- Unner alle å få oppleve å jobbe på Ringerike sykehus!

Martin Stolzenbach Olsen er helt i innspurten på sin lange og innholdsrike yrkeskarriere. Fredag 28. april har han sin siste arbeidsdag som avdelingssjef for kirurgiske avdelinger på Ringerike sykehus før pensjonisttilværelsen kaller.

Publisert 27.04.2023
Martin Stolzenbach Olsen startet sin yrkeskarriere i Norge på Drammen sykehus (i bakgrunnen). Etter fem fine år på Ringerike syk

Martin Stolzenbach Olsen startet sin yrkeskarriere i Norge på Drammen sykehus (i bakgrunnen). Etter fem fine år på Ringerike sykehus blir han nå pensjonist.

Den joviale og arbeidsomme sykepleieren runder snart 66 år og føler at tiden er moden for å roe ned tempoet. Gjøre andre ting, overlate det daglige ansvaret for kirurgiske avdelinger til andre. 

Nå er han inne i siste uke på Ringerike sykehus, og avdelingssjefen gru-gleder seg til å bli pensjonist.

Jeg ser frem til å bli pensjonist, men jeg innrømmer at det blir veldig rart å våkne opp 2. mai og ikke sette seg i bilen for å kjøre fra boligen i Drammen og til jobben på Ringerike sykehus på Hønefoss. Jeg har jobbet hele mitt voksne liv, nå skal jeg gjøre noe annet. Det blir rart, men helt sikkert godt, smiler Martin Stolzenbach Olsen.

Fra Danmark til Dramme​​n

Tilfeldighetene ville det slik at den unge sykepleieren havnet i Drammen i 1985. Han er oppvokst på Frederiksberg midt i København. En god venn var aktiv i en roklubb – og denne roklubben var vennskapsklubb med Drammen roklubb. 

Kameraten flyttet til Drammen i 1984. Et år senere fulgte Martin Stolzenbach Olsen etter og begynte på jobbe på medisinsk intensiv på Drammen sykehus i 1985. Det ble starten på en lang yrkeskarriere i Helse-Norge, hvorav han var med på oppstarten av Vestre Viken helseforetak i 2009.

- Jeg flyttet ikke til Drammen på grunn av kjærligheten, men ble i Drammen på grunn av kjærligheten, smiler han lurt. 

Etter den første perioden på Drammen sykehus jobbet han i en tiårsperiode både på Sentralsykehuset i Akershus, i kommunehelse- og bedriftshelsetjeneste i Lørenskog og på Rikshospitalet før han i 1996 var tilbake på sykehuset i Drammen.  

​​Vestre Viken-fødselen

- Jeg var med på oppstarten av Vestre Viken HF i 2009. Først en kort periode som helsefaglig direktør på Drammen sykehus før jeg på kort varsel tiltrådte som avdelingssjef på kirurgisk avdeling på Bærum sykehus i 2010. 

Så var jeg generalsekretær i Norsk Sykepleierforbund før jeg vendte «hjem» til Vestre Viken i 2012 og jobb som spesialrådgiver i avdeling for medisin og helsefag – og jobbet tett med fagdirektør Halfdan Aass, som jeg jo jobbet sammen med allerede i 1985 på Drammen sykehus. Så vi to har jobbet mye sammen, smiler Martin Stolzenbach Olsen.

- Her er​​ ingenting vanskelig

Hva var årsaken til at han meldte overgang fra administrasjonen i Vestre Viken til en mer operativ stilling som avdelingssjef på Ringerike sykehus i begynnelsen av januar i 2018? For å finne det svaret må vi bla 10 år tilbake i kalenderen.

- I den perioden hadde jeg en sekretærfunksjon for brukerutvalget i Vestre Viken. Vi var på besøk på Ringerike sykehus. Der ble vi presentert for en arbeidsmetodikk som gjorde at pasienter med alarmsymptomer på tykktarmskreft raskt fikk komme inn til sykehus for sjekk. Husk at dette var før tiden med pakkeforløp. Dette var nok noe man ønsket å få til på flere sykehus, men på Ringerike klarte de å få det til. 

- Jeg spurte overlegen som presenterte prosjektet – hvorfor  de fikk det til? Svaret kom kontant fra overlegen: «Her er det så korte linjer og så mange som jobber dedikert. Her er ingenting vanskelig».

- Når jeg så at avdelingssjef-stillingen ble lyst ut i 2017 fikk jeg lyst til å søke. Og det har innfridd forventningene så til de grader. Et veldig spennende sted å jobbe. Alle burde unna seg å jobbe mange år på Ringerike sykehus, mener han. 

​Vennligheten ligger i tykke lag

I over fem år har han jobbet på Ringerike sykehus. Og ikke angret en dag på valget.

- Du merker det når du kommer inn av dørene. Vennligheten er smurt ganske tykt utover veggene på Ringerike sykehus. Du føler deg velkommen og sett. En annen ting som ligger godt plantet i kulturen er evnen til å snu seg raskt rundt. Vi er en liten sildestim og ikke en stor supertanker. Jeg vet ikke om dette er et lokalsykehus-fenomen, men det er definitivt et Ringerike sykehus-fenomen. En utrolig styrke for klinikken, skryter Martin Stolzenbach Olsen.

- ​Har masse planer for pensjonisttilværelsen

Nå skal tiden prioriteres annerledes. Nå skal han bruke mer tid på seg selv, hans egne interesser – og ikke minst på kone, fem barn og ett barnebarn. 

Jeg ser frem til å bli pensjonist og har masse planer klare. For det første skal jeg ta opp igjen min gamle interesse for astrofysikk. Så har jeg et lite sommerhus i Danmark som jeg trives godt i. Jeg har en seilbåt som har ligget ved brygga i Holmestrand siden pandemien startet, og så vil jeg gå mer tur i fjellet, sier han.

- Hva vil du savne mest når du nå blir pensjonist?

- Helt klart de menneskene jeg jobber sammen med hver eneste dag. Både gode kolleger på Ringerike sykehus, men også i Vestre Viken. De kommer jeg til å savnet – og det blir vanskelig for meg. En stor overgang, utvilsomt. 

- Klarer du å slutte helt?

- Blir jeg spurt om oppdrag, så takker jeg sikkert ja til det. Jeg må bare huske på å ha nok tid til båten min, ler avtroppende avdelingssjef Martin Stolzenbach Olsen.

​​​- En mentor for mange

Klinikkdirektør May Janne Botha Pedersen på Ringerike sykehus er full av lovord når hun skal beskrive Martin Stolzenbach Olsen.

- Martin har betydd mye for mange på Ringerike sykehus. Han er kunnskapsrik, humoristisk, dyktig, faglig sterk og har et stort nettverk. Han har vært en mentor for mange og en erfaren kollega å støtte seg på. Martin avslutter sin yrkeskarriere som en respektert leder og respektert kollega. Vi ønsker Martin mange gode år fremover, med gjøremål som han velger selv i operaen, i båten og i sommerhuset i Danmark. Lykke til med dagene som pensjonist, hilser May Janne Botha Pedersen.

  • Inger Johanne Grønvold tar over som avdelingssjef på kirurgiske avdelinger på Ringerike sykehus fra 1. mai.