Høygravide ble evakuert i helikopter fra Hallingdal til Hønefoss

Ekstremvær og stengte veier første til at fire gravide kvinner ble fløyet med helikopter fra Hallingdal til Ringerike sykehus onsdag.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 14.08.2023
Sist oppdatert 15.08.2023
En mann og en kvinne som holder en baby
Johanna Maria Mayer og Christian Ihlen Brunborg ble foreldre til lille Tuva onsdag kveld.Ekstremværet «Hans» førte til store utfordringer og ødeleggelser med flom og ras i Hallingdal og mange andre steder. 

​Kvinner fra Hallingdal som skal føde reiser vanligvis ned til Ringerike sykehus i ambulanse sammen med jordmor for planlagte fødsler. Dette er en lovpålagt følgetjeneste for de som bor mer enn 1,5 time unna fødeavdelingen.

Flom og mange stengte veier i området fikk avdelingsjordmor Anne Grønnevik på Ringerike sykehus til å tenke på om det var fødekvinner som kunne få problemer med å komme seg til sykehuset. 

Etter nærmere undersøkelser viste det seg at det var til sammen fire kvinner på Gol som hadde termin i løpet av de påfølgende dagene, og ansatte på føde- og barselavdelingen tok kontakt med kvinnene med beskjed om at de måtte evakueres ut med helikopter og transporteres ned til Hønefoss for å være på den sikre siden.

​​Stengte veier og helikoptertransport

Onsdag ble de hentet med et Sea King redningshelikopter og fraktet ned til Ringerike sykehus.
 
- Veien mellom Gol og Hønefoss var stengt, og vi mente det var nødvendig å få ned disse pasientene til sykehus for å være på den sikre siden. De var alle ganske nærme termindato. Den ene kvinnen fødte hos oss torsdag kveld. Dette ble en litt spesiell situasjon, men dette gikk veldig fint, forteller ansvarlig jordmor på vakt, Rigmor Brennholm Lien på Ringerike sykehus.

Takknemlige​ foreldre

For de nybakte foreldre Johanna Maria Mayer (34) og Christian Ihlen Brunborg (32) fra Gol ble onsdagen alt annet enn en normal hverdag.
 
- Vi fikk en telefon fra jordmor i 12-tiden med informasjon om at vi skulle evakueres ned til Ringerike sykehus. Like etter ble vi oppringt fra 113 med beskjed om å møte på helikopterlandingsplassen ved legekontoret på Gol. Årsaken til evakueringen var at veiene ut fra Gol var stengt på grunn av ras og flom. I løpet av tre kvarter pakket vi bagen og kom oss ned til Sea King-helikopteret som skulle frakte Johanna og de andre kvinner ned til Hønefoss. Jeg fikk heldigvis også sitte på ned, forteller Christian Ihlen Brunborg.
 
- Jeg tenkte først at dette ikke var nødvendig. Termindato var ikke før fredag 11. august. Men slik som situasjonen i Hallingdal utviklet seg var det veldig fint å få kommet seg til sykehus. At beredskapen i Hallingdal, Ringerike sykehus og Vestre Viken HF fungerer så bra er vi veldig glade og takknemlige for, sier nybakt mamma Johanna Maria Mayer.

Ble godt​ ivaretatt

De er første gang paret flyr helikopter, og de er imponert over hvor profesjonelle alle involverte var og hvor udramatisk det hele gikk. 
 
Vi følte oss veldig godt ivaretatt. Hadde vi ventet litt til det hastet mer så kunne turen ned til sykehus blitt mer stressende og dramatisk. Det hadde sikkert gått fint det også, men sannsynligvis en større påkjenning, mener de to.

Fødte noen timer etter landing

Torsdag kveld klokken 23.05 kom den lille jenta Tuva til verden på Ringerike sykehus – dagen før termin.
 
Da vi kom ned til sykehuset onsdag tok vi det med ro. Jeg tok en tur ut for å handle på butikken, og da jeg kom tilbake så var Johanna kledd i sykehusklær. Vannet hadde gått og riene var i gang onsdag kveld. Et døgn senere kom Tuva ut. Både mor og barn har det veldig bra, smiler den stolte pappaen.
 
Den lille familien blir på Ringerike sykehus til søndag. Da bærer det hjem til Gol.
 
- Heldigvis har det gått bra med huset vårt, så vi kan flytte rett hjem. Vi ønsker å takke alle som har hjulpet oss i løpet av disse dagene. Det er godt å se at det finnes så god beredskap og hjelp å få når man trenger det, sier Johanna Maria Mayer (34) og Christian Ihlen Brunborg. 

- Lettet da helik​​opteret landet

​Det var fungerende klinikkdirektør Christian Skari på Ringerike sykehus som godkjente anbefalingen om å evakuere ut de gravide kvinnene fra Hallingdal. 
 
- Da jeg onsdag ble presentert listen over gravide som var isolert i Hallingdal, alle med kort gjenstående forventet tid til fødselstermin – eller allerede passert termin ble jeg litt stresset. Det var ikke sikkert det hadde vært mulig å flytte dem med helikopter ved pågående fødsel. Jeg godkjente derfor straks anbefalingen om å evakuere alle ut av Hallingdal og rekvirerte evakuering hos AMK. Jeg var derfor både lettet og glad da Sea King-helikopteret landet på Ringerike sykehus onsdag – og veldig godt å høre at det gikk bra med de som ble evakuert ut, forteller Christian Skari.