19 nye ambulanselærlinger på plass i Vestre Viken

Mandag 30. august var første dagen på jobb for 19 helt ferske ambulanselærlinger i Vestre Viken. Disse blir nå utplassert på stasjoner fra Ål i nord til Sætre i sør.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 01.09.2020
Sist oppdatert 11.01.2024
Sigrid Emilie Nordhagen og Magnus Solberg
Sigrid Emilie Nordhagen og Magnus Solberg er to av de 19 nye lærlingene i ambulansefag i Vestre Viken.

I mars var 40 personer samlet i to dager Torpomoen i Hallingdal for å delta på opptaksleir for å komme gjennom nåløyet og bli lærlinger i ambulansefaget i Buskerud.

I løpet av de to dagene måtte deltagerne gjennom fysiske, psykiske og faglige tester samt et intervju.

Disse ble valgt ut av cirka 135 søkere til stillingene.

Etter opptaksleiren ble 19 av disse tilbud lærlingplass i Vestre Viken, og mandag 30. august var det oppstart for ambulanselærlingene. De var samlet i auditoriet på Drammen sykehus for en oppstartsamling, før turen går videre til Torpomoen for samling resten av uken.

Fra neste uke av er de 19 lærlingene spredd rundt på ambulansestasjonene – fra Ål i nord til Sætre i sør.

- I løpet av uken får de innføring i administrative systemer og interne rutiner, vi fokuserer ekstra på smittevern, snakker om sambandet og har full gjennomgang av utstyret vi bruker til daglig. Vi tar også en gjennomgang av hjerte- og lungeredning, selv om de aller fleste har vært gjennom det før. Det er mye vi skal gjennom den første uken før de går ut i ordinær lærlingtilværelse på stasjonene våre, forteller Roar Ask, som er seksjonsleder, ambulanseavdelingen i Klinikk for prehospitale tjenester i Vestre Viken.

Læretid på to år

De fleste som nå starter som lærlinger i ambulansefag har to år bak seg i videregående skole. Nå står de foran en lærlingperiode på to år. Gjennom hele det første lærlingåret jobber de som ekstrapersonell i vanlig turnus sammen med en veileder.

Vestre Viken driver ambulansetjeneste spredt på 15 stasjoner i «gamle Buskerud» og Sande, Svelvik og Jevnaker.

- Etter at de er ferdig med den første uken, er det ut på stasjonene våre, bli kjent med oppgavene og jobbe som ekstra personell. Så her er det bare å komme i gang, smiler Roar Ask.

Gjennom opptaksleir

Magnus Solberg (23) fra Notodden og Sigrid Emilie Nordhagen (21) fra Hokksund er to av de nye lærlingene som nå setter i gang.

De var gjennom opptaksleiren i vår, kom gjennom nåløyet og gleder seg nå til å ta fatt på lærlingtiden.

- Opptaksleiren bestod av 12 poster som testet oss både fysisk og psykisk. Man må være i fysisk form for å få en jobb som dette, og vi ble også testet i kunnskap som utfordret både det fysiske og det psykiske – i tillegg til samarbeidsevnene. Det var en interessant opplevelse, smiler Magnus Solberg.

- Hvorfor ønsker dere å bli ambulansearbeidere?

- Jeg har lyst til å hjelpe folk og utgjøre en forskjell. Ingen dager er like, og vi må også være innstilte på tunge dager i jobben. Jeg har gledet meg lenge til å komme i gang, og ser frem til lærlingperioden, sier Magnus Solberg, som skal være utplassert på ambulansestasjonen i Drammen.

- Godt å vite vi blir satt pris på

Sigrid Emilie Nordhagen skal være stasjoner i Sætre og ser veldig frem til det.

- Jeg liker veldig godt å jobbe med mennesker. Å gjøre samme rutinejobb hver eneste dag passer ikke meg, derfor tror jeg en allsidig tilværelse som ambulansearbeider er midt i blinken for meg. Det er en utfordrende jobb og ingen dager er like. Så vet jeg at noen setter veldig pris på å få hjelp av oss og den jobben som gjøres i ambulansetjenesten. Det er godt å kunne vite at vi blir satt pris på, mener den nybakte ambulanselærlingen.

Nye ambulanselærlinger i Vestre Viken

De 19 lærlingene var samlet i Drammen på sin aller første dag som lærlinger. Nede i bakgrunnen står seksjonsleder Roar Ask.

Se flere saker om fremtidens pasientbehandling på Helse Sør-Øst RHFs temaside