Det tar bare fem minutter – og prøven kan redde liv

For få kvinner tar celleprøven mot livmorhalskreft. Mandag 18. september kan kvinner ta prøven på Bærum sykehus og Drammen sykehus uten henvisning fra fastlegen.

Publisert 06.09.2017
Sist oppdatert 09.01.2024

Ansatte ved begge sykehusene stiller opp gratis, og dugnaden er en del av kampanjen #sjekkdeg, som markeres over hele landet denne måneden. Målet med #sjekkdeg-dagen er å få oppmerksomhet om hvor viktig det er at kvinner tar celleprøve av livmorhalsen. Flere sykehus stiller med utstyr og personell for å få flere kvinner i alderen 25 til 69 år til å ta denne prøven.

Etter kort tid var timelistene fulltegnet både på Bærum sykehus og Drammen sykehus. Begge steder jobber mange ansatte opp gratis fra klokken 16 til klokken 20 mandag 18. september. De som kommer for å ta celleprøve betaler kun en egenandel på 75 kroner.

- Vi har helt fulle lister. Hos oss er det fem leger har stor entusiasme for tilbudet og som stiller frivillig for å ta prøver, sier Ingerid Helene He Nygaard, avdelingssjef ved Avdeling for gynekologi og fødselshjelp, Bærum sykehus.

Fort gjort

Marieke Claessen, avdelingssjef ved Avdeling for gynekologi og fødselshjelp, er glad for at mange kvinner benytter anledningen til å ta prøven. Undersøkelsen er gjort på få minutter, og kan redde liv. Celleprøven er nemlig en effektiv måte å oppdage forstadier til kreft på.

- Det er en kort og enkel undersøkelse som innebærer en liten børsteprøve fra livmorhalsen. Det tar fem minutter, sier Claessen, og forklarer:

- Får man livmorhalskreft er det en alvorlig sykdom som kan ramme unge kvinner, så det er viktig å bruke det vi har av verktøy for å forebygge dette. Det som er viktig med dette screeningprogrammet er at man oppdager celleforandringer tidlig. Heldigvis er livmorhalskreft en type kreft som utvikler seg sakte. Så vi har tid til å oppdage disse forstadiene til kreft.

Ta prøve hvert tredje år

Alle kvinner i alderen 25 til 69 år bør gjøre det til en fast rutine å ta celleprøve hvert tredje år.

- Og hvis man ikke får tatt prøven den 18. september?

- Hvis man ikke får gjort det denne dagen er det i utgangspunktet fastleger som skal ta denne rutinemessige celleprøven. I tillegg finnes det private gynekologer som kan gjøre det.

Om #sjekkdeg:

• Du kan bestille time til #sjekkdeg-dagen hvis: 
- du er 25 år eller eldre
- det er over 3 år siden sist du tok celleprøve
• Det er et begrenset antall timer i aksjonen. Hvis du ikke har tatt celleprøve på 3 år og ikke får time mandag 18. september, bestill time hos fastlegen din for celleprøve.