Folkemøte om atrieflimmer i Oslo Konserthus

Hvordan henger atrieflimmer sammen med toppidrett? Hvem hadde trodd at genetiske funn hos veddeløpshester kan si noe om menneskers risiko for atrieflimmer? Hvorfor har menn høyere risiko for atrieflimmer og hvorfor har kvinner med atrieflimmer oftere dårligere livskvalitet?​

Publisert 03.05.2024

Dette og mye mer fikk de over 200 tilhørerne i Oslo konserthus høre om da afib.no arrangerte folkemøte om atrieflimmerforskning, torsdag 18. april. Arrangementet var gratis og åpent for alle.

En gruppe mennesker som sitter i et rom med en stor skjerm

«Utrolig bra forelesninger og lærerikt arrangement! Tusen takk! - Dette arrangementet fikk terningkast 6», var blant tilbakemeldingene som ble gitt fra folk i salen.

Forskere på atrieflimmer fra hele Norge er samlet i det nasjonale nettverket afib.no. Nettverket ble startet av professor Arnljot Tveit og lege Ingrid Christophersen ved Forskningsavdelingen på Bærum sykehus i 2017. Nettverket har nå over 100 medlemmer nasjonalt og internasjonalt. Afib.no ønsker å bidra til ny kunnskap om atrieflimmer for å forebygge og behandle tilstanden best mulig. Nå var det også på tide å fortelle om vår forskning til folk flest!

Hele ni forskere fra Bærum, Trondheim og Tromsø var samlet for å fortelle om deres forskning. Det omhandlet både risikofaktorer, genetiske årsaker og arv, forskjeller på kvinner og menn, behandlingsmåter, ultralyd og trening. Noe for enhver smak, altså! I pausen ble det satt av god tid til dialogcafé der publikum fikk sjansen til å snakke direkte med forskerne. Det ble en stor suksess med livlige diskusjoner rundt alle bord.

En kvinne som står på et podium
En person som holder en tale

«Vi følte oss litt vågale da vi booket konserthuset – Oslos storstue – men vi vet at det er veldig mange der ute som dette angår, så vi tok sjansen! Kunnskap er makt, og det å vite mye om sin egen sykdom bidrar til at man kan ta bedre valg omkring egen behandling og helse», sier Arnljot Tveit og Ingrid Christophersen, som sammen leder nettverket. Tveit er også avdelingssjef for Forskningsavdelingen ved Bærum sykehus. 

En gruppe mennesker på et podium