Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Instrumentteknikere frigjør tid for operasjonssykepleierne

Oppgaveglidning i praksis hos dagkirurgisk seksjon på Bærum sykehus.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 03.11.2023
Sist oppdatert 20.12.2023
Et par kvinner i scrubs
Agnieszka Maciag (til venstre) og Magdalena Morawska er instrumentteknikere.

Dagkirurgen på Bærum sykehus har daglig 15-20 operasjoner. Hvert inngrep krever spesielt utstyr. For å spare tid operasjonsdagen har de i alle år hatt rutine for at operasjonssykepleier har funnet frem det som trengs av sterilt utstyr og lagt det klart til i kurv til neste dag. 

På gode dager har dagkirurgen en «løs» operasjonssykepleier som har hatt dette som sin oppgave samtidig som hun bidrar til å pakke opp utstyr og bistå i klargjøring til neste operasjon. 

Dagkirurgen er en travel avdeling med flere korte inngrep på fire operasjonsstuer. Funksjonen som «løs» operasjonssykepleier er ganske hektisk og krever at vedkommende er aktiv og tett på de ulike operasjonsstuene.

To instrumentteknikere på jobb

Dagkirurgen har to instrumentteknikere ansatt i avdelingen. Teknikerne har som oppgave å vaske alt av utstyr som brukes under operasjoner på dagkirurgen og kirurgisk poliklinikk. 

Dagkirurgen har fire operasjonsstuer og poliklinikken har tre operasjonsstuer og en skiftestue i tillegg inntil tre rom til såroppfølging. Det er mye utstyr og en omfattende oppgave. I tillegg henter de forbruksvarer fra sterilforsyningen og plasserer på riktig sted i avdelingene. 

- Når jeg snakket med dem om de kunne ha kapasitet til å bidra med å finne frem alt av sterilt utstyr mente de at det kunne være mulig siden det er tidspunkt på dagen de har færre oppgaver. De var veldig positive, klare for en utfordring og ønsket å bidra, forteller Elisabeth Eik-Nes, avdelingssykepleier, dagkirurgisk seksjon.

Arbeidsprosessen

- Vi har en periode hatt på planen å gjennomføre opplæring av våre instrumentteknikere slik at de kunne støtte operasjonssykepleier i dette arbeidet. Mye skjer hele tiden og vi har hatt en ny ansatt i opplæring så dette har hele tiden blitt utsatt.

En dag bestemte vi oss bare for å begynne med fagsykepleier som ansvarlig for opplæringen. Det viste seg raskt at det var minimalt med opplæring som var nødvendig- teknikerne har veldig god oversikt over utstyret og så lenge de hadde en å spørre ble de ganske raskt helt selvgående, forteller Eik-Nes.

Dagkirurgen har fått en ny hverdag

- De dagene vi har «løs» operasjonssykepleier på jobb går det raskere å gjøre forberedelsene inne på operasjonsstuen til neste inngrep og vi sparer tid mellom operasjonene.

Teknikerne har fått utvidet sitt kompetanseområde og er veldig fornøyde med sin nye oppgave som de løser på en helt enestående måte, sier avdelingssykepleieren.