Forsket på fatigue hos MS-pasienter

Overlege Line Broch ved Drammen sykehus har i sitt doktorgradsarbeid sett på forekomsten av fatigue blant personer med MS, på ulike faktorer som kan påvirke fatigue - som f.eks. alder, hvor lenge sykdommen har vart og graden av funksjonssvekkelse. Hun har også sett på sammenhengen mellom fatigue og sosioøkonomiske forhold og bruk av bremsemedisin i behandlingen.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 16.10.2024
En person i rullestol
Overlege Line Broch ved Drammen sykehus har i sitt doktorgradsarbeid forsket på fatigue hos MS-pasienter.

Nylig disputerte overlege Line Broch, som til daglig arbeider mye med MS-pasienter ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus, for graden Ph.d. med avhandlingen «Fatigue in multiple sclerosis».


Multippel sklerose (MS) er en kronisk nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet og gir varierende grad av funksjonsnedsettelse. Sykdommen debuterer vanligvis i ung voksen alder. Den er autoimmun, som betyr at kroppens immunforsvar angriper eget vev. 

Ved MS angripes myelinskjeden omkring nervetrådene. Dette fører til at nervesignalene blir forsinket eller stopper opp. Vanlige symptomer ved MS kraftsvekkelse eller klønethet i en arm eller et ben, endret hudfølelse, synsforstyrrelser som dobbeltsyn eller tåkesyn, eller ustøhet. Andre vanlige symptomer er blære- og tarmforstyrrelser, kognitive vansker og fatigue. 

Fatigue er definert som «en subjektiv mangel på fysisk og/eller mental energi som oppleves av personen selv eller av omsorgspersoner å påvirke vanlig eller ønsket aktivitet» og er et av de symptomene som i størst grad reduserer livskvalitet og arbeidsevne hos pasienter med MS. 
Det finnes per i dag ingen effektiv medikamentell behandling av MS fatigue.

MS og fatigue

En person med langt hår
Overlege Line Broch.

I doktorgradsarbeidet har Line Broch sett på forekomsten av fatigue blant personer med MS i dag. Hun har og også sett på ulike faktorer som kan påvirke fatigue – som alder, kjønn og forhold ved sykdommen, som hvor lenge sykdommen har vart og graden av funksjonssvekkelse. 


Broch har også sett på sammenhengen mellom fatigue og sosioøkonomiske forhold, og MS-behandling ved bruk av bremsemedisin. 


- Vi fant ut at fatigue er svært vanlig – 81% av pasientene i studien hadde fatigue. Vi fant også ut at fatigue er vanligere blant kvinner, hos de med større funksjonssvekkelse, og hos de med lavere sosioøkonimisk status (lav utdannelse og inntekt), forteller Broch.

- Vi fant ingen sammenheng mellom fatigue og bruk av bremsemedisin, eller mellom fatigue og pågående sykdomsaktivitet (MS-attakk, nye MS-plakk på MR). 

- Disse funnene kan hjelpe oss med å gjenkjenne personer som har økt risiko for å få fatigue, slik at vi kan skreddersy oppfølgingen bedre. Vi fant ingen effekt av bremsemedisiner på forekomsten av fatigue – dette er også sett i andre studier, og kan indikere at vi må lete etter andre bakenforliggende årsaker til fatigue enn aktiv inflammasjon/betennelse, som er årsaken til MS-attakker og nye MR forandringer, sier Broch.

- Samlet sett kan disse funnene hjelpe oss med å forbedre omsorgen for MS-pasienter ved å øke vår evne til å gjenkjenne pasienter med risiko for å utvikle fatigue. Til syvende og sist kan resultatene hjelpe oss med å utarbeide strategier for å redusere byrden av fatigue hos pasienter med MS, sier hun.

Avhandlingen til Line Broch og medarbeidere er basert på en omfattende studie som inkluderer 1.450 pasienter med MS. Studien er en del av BOT-MS prosjektet som inkluderer 1.600 pasienter med MS i Buskerud, Oslo og Telemark.

Lærerikt og givende

- Kan du si litt om hvordan du har opplevd å jobbe med doktorgraden?

- Jeg har trivdes veldig godt med dette arbeidet. Jeg har vært kliniker i mange år, og det å få litt forandring og lære nye ting har vært veldig gøy – i tillegg til å få legge en byggestein på et tema som er så  viktig for mange mennesker. Det har også vært veldig givende å jobbe i et forskningsmiljø med mange veldig kunnskapsrike, nysgjerrige, energiske og engasjerende mennesker, sier Broch.

- Du må få med at Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus også er full av flotte, engasjerte og dyktige folk da, avslutter Line Broch med et smil.