Åpnet mammografitilbud på Hallingdal sjukestugu
En milepæl for Hallingdal sjukestugu, Ringerike sykehus, Vestre Viken HF - og ikke minst for befolkningen i Hallingdal.

Torsdag 27. februar var det duket for den offisielle åpningen av mammografitilbudet på Hallingdal sjukestugu.
Det markerte også et godt samarbeid mellom ulike klinikker i Vestre Viken, Venner av Hallingdal sjukestugu og Sparebankstiftelsen. Et samarbeid preget av positivitet og velvilje – og ikke minst raushet fra giverne.
Under det offisielle programmet ønsket avdelingssjef Marit Øen Li velkommen, og det var taler av Wesley Caple (klinikkdirektør for medisinsk diagnostikk i Vestre Viken), Kåre Trillhus (styreleder i Venner av Hallingdal sjukestugu), Sveinung Halbjørghus (styreleder i Sparebankstiftelsen) og May Janne Botha Pedersen (klinikkdirektør Ringerike sykehus).
Etter taler var det snorklipping og omvisning i lokalene.
Gavmilde venner
Hallingdal sjukestugu (HSS) og Ringerike sykehus er så heldige som har gode venneforeninger. Formålet til Venner av Hallingdal sjukestugu er å bidra til trivselsfremmende tiltak og styrke utviklingen ved HSS.
I et styremøte med venner av Hallingdal sjukestugu ble ideen om mammografi løftet frem. Venneforeningen var positive og ønsket å se på muligheter for å bidra til innsamling av penger. De kontaktet Sparebankstiftelsen, som tente på ideen. De svarte med at de ville bidra med 10 kroner for hver krone venneforeningen samlet inn, med et tak på tre millioner kroner.
Venneforeningen opprett et Spleisarrangement på Facebook, et initiativ som skapte engasjement og giverglede hos mange i befolkningen. I løpet av 14 dager var det samlet inn cirka 300.000 kroner fordelt på 700 givere!
Stein på stein
Hallingdal sjukestugu er bygd opp stein på stein i over 45 år. Disse byggesteinene er flettet inn i hverandre og gir gjensidig støtte, som i en varde.
- Nå har vi fått enda en ny stein i denne varden – og det er med på å gjøre Hallingdal sjukestugu enda mer robust. Vi får flere bein å stå på. Bildediagnostisk enhet får en ny modul, noe som gjør den totale driften mer styrket og fleksibel. Økte ressurser vil kunne bidra til at man kan utnytte kapasiteten på andre modaliteter ytterligere (som CT og skjelett-røntgen). Tilbudet og lokalitetene er godt tilrettelagt for pasienter som skal til undersøkelse og for de ansatte som skal jobbe, forteller Marit Øen Li, avdelingssjef på Hallingdal sjukestugu.
Screeningtilbud til om lag 3.000 kvinner
Klinikkdirektør Wesley Ward Caple i klinikk for medisinsk diagnostikk i Vestre Viken er veldig glad for at dette tilbudet nå er på plass.
- Et lokalt og stasjonært mammografi-tilbud er noe vi har ønsket lenge. De betyr enormt mye for klinisk oppfølging og et mer tilgjengelig mammografi-screeningtilbud til de rundt 3.000 kvinner i området som er mellom 50 og 69 år. Neste screeningrunde er nå planlagt på Hallingdal sjukestugu, og det er en fantastisk milepæl, sier Wesley Ward Caple.
Gir samfunnsmessige konsekvenser
Etableringen av mammografi-tilbudet i Hallingdal gir flere samfunnsmessige konsekvenser.
- Det blir kortere reisevei, noe som gjør at færre helsekroner brukes på transport
- Folk blir kortere borte fra jobb
- Det er færre som ferdes langs en ulykkes-utsatt RV7
- Miljøavtrykk blir mindre
Sparebankforeningen har sett på den samfunnsøkonomiske verdien av gaver gitt av sparebanken. Dette er presentert i en rapport av Menon Economic og i denne rapporten er dette mammografitilbudet omtalt.
Takk til alle!
- Vi ønsker å rette en stor takk til alle som har vært med på å bidra til at dette har blitt mulig. Det har vært jobbet hardt av mange i Vestre Viken HF for å få dette tilbudet på plass. Både med planlegging av lokaliteter og drift, ombygging av lokalene, anskaffelse av utstyr, rekruttering av personell og opplærling av ansatte. En spesiell stor takk til Sparebankstiftelsen, Venner av Hallingdal sjukestugu og alle giverne gjennom Spleis, sier klinikkdirektør May Janne Botha Pedersen.