Åpner for bruk av ledige plasser på helsebuss

Pasienter uten rekvisisjon får nå mulighet til å benytte seg av ledig kapasitet på helsebussen. Ordningen har vært en fanesak for pasienter i regionen, og er nå en realitet etter samarbeid mellom Pasientreiser, regionrådet og brukerutvalget i Vestre Viken.

Publisert 14.04.2025
En hvit buss parkert på en parkeringsplass

-   Dette er noe mange har etterspurt. Vi er glade for at vi nå har funnet en løsning som gjør det mulig å bruke ledige plasser, uten å gå på bekostning av pasienter med medisinsk behov for transport, sier avdelingssjef i Pasientreiser Vestre Viken, Kristoffer Bakke Hære.  

Flere får plass - men ikke plassgaranti

Endringen innebærer at pasienter uten dokumentert medisinsk behov for organisert transport likevel kan melde inn ønske om plass på helsebuss eller helseekspress. Dette gjelder både for reise til behandling og fra behandling, men med ulike vilkår:

  • Til behandling: Pasienten kan registrere ønske på forhånd, og får svar om det er plass etter kl. 13.00, dagen før avreise.
    • NB! Dersom pasienten får plass, må det kunne dokumenteres at vedkommende skal til behandling. For eksempel ved å fremvise innkalling fra sykehuset på bussen. 

  • Fra behandling: Pasienten må ta kontakt tett opptil bussavgang for å høre om det er ledig returplass.

I tillegg må man må legge frem dokumentasjon på at en har time til behandling.

- Vi har fått gode råd fra brukerutvalget i Vestre Viken, og denne løsningen er det beste vi har kommet frem til basert på forutsetningene vi må forholde oss til, understreker Hære. Ordningen starter rett etter påske, og pasienter kan fra og med tirsdag 22. april ta kontakt med Pasientreiser for å høre om det er ledig plass.

Egenandel gjelder her også

Selv om pasienten får plass på helsebuss eller ekspress, betyr ikke det at reisen er gratis. Det blir krevd inn egenandelen for transporten, på samme måte som annen pasienttransport.

En balansegang

Pasientreiser minner samtidig om at dette er en prøveutvidelse av dagens praksis - ikke en rettighet. Det er fremdeles slik at pasienter med behov for organisert transport, altså de som av medisinske eller trafikale grunner ikke kan reise selv, har førsteprioritet.

- Den pasientgruppen vi snakker om her, er den friskeste. De skal i utgangspunktet klare å komme seg til behandling selv, og det enkleste hadde vært å ikke tilby plass i det hele tatt. Det at vi likevel gjør det, betyr at vi har strukket oss for å møte et sterkt ønske fra lokalsamfunnet - men det må balanseres opp mot kapasitet og ansvar, sier Hære.

Kan bli justert underveis

Pasientreiser følger utviklingen tett, og det er viktig at ordningen fungerer godt i praksis. Dersom det oppstår store utfordringer, eller det går utover pasienter med rett til organisert transport, vil det bli registrert som avvik.

- Dette er en løsning vi har tro på, men det er ikke gitt at det er en varig løsning. Vi må evaluere og eventuelt justere dersom det viser seg at ordningen skaper for mye uro eller belastning i systemet. Men akkurat nå er dette et viktig steg - og det er gjennomført på en ansvarlig måte, avslutter avdelingssjefen.