Et pusterom i en krevende livssituasjon

Torsdag 23. mars ble Pusterommet på Hallingdal sjukestugu åpnet – det 21. av sitt slag i Norge. Se video fra åpningen!

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 28.03.2023
Sist oppdatert 29.03.2023
ÅPNING: Denne gjengen testet ut spinningsyklene i Pusterommet. Fra venstre: May Janne Bothe Pedersen, Kåre Trillhus, Helle Aanes
ÅPNING: Denne gjengen testet ut spinningsyklene i Pusterommet. Fra venstre: May Janne Bothe Pedersen, Kåre Trillhus, Helle Aanesen, Ingeborg Rinnaas og ordfører Solveig Vestenfor.

Fire ordførere, ansatte og en lang rekke inviterte gjester var tilstedet da Pusterommet på Hallingdal sjukestugu offisielt ble åpnet. 

Her kan du se video fra åpningen av Pusterommet:

 


Mai Lene Eliesen danset under åpningen. Hun er danselærer på Ål kulturskole.

Mai Lene Eliesen danset under åpningen. Hun er danselærer på Ål kulturskole.

Dette Pusterommet er en filial av Pusterommet på Ringerike sykehus og skal være et tilbud til kreftpasienter i hele Hallingdal.

Pusterommet på Hallingdal sjukestugu kom i stand i rekordfart etter at de første planene ble lansert i oktober i fjor. Takket være Aktiv mot kreft, Skue sparebank, Venner av Hallingdal sjukestugu og Stiftelsen for pasienter ved Hallingdal og sjukestugu/Vestre Viken kunne Pusterommet bli en realitet.

Åpningen betyr at innbyggere i Hallingdal som er rammet av kreft nå kan komme til Pusterommet på Ål både før, under og etter kreftbehandling. På Pusterommet møter de godt skolerte ansatte som hjelper til undervis. 

- Endelig en realitet​​

May Janne Botha Pedersen (bildet) er klinikkdirektør på Ringerike sykehus og for tiden også fungerende avdelingsleder på Hallingdal sjukestugu. Hun ønsket velkommen til åpningen. 
May Janne Botha Pedersen


Vi har snakket lenge om muligheten for å etablere dette tilbudet, og nå er det endelig en realitet. Da avgjørelsen først ble tatt, så har disse lokalene blitt til i rekordfart. 

Takk til alle som har bidratt. Dere har gjort en formidabel innsats. Takk til Aktiv mot kreft for at vi står her i dag og en spesiell takk til leder Helle Aanesen som er så positiv og virkelig brenner for prosjektet. Takk også til Venner av Hallingdal sjukestugu, Skue sparebank og Stiftelsen for pasienter ved Hallingdal sjukestugu for økonomisk støtte som har gjort dette mulig. Vi håper Pusterommet vil utgjøre en forskjell for pasientene i Hallingdal, sa May Janne Botha Pedersen, før hun avsluttet med å lese et dikt som er skrevet at en bruker av Pusterommet.  

Fire ordførere samlet på åpningen.

Fire ordførere​​​​ fra Hallingdal samlet på åpningen.

​​​- Pusterom i en krevende hverdag​​

Ordfører i Ål, Solveig Vestenfor, talte på vegne av alle ordførerene i Hallingdal.

- Det er nok en gang samarbeidet og de riktige folkene som har gjort dette mulig. Denne filialen av Pusterommet har vært tenkt på lenge. Faktisk helt tilbake til da Pusterommet på Ringerike sykehus ble åpnet for cirka åtte år siden. Det har tatt noen år, men endelig kan vi samles her i dag for å feire åpningen på Ål. En stor takk til alle som har fått Pusterommet i gang. Det blir spennende å høre hva slags erfaringer brukerne får etter hvert som de tar i bruk tilbudet. Det er godt vi har fått slike tilbud som dette rundt om i Norge – slik at kreftpasienter kan få nettopp dette: Et pusterom i en krevende livssituasjon, sa ordfører Solveig Vestenfor. 

Bygger opp stein for stein

​Avdelingssykepleier Britt Inger Liahagen på Hallingdal sjukestugu er glad for at Pusterommet endelig er i gang.

Jeg må innrømme at vi har juksa litt, vi klarte ikke å vente og er allerede i gang med å bruke Pusterommet. Jeg er veldig stolt over å få Pusterommet hit og ønsker å takke alle som har gjort dette mulig. Dette er et tilbud jeg er helt sikker på vil få stor betydning for brukere i Hallingdal. Tre ansatte som er utdannet som Aktiv-instruktører og vi bygger opp dette tilbudet stein for stein. Sammen med brukerne vil vi få et flott innhold på Pusterommet. Ansvaret for Pusterommet er det fysioterapeutene i avdelingen som kommer til å ha – i tett samarbeid med Pusterommet på Ringerike sykehus. Så vil kreftsykepleiere og kreftleger bli involvert i en eller annen form etter hvert, forteller Liahagen. 

Fra vensre: Avdelingssykepleier Britt Inger Liahagen, kreftpasient Else Karin Berg og fysioterapeut Sverre Kristiansen.

Fra vensre: Avdelingssykepleier Britt Inger Liahagen, kreftpasient Else Karin Berg og fysioterapeut Sverre Kristiansen.

- B​ort fra sykehus og hvite frakker
Sverre Kristiansen er fysioterapeut på Hallingdal sjukestugu. 

Han er en av dem som har tatt en videreutdanning på idrettshøyskolen for bli aktiv-instruktør og på den måten gi kvalifiserte råd og veiledning til kreftpasienter på Pusterommet. 

For brukerne av Pusterommet så skal dette være et pusterom bort fra sykehus og hvite frakker. Her skal de kunne komme og puste og pese – uansett hvilken form de er i. Dette skal være en plass der det er lov å være i dårlig form. Som dere ser er det ikke speil på veggene her. Folk som kommer til Pusterommer har nemlig ikke fokus på sommerkroppen, forteller Kristiansen. 

Kreftpasient Else Karin Berg har brukt tilbudet i et par uker og er veldig begeistret for Pusterommet.

Aktivitet er noe som ofte kan bringe tankene bort fra at du har en kreftdiagnose. Så er det noe med den følelsen av at du jobber aktiv mot kreften ved å være i aktivitet. Det er en veldig god følelse. For meg er det en god følelse å få veiledning i øvelser slik at du vet du gjør det riktig – og kunne sette deg mål. Så jeg synes det er helt strålende at det nå finnes et slikt tilbud i Hallingdal, forteller Else Karin Berg. 

Bilde av treningsrommet på Pusterommet.

Slik ser et av treningsrommene på Pusterommet ut.

- Jeg elsker Hallingdal!​​
Daglig leder Helle Aanesen i Aktiv mot kreft kunne fortelle litt om prosessen rundt etableringen av Pusterommet i Hallingdal.

Her har alt vært så enkelt å få til. Først kom venneforeningen på banen og kunne bidra med et beløp, og fikk med seg den lokal sparebanken. Vi bidrar med midler – og når det manglet litt penger, så dukket det jammen meg opp en stiftelse til som kunne bidra med penger. Gid alt hadde vært så enkelt som her. Jeg elsker Hallingdal, proklamerte Helle Aanesen i Aktiv mot kreft i sin takketale. Der takket hun for støtten og er veldig glad for at Pusterommet på Hallingdal sjukestugu nå er i drift.​​