Flere positive effekter med langvakter
Lavere arbeidsbelastning og økt fleksibilitet, bedre oppfølging og behandling av pasienter, mindre vikarbruk og bruk av overtid er blant flere positive effekter som trekkes fram i evalueringen av piloten med langvakter i Vestre Viken.

En omleggelse fra tredelt turnus til langvakter er pilotert i Vestre Viken HF i 2024. Dette innebærer at ansatte jobber 12-timers vakter fremfor 8-timers vakter.
Det jobbes nå videre med fleksible arbeidstidsordninger i Vestre Viken, blant annet med å få på plass en permanent rammeavtale for langvakter.
Langvakter skal være en del av en meny å velge fra for de ansatte, tuftet på frivillighet og i samarbeid med de tillitsvalgte og vernetjenesten.
Piloten er evaluert
Nå har Oslo Economics, i samarbeid med sentralt ressursteam i Vestre Viken, evaluert piloteringen.
Her kan du lese hele rapporten.
Evalueringen svarer ut spørsmål knyttet til økonomi, helse, miljø og sikkerhet, pasientsikkerhet og ledelse. Det er innhentet informasjon fra ansatte som har og ikke har jobbet langvakter gjennom en spørreundersøkelse og intervjuer, i tillegg til et utvalg klinikkledere. Medarbeidere med erfaring fra langvakter utenom piloten er også inkludert i undersøkelsene.
Større fleksibilitet og flere valgmuligheter
- Vi ønsker å gi de ansatte større fleksibilitet og flere valgmuligheter. Vi kommer aldri unna at det er behov for våre tjenester døgnet rundt, men vi kan påvirke hvordan vi organiserer arbeidet, sier Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør i Vestre Viken HF.
- Målet er å lage en meny de ansatte kan velge fra. Slik at de kan velge det som passer best inn i livene deres. Vi har forskjellige behov gjennom ulike faser i livet. Langvakter kan bidra til å gjøre balansen mellom jobb og fritid bedre, sier Sommervoll.
- Det som ser ut til å være avgjørende for å lykkes er god planlegging og aktiv medvirkning fra de ansatte underveis, sier administrerende direktør.
11.620 langvakter totalt
Totalt er det registrert 11.620 langvakter. Av disse er 52 % registrert som dagvakter, 43 % som nattvakter og 5 % som mellomvakter. Basert på bemanningsdata ser man at om lag 15 % av ansatte som fikk tilbud har deltatt i piloten sommeren og høsten 2024.
Omfanget av langvakter varierer på tvers av sykehusene. Flest langvakter er gått ved Bærum sykehus, hvor det er registrert 5.506 langvakter i løpet av perioden. Ved Drammen sykehus er det registrert 3.941 langvakter, mens antallet ved Kongsberg og Ringerike sykehus er målt til henholdsvis 1.595 og 578 langvakter.
Flere positive effekter
Evalueringen finner flere positive effekter av turnus som inkluderer langvakter:
«Ansatte med langvakter forteller om lavere opplevd arbeidsbelastning og økt fleksibilitet i hverdagen. Flere forteller at de er mer slitne etter langvakter, og at det er viktig å ikke jobbe mer enn tre langvakter på rad. I tillegg er lengre friperioder viktig for å utløse positive effekter».
«Ansatte opplever at langvakter gir bedre oppfølging og behandling av pasienter, i hovedsak på grunn av økt kontinuitet. Ingen forteller om risiko for pasientsikkerhet. Videre blir det enklere å skrive turnus uten huller, noe som kan bidra til mindre vikarbruk og lavere belastning på fast ansatte i form av overtid».
«Få ansatte uten langvakter opplever store negative effekter av at andre ansatte jobber langvakter».
Forarbeid og tilrettelegging er viktig
For å lykkes med langvakter er det viktig at strukturen i arbeidshverdagen tilrettelegges for nettopp langvakter, påpekes det i rapporten:
«God ledelse, planlegging og dialog med ansatte virker å ha vært viktig for å lykkes med planlegging og for å sørge for at bruk av langvakter ikke har negative konsekvenser for ansatte som ikke ønsker å jobbe langvakter».
- 90 minutters pause er helt nødvendig for dem med langvakter for å sikre nok restitusjon i løpet av vaktene. Videre krever det stor grad av ledelse og involvering av partene på det lokale plan for å gå gjennom og endre dagens organisering av arbeidsoppgavene slik at det tilpasses lengre vakter, samspill mellom de som går langvakter og ordinær turnus, samt god organisering for å få gjennomført nitti minutters pauseavvikling, sier foretakstillitsvalgt, Tom Frost.
Frost sier videre at så lenge langvakter er et frivillig alternativ for den enkelte i faser av arbeidslivet eller året så kan dette være ett av flere alternativ innen fleksible arbeidstidsordninger
Mange har ennå ikke prøvd
Det er mange som ikke har prøvd langvakter og noen som har valgt å gå bort fra langvakter, men det er variasjon i årsak til dette:
«Ansatte som ikke har deltatt oppgir i hovedsak at belastningen, eller at det ikke passer med egen livssituasjon, som årsak til å ikke ønske langvakter».
«Det er sannsynlig at mange av de som har valgt å jobbe langvakter i større grad tåler belastningen det er å være 12 timer på jobb, sammenlignet med ansatte som har valgt å ikke jobbe langvakter».
Kan også gi økonomiske gevinster
Ifølge evalueringen har langvakter potensiale for økt trivsel og lavere vikarbruk, mens det er mer usikkerhet knyttet til en effekt på sykefraværet.
«Langvakter legger til rette for bærekraftig drift og en heltidskultur i praksis. Antall ansatte som ønsker og tåler langvakter, samt innretning av ordningen vil påvirke totale gevinster», heter det i rapporten.