Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

- Uvurderlig hjelp for premature barn

Utsagnet kommer fra Lene Tandle Lyngstad som er fagutviklingssykepleier og stedfortredende seksjonsleder på nyfødt intensiv seksjonen ved Drammen sykehus.

Publisert 05.03.2021
Sist oppdatert 04.07.2024
Foreldre og barn i senger.
29. januar 2021 kom Noah og Isac til verden ved Drammen sykehus. Foreldrene Reneè Martinsen og Jacob Kristiansen er takknemmelig for de unike plaggene til de små.

Hun berømmer jobben som gjøres ved sykehusets systue.

Takket være systuens flotte innsats kan vi tilby for tidlig fødte og foreldrene spesialutstyr som er til uvurderlig hjelp.

SE VIDEO UNDER:

 

Nyfødt intensiv i Drammen har i en årrekke jobbet med familiesentrert omsorg til syke nyfødte og premature barn, og har inngående kunnskap om viktigheten av nærhet mellom barn og foreldre. I en prematur situasjon er ikke dette så enkelt, men takket være skreddersydde tubetopper til foreldrene, leiringsutstyr, pledd og annet – alt i regi av sykehusets egen systue, kan foreldrene i større grad være tett inntil den nye verdensborgeren de første dagene etter fødselen.

Vi har solid dokumentasjon på at dette er svært fordelaktig for den nyfødte, sier Lene som poengterer at dette tilbudet gir betydelig gevinst i den familiesentrerte omsorgen.

Vi vet at nærhet mellom barn og foreldrene i den første fasen gir den nyfødte større ro i form av blant annet mer stabil temperatur, lavere puls og mindre stress. Og når de små gjennomgår en smertefull prosedyre som for eksempel en blodprøve, er de mye roligere når de er nær mor eller far. Vi ser dessuten at denne nærheten gir positive utslag i forhold til trivsel, tilknytning, og amming. Det er rett og slett grunnsteinen i prematur omsorg.

Gruppebilde.

Fagutviklingssykepleier Lene Tandle Lyngstad (t.h) sammen med «sydamene» Eva Håsæther, Lise Jokstad og Jane Bryant Kolloen.

Takknemlige foreldre

Renée Martinsen og Jacob Kristiansen fra Drammen ble foreldre til Noah og Isac som ble født med keisersnitt 29. januar. De veide henholdsvis 1 433 og 1 249 gram og var prisgitt de unike klærne som systuen laget. – Slike kan man ikke kjøpe i butikk, sier en svært takknemlig mamma Renée som får støtte av pappa Jacob.

De to har et barn til hjemme på knappe to år som gleder seg til å møte sine nye brødre.

Systuen gjør et viktig arbeide for nyfødtintensiv seksjonen og vi er svært takknemlig for det som gjøres for oss, sier de nybakte foreldrene.

Fra et medisinsk standpunkt er den familiesentrerte omsorgen svært viktig, poengterer Lyngstad.

Bidraget fra systuen betyr så mye for så mange, sier hun videre.

Kompetanse og kreativitet

I sykehusets egen systue, i den såkalte forsyningsblokka, hvor har de holdt hus siden 1979, arbeider Eva Håsæther, Lise Jokstad, Ellen Gunnerød og Jane Bryant Kolloen med å sy de blant annet unike bæresjalene, eller tubetoppene som de egentlig heter. I disse bæres barnet av foreldrene tett på kroppen. I tillegg sys også en rekke ting for sykehuset – slik som spesialklær – eksempelvis for enkelte operasjoner eller ting som trekk til en av de to ambulerende kuvøsene som finnes i to sykebiler tilhørende Drammen sykehus, eller forflytningslaken, stoltrekk og lignende,  for å nevne noe.

Fagutviklingssykepleier Lene har jobbet tett med Jane på systuen i forbindelse med utviklingen av tøy for de premature, og hun skryter av deres nesten ti år lange samarbeide som har båret frukter. – Jane er kreativ og løsningsorientert, og nøye i alt hun gjør. Alle på systua er kreative og flinke, skryter Lene.

I løpet av et år håndterer systua omlag 500 ulike jobber for sykehuset.

Før i tiden sørget vi også for at legene fikk skreddersydd arbeidstøy, men det hører historien til, avslutter Jane med et smil.

Navn og bilder er brukt med samtykke fra foreldrene.

Nyfødtsykepleier Line sørger for hjelp med stell av Isac på pappa Jacob Kristiansens fang.

Nyfødtsykepleier Line sørger for hjelp med stell av Isac på pappa Jacob Kristiansens fang.