Først ut med å teste KI for røntgen av lunger
Vestre Viken HF vil være først ute med å teste og implementere kunstig intelligens (KI) for røntgen av lunger (thorax) på de nye nasjonale KI-plattformene. Dersom løsningene viser seg så gode som antatt, vil de raskt kunne breddes videre til andre sykehus - både i og utenfor Helse Sør-Øst.

Nylig var klinikere, ledere og nøkkelpersoner samlet for kick-off på Bærum sykehus, for å se nærmere på hvordan nyanskaffede KI-løsninger kan benyttes på røntgen av lunger (thorax).
Engasjementet var høyt, og spørsmålene satt løst: Hvordan fungerer teknologien? Vil de kunne gi ansatte på vakt et godt støtteverktøy? Og ikke minst: Kan de benyttes på en måte slik at helsepersonell kan frigjøres til andre oppgaver?
Vestre Viken vil være først ute nasjonalt til å teste
I fjerde kvartal 2024 ble det gjennomført en anskaffelse, i regi av Sykehuspartner på de nye nasjonale KI-plattformene, innen områdene røntgen- og CT thorax.
Vestre Viken hadde ansvaret for den funksjonelle delen av anskaffelsen, og har samarbeidet tett med Akershus universitetssykehus, Sykehuset Østfold og Helse Nord i prosessen.
Vestre Viken HF vil være først ute med å teste og implementere kunstig intelligens (KI) for røntgen av lunger (thorax) på de nye nasjonale KI-plattformene, og Akershus universitetssykehus tilsvarende for CT. Bærum sykehus vil være først ut i Vestre Viken.
Dersom KI-løsningene viser seg så gode som antatt, vil de raskt kunne breddes videre til andre sykehus - både i og utenfor regionen.
Godt samarbeid på tvers
Arbeidsgruppen er bredt sammensatt av ulike deler av helsetjenesten som har arbeids- og pasientflyt knyttet til røntgen thorax. Følgende områder var representert i kick-off: Legevakten, samhandlingsleger, akuttmottak, intensivavdelingen, avdeling for medisin/lunge, samt seksjonsledere, IKT, LIS og thorax-radiologer fra bildediagnostikk.
- Det er avgjørende å involvere alle instanser som berøres av arbeidsflyten for disse pasientene. Dette for å sikre at KI-løsningene skal fungere best mulig, og at vi etter hvert kan hente ut ønskede effekter. For å lykkes må vi ha et tett samarbeid på tvers, og få gode innspill i prosessene, forteller Line Tveiten, implementeringsleder ved Klinikk for medisinsk diagnostikk.
Målsetningen for kick-off var å samle arbeidsgruppen, presentere de tre KI-løsningene som skal testes, kartlegge nåværende arbeidsflyt, og sammen se på hvilke effekter løsningene kan gi. Det var et svært godt engasjement og verdifulle diskusjoner rundt bordet underveis.
- Dette er et spennende og fremtidsrettet område, hvor det er viktig at vi prøver ut teknologien. Jeg tror det ligger mange muligheter både for oss radiologer og for klinikere, avhengig av hvor godt disse løsningene kan funke i praksis, sier radiolog og LIS-lege, Matias Daleng Haukedal.
- Fungerer de like godt som KI-løsningen vi har for brudd (fraktur), kan det definitivt være en nyttig måte å jobbe på, sier han.
Daleng Haukedal tror at KI-løsningene, i tillegg til å kunne være et godt støtteverktøy for radiologene, også vil kunne gi effekter for andre.
- For eksempel at klinikere og legevakt etter hvert vil kunne få raske, bekreftende preliminære svar innenfor enkelte områder, uten at de trengte å ringe oss for å spørre. Dette kan gi færre forstyrrelser og bedre arbeidsflyt, spesielt på vakt, legger han til.
Stor interesse fra involverte parter
En spennende workshop med engasjerte kolleger, var inntrykket deltakerne satt igjen med i etterkant.
Axel Nissen-Lie, konstituert overlege ved Seksjon for lungemedisin, bekrefter viktigheten av tidlig involvering av klinikerne som skal bruke KI-løsningene, både for å sørge for at løsningene blir iverksatt på en praktisk og nyttig måte, men også for at man skal oppleve en trygghet rundt bruken og kunne forberede rutinene for det som kommer.
- Jeg tror KI-løsninger kan og vil - hvis de blir iverksatt riktig - være en betydelig støtte for klinikere både i beslutning og arbeidsflyt. KI-tolkning av røntgen thorax i seg selv kan bidra noe til raskere pasientbehandling i enkelte tilfeller, sier Nissen Lie.
Han forteller at for klinikere som i utgangspunktet ofte ser på bildene selv, vil nok det direkte utbyttet være noe begrenset.
- Men om det kan avlaste radiologene på noen områder, vil det kunne ha påvirkning og hjelpe oss på andre. Og ikke minst tror jeg at det å bli kjent med KI-løsninger nå er essensielt for å lettere kunne bruke og iverksette andre løsninger som unektelig kommer til klinisk bruk de neste årene, sier Nissen-Lie.
Også fra legevakten var det lovord om satsningen.
- Dette var en god arena for å starte en konstruktiv dialog rundt temaet bruk av KI for røntgen thorax, og jeg er veldig positiv til at Vestre Viken ser på muligheten og potensialet som ligger i disse verktøyene. Jeg opplever samarbeidet vi har som meget konstruktiv og løsningsorientert, med mye positiv energi og vilje til å prøve nye løsninger sier Germar Schneider, overlege ved legevakten.
Hva skjer videre?
De tre KI-løsningene er nå i ferd med å installeres teknisk av Sykehuspartner og leverandør. Så fort dette er på plass, kan valideringen av applikasjonene begynne. Valideringen skal sikre at løsningene er så gode som antatt, og avdekke hvilke styrker og svakheter de har.
Dette er avgjørende når man skal begynne å se på hvordan man på best mulig måte kan benytte dem i de ulike arbeidsflytene.
Målet er å starte opp med valideringen i april, og etter denne vil man vurdere om løsningene skal settes i klinisk drift, og for hvilke arbeidsprosesser.
- Vi gleder oss nå til å komme i gang med valideringen og til å se hvordan disse KI-løsningene kan bidra til positive effekter i klinikken. Dette er et spennende samarbeid på tvers av fagområder og sykehus, og vi ser frem til å utforske både mulighetene og utfordringene sammen, avslutter Line Tveiten, implementeringsleder ved Klinikk for medisinsk diagnostikk.