10 år med forskning i fokus
Forskningsavdelingen ved Bærum sykehus feirer 10 års jubileum 25. september. Avdelingen har i løpet av disse årene utviklet seg til å bli et stort og aktivt forskningssenter med utbredt nasjonalt og internasjonalt forskningssamarbeid.
Medisinsk avdeling på Bærum sykehus har fra omkring årtusenskiftet hatt en egen forskningsenhet finansiert dels av midler fra oppdragsforskning, dels fra avdelingens eget budsjett.
Enheten hadde imidlertid ingen formalisert plass i organisasjonen de første årene. 1. januar 2007 opprettet daværende avdelingssjef ved medisinsk avdeling, Britt Eidsvoll, Seksjon for indremedisinsk forskning med seksjonsoverlege Arnljot Tveit i 100 % stilling og forskningssykepleierne Mona Olufsen og Steve Enger i 60 % stilling hver.
Etter opprettelsen av Vestre Viken HF ble Seksjon for indremedisinsk forskning skilt ut som egen avdeling i Medisinsk klinikk som var tverrgående i Vestre Viken HF. Avdelingen ble kalt Avdeling for medisinsk forskning. Etter ny omorganisering med stedlig ledelse på hvert sykehus ble avdelingen igjen en del av Bærum sykehus i januar 2012.
Forskningsavdelingen ser dagens lys
Sommeren 2014 flyttet avdelingen inn i nye lokaler i 3. etasje i den gamle delen av sykehuset (tidligere Medisinsk poliklinikk) og skiftet samtidig navn til Forskningsavdelingen.
- Den nye avdelingen skulle være et samlingssted for sykehusets forskere, og forskere fra flere avdelinger fikk kontorer i den nye avdelingen. I tillegg til kontorer for forskere inneholdt den nye avdelingen 4-5 kliniske rom, eget rom for blodprøvetaking og eget laboratorium, forteller avdelingssjef Arnljot Tveit i Forskningsavdelingen.
Forskningsavdelingen ble offisielt og høytidelig åpnet torsdag 25. september 2014 kl. 13:30 av daværende klinikkdirektør Jardar Hals.
I rivende utvikling
- Forskningsavdelingen ved Bærum sykehus har de siste 10 årene utviklet seg til å bli en meget aktiv klinisk forskningsavdeling, og har ved hjelp av eksterne prosjektmidler gradvis skaffet teknisk utstyr i form av avansert ekkokardiografimaskin, utstyr til langtids hjerterytmeregistrering, samt utstyr til belastningstest med måling av maksimalt oksygenopptak på tredemølle eller ergometersykkel, forteller Tveit.
De fleste kliniske forskningsprosjektene innebærer blodprøvetaking til biobank, og det er etablert et biobanksenter med 10 ultrafrysere i underetasjen med kontinuerlig overvåking og tilsyn fra teknisk vakt.
Avdelingen har gjennomført og gjennomfører en rekke store kliniske forskningsprosjekter, der det desidert største er Akershus hjerteundersøkelse 1950 (ACE 1950), som i perioden 2012-2015 inkluderte 1233 personer fra Asker og Bærum. Disse innkalles i disse dager til en 10-års oppfølgingsundersøkelse ved avdelingen, og omkring 600 har allerede vært inne til undersøkelse.
Nasjonal og internasjonal forskning
Avdelingen teller i dag drøyt 20 medarbeidere.
- Noen få er fast ansatte, mens de øvrige er forskere eller forskningspersonell som lønnes fra prosjektmidler eller andre avdelinger eller institusjoner. Mange av forskerne som har tatt sin doktorgrad på avdelingen ønsker å fortsette med forskning, og det er derfor nå en fin blanding av erfarne forskere og stipendiater som arbeider med egen doktorgrad, sier Tveit.
Avdelingen har omfattende forskningssamarbeid både innad på Bærum sykehus og i Vestre Viken, samt nasjonalt og internasjonalt.
- Forskningsavdelingen holder forskningsmøter hver tirsdag kl. 12:00, der alle er velkomne til å delta, enten fysisk eller digitalt på Teams. På disse møtene diskuteres alt fra ideer til nye forskningsprosjekter til presentasjon av prosjektsammendrag før internasjonale kongresser. Det er også ukentlig besøk av statistiker og databasekyndig rådgiver slik at de som trenger råd og veiledning kan få det. Det er ikke lenger plass til at alle tilknyttet avdelingen har faste kontorplasser, men forskere på sykehuset kan «booke» seg inn for å få en arbeidsplass ved behov, avslutter avdelingssjef Arnljot Tveit.