus sett på som et mulig terrormål. John Solberg ble satt ut som vakt - kun bevæpnet med gul vest.

Samtaler om 22. juli - en reportasjeserie i åtte deler: I år er det 10 år siden terrorangrepet 22. juli. I ukene frem mot 22. juli skal vi presentere en intervjuserie med åtte ansatte som hver på sin måte opplevde 22. juli 2011.

Dette er del 3 av 8.

SE VIDEOINTERVJUMED JOHN SOLBERG:

 


Hørte om bomben i Oslo

John Solberg er fagansvarlig for elektro på Ringerike sykehus.

På den spesielle dagen 22. juli for 10 år siden fikk han med seg at det hadde gått av en bombe i Oslo før han pakket sammen og reiste hjem fra jobb på ettermiddagen.

Klar for en etterlengtet ferie.

Måtte reise tilbake på jobb

Hjemme på Sokna fikk han en telefon fra jobben i 17-tiden.

Spørsmålet var om han kunne stille på jobb igjen - sykehuset var nemlig satt gul beredskap på grunn av hendelsen i Oslo.

- På vei innover til Hønefoss hørte jeg på radioen at det var meldt om skyting på Utøya. Vel fremme på sykehuset var personellet i full gang med forberedelser til å ta imot pasienter, forteller John Solberg.

På det tidspunktet hadde ledelsen fått melding om at Ringerike sykehus også ble ansett som et terrormål, og det var nødvendig å ta noen sikkerhetsgrep.

Politiet hadde ikke ressurser å avse til vakthold, så sykehuset måtte ordne det selv.

Selv om dette ikke har preget meg så mye i etterkant, så er det jo en hendelse du aldri glemmer

John Solberg, fagansvarlig elektro, Ringerike sykehus

Gikk vakt hele natten

Dermed med 7-8 ansatte fra eiendomsdrift satt ut på vaktposter rundt sykehuset gjennom kvelden.

John Solberg og en kollega gikk vakt hele kvelden og natten gjennom - kun bevæpnet med gule vester.

- Vi stod utenfor og sjekket alle som skulle inn på sykehuset for å se at de ikke hadde med seg våpen inn, forteller Solberg.

- Var du nervøs eller redd da du gikk vakt utenfor sykehuset?

- Nei, ikke redd, men du lurer jo litt på hva som skjer. Vi var en del av et stort apparat og  måtte gjøre den jobben vi var satt til. Men jeg må innrømme at var en merkelig og litt uvirkelig situasjon å være oppe i, sier den erfarne elektrikeren.

Glemmer det aldri

I tillegg til vanlig vakthold passet de også på å geleide pårørende bort til lokalene til Ringerike DPS, der var et pårørendesenter.

John Solberg reiste hjem i 08-09-tiden neste dag - og hadde stått på i nesten ett døgn.

- Hele situasjonen var så uvirkelig. Det gikk egentlig ganske lang tid før jeg skjønte hva vi egentlig hadde vært med på. Selv om dette ikke har preget meg så mye i etterkant, så er det jo en hendelse du aldri glemmer, forteller John Solberg.

LES OGSÅ: